S516+ Carnation Sprinkles 走了色了?

作者: mwt128 發表于 2012-5-6 08:23:41
3230 21
請問大家為何會走色,和天氣太熱有没有關係?
gigilau 發表於 2012-5-6 08:29:39 |顯示全部樓層
Post埋張相出黎,就會有大大答你~
回復

kennytaki 發表於 2012-5-6 12:35:29 |顯示全部樓層
依隻太易走,発埸十幾盆都走了,好難種
回復

sandylam 發表於 2012-5-6 14:14:42 |顯示全部樓層
所以我果日唔敢買,我怕走色,我又新手,走左色都唔知係自己問題定係個品種唔穩定。
回復

花花公子 發表於 2012-5-6 14:19:12 |顯示全部樓層
明智之選,冇花睇,風險大!
回復

kennytaki 發表於 2012-5-6 15:51:38 |顯示全部樓層
公子:是品種還是環境問題?請指教
回復

mwt128 發表於 2012-5-6 16:21:09 來自手機 |顯示全部樓層
我就係係發場買,我知發叔一定會退,冇擔心過,不過下次再開有冇機會開回原色?如果有我都唔會退,鍾意就冇咁易放棄.(相我要回家再上傳)

我都想知  發表於 2012-5-6 16:35
回復

比得大帝 發表於 2012-5-6 17:27:21 |顯示全部樓層
mwt128 發表於 2012-5-6 16:21
我就係係發場買,我知發叔一定會退,冇擔心過,不過下次再開有冇機會開回原色?如果有我都唔會退,鍾意就冇 ...

乜係覺得佢會退俾你咩?  我哋哩度好多人試過走色, 佢都唔退喎.

我一次過幫佢買咗兩盆S516+ , 佢當時都話走色包換, 我都好放心, 開出嚟, 兩盆都走色.  於是下次見到佢時同佢講, 佢第一話: 我都話叫你哋唔好用美能安啦, 用果d嘢一定走色咖.

你以為佢會退, 祝你好運囉.  
回復

比得大帝 發表於 2012-5-6 17:30:43 |顯示全部樓層
kennytaki 發表於 2012-5-6 12:35
依隻太易走,発埸十幾盆都走了,好難種

其實佢手嘢種成咁就唔應該拎出嚟賣, 賣果時就話走色包換, 要到佢換就肉痛.  賴三賴四, 我上次幫襯完有點後悔.
回復

花花公子 發表於 2012-5-6 17:37:59 |顯示全部樓層
第一次開花就跑色,能變回原色十字機會極微。
Carnation Sprinkle是 隻十分怕熱的品種,早年發培植此品種十分成功,今年卻大量走色。
發場的十字花,屢有發現跑色,即使十分穩定的品種,來到發場後,亦常有跑色。發場的種植環境十分之理想,所以他場中的av都長得很快,發場的十字花跑色,顯然與環境無關,估計原因多半是他施用的農藥及肥料有關,兩月前,本人心急,選了幾隻新的十字苗,結果『連中三元』,雖然場主常說:跑色包換,我也不會去換la。發場選十字花,較為保險是見花才買。

之前都係買過兩盆佢既十字呀!! 不過都係唔對色........ 公子講得好啱, 有花先買, 穩陣好多 ^^  發表於 2012-5-8 14:20
請問十字花是否較難種和容易跑色? 有次我見有棵十字花有d十字是深紫, 有d是淺紫, 但一望字色的位置無走位, 這情況是否等於跑色?  發表於 2012-5-6 21:42
謝過公子  發表於 2012-5-6 18:33
回復

kennytaki 發表於 2012-5-6 18:36:04 |顯示全部樓層

當種一個新品種
回復

mwt128 發表於 2012-5-6 18:54:06 |顯示全部樓層
花花公子 發表於 2012-5-6 17:37
第一次開花就跑色,能變回原色十字機會極微。
Carnation Sprinkle是 隻十分怕熱的品種,早年發培植此品種十 ...

唔該,其實退唔退到我都冇問題,也不會放在心上,我出post只不過想找出原因,
我知這裡有高手成功過,失敗一次唔代表以後都失敗。

不是高手就可以將已跑色的十字花種回對色,跑色大都與基因有關,一但基因改變,難以回復。  發表於 2012-5-6 21:47
回復

比得大帝 發表於 2012-5-6 18:55:04 |顯示全部樓層
kennytaki 發表於 2012-5-6 18:36
講真,拿去換好煩,又唔係貴,當種一個新品種

乜唔貴呀, 都唔平咖.  咁遠, 係好麻就真.

走色又嫣能與品種混為一談呢.  一隻跛腳狗, 又甚可說是新品種狗呢.

有一次真的有衝動買一苖,但都係費事博  發表於 2012-5-6 18:58
哈哈,我都係阿q安慰自己  發表於 2012-5-6 18:56
回復

sunsunsun 發表於 2012-5-7 00:16:12 |顯示全部樓層
我的S516+, 走色
IMG_6195 (Copy).JPG
IMG_6193 (Copy).JPG
IMG_6190 (Copy).JPG
IMG_6187 (Copy).JPG
IMG_6170 (Copy).JPG

有一兩朵走色
IMG_6055 (Copy).JPG

發叔的是側芽, 應該沒問題, 種到走色是十字花的基因表達不STABLE既問題, 你要慢慢揾, 真的很不容易
回復

mwt128 發表於 2012-5-7 08:11:06 來自手機 |顯示全部樓層
sunsunsun 發表於 2012-5-7 00:16
我的S516+, 走色

清楚,我的s516+係走色到全白花,只有一些邊位還有些班點而已。
回復

sunsunsun 發表於 2012-5-7 08:23:29 |顯示全部樓層
mwt128 發表於 2012-5-7 08:11
清楚,我的s516+係走色到全白花,只有一些邊位還有些班點而已。

如你是第一次開花就走色, 你可慷慨少少, 比多一次機會自己, 睇下次出唔出得番正色,你會post 相出來嗎?, 你見我的, 連葉都紅埋, 都出到十字, 我都覺得好寄, 好多師兄都話s516+ 好易走色, 但係好似我呢個case 咁紅葉紅柄都冇事, d 噴點又多色又實, 我仲要係冇冷氣比佢種, 又唔死得, 真係好奇, 所以我話十字真係好難種, 新手都係玩下數字, 攞下渡夏經驗先啦
回復

mwt128 發表於 2012-5-7 08:30:01 |顯示全部樓層
sunsunsun 發表於 2012-5-7 08:23
如你是第一次開花就走色, 你可慷慨少少, 比多一次機會自己, 睇下次出唔出得番正色,你會post 相出來嗎?,  ...

我都想post但我的手機上傳唔到,其實我都唔想退,
反正我遲早都會種返。
回復

sunsunsun 發表於 2012-5-7 08:34:04 |顯示全部樓層
mwt128 發表於 2012-5-7 08:30
我都想post但我的手機上傳唔到,其實我都唔想退,
反正我遲早都會種返。
...

其實我都唔係好信發叔會肯換, 我就唔認為美能安A會對十字AV有壞影響, 我都有用HI FRESH , 其實都係同一種野, 所以我都同意公子所言
回復

sandylam 發表於 2012-5-7 08:55:22 來自手機 |顯示全部樓層
跑色就無左十字花既意義。我剛開始種十字,只係想擁有幾隻。我又唔係要集郵,我想要一些自己有把握種好的。而且看圖買花,我覺得一直有風險。咁貴既花,我真唔想看圖買。但果日去到,係有點失望。

這才是十字花珍貴的原因。  發表於 2012-5-7 10:21
回復

比得大帝 發表於 2012-5-7 09:21:38 |顯示全部樓層
Kassidy  請問十字花是否較難種和容易跑色? 有次我見有棵十字花有d十字是深紫, 有d是淺紫, 但一望字色的位置無走位, 這情況是否等於跑色?  發表於 昨天 21:42

有深淺色, 但還有十字紋, 不屬於走色, 深淺色可能是各花所吸取的養份不同.
回復

12下一頁