Achimenes erecta 'Tiny Red' 種籽種植比賽10/6 派完種籽啦

作者: sunsunsun 發表于 2012-4-30 08:43:02
11514 125

長筒花: Achimenes erecta 'Tiny Red' (迷你), 成株都係一枝筆咁高, 所分享的種籽已有花友證明發芽率近100%, 可喜可賀

參考link
http://hkplants.com/forum.php?mo ... 9&fromuid=46040

種籽分享及種植比賽
條件: 分享到種籽既花友請紀錄播種發芽既過程及post 相於紫版中交功課,詳列種植環境及條件, 並 pm 通知我
獎勵: 如種植情況理想的花友, 本人會給予神秘獎品 , 同時在這裡都尋求花友讚助獎品.

各花友可於此貼post 相, 讓大家分享種植的喜悅, 多謝合作!!!
Achimenes erecta 'Tiny Red' 種籽種植比賽~16/5 updated

http://hkplants.com/forum.php?mo ... 1&fromuid=46040

將空氣既温室氣體, CO2, 二氧化碳變成美麗既花朵, very meaningful, 請各位加油!

注意:
1. 花友取得種籽後請於兩星期內播種
2. 如有任何爭議,本人有權作出最後的決定。
3. 並非先到先得, 層分享給我, 或向我購買植物既花友會有優先權, 多謝合作。
4. 名單公佈後請24小時內PM 我取地址, 請寄回郵及$1.4既信封, 並於信封面標示網名。
5. 如郵寄出現問題, 或寄失, 本人恕難負責。
6. 請花友出POST CONFIRM收妥種籽。

派完
開始時間:即時
1. 小野貓 (喵~我想參加~謝謝~)
2. keibp (謝謝) 8/5寄出回郵
3. 史華茲 (謝謝) 5/5寄出回郵
4. Wai Wai (Thanks) 5/5寄出回郵
5. lok_1980 (咁我又夠位喎,我又試)
6. sa仔(ths!) 4/5寄出回郵, 5/5收到
7. H2O (thanks) 4/5寄出回郵
8. 曖娜娜子(紅得好sharp, 好鐘意~希望抽中^^) 5/5寄出回郵
9. chingyi724(等我又冒住生命危險join埋1份) 4/5寄出回郵
10. mrsbearbear (我都想玩, tks) 4/5寄出回郵, 5/5收到
11. 小卡(唔知我可唔可申請呢?) 4/5寄出回郵
12. N-Blythe (支持)  ~~讚助喜蔭Ep. Pink panther 中株、Episcia 'Tiger Stripe'  中株AV小苗(3份,名字待定) 5/5寄出回郵
13. panda8666 好靚啊..... 我近來多了很多地方種AV.... 我可以種得好好的..... ^^
14. UNIFORM (THX)
15. jasminecatcat (我都想玩呀~Thanks!) 5/5寄出回郵
16. qcchan1 (謝謝~~) 4/5寄出回郵
17. shuen (THXXXX!) 4/5寄出回郵, 5/5收到
18. workingbee (我又玩)
19. mandy41leung(謝謝~~)
20. mummy (the last one)
21. 小Con子 4/5寄出回郵
22. warahahaha 7/5寄出回郵
23. wct119 (玩到咁大,點可以唔玩埋一份) 5/5寄出回郵
24. andyman (比個機會我呀, thx) 4/5寄出回郵
25. Alaska  4/5寄出回郵
26. 貓貓兔 (好似好好玩,希望有機會試下) 7/5寄出回郵
27. K.Manchu(好靚, Thanks ) 4/5寄出回郵
28. biyun(唔好漏咗我呀!) 3/5寄出回郵
29. Joe0101 (唔知係咪太遲呢?  咁多人參與, 好似好好玩, 未種過想試吓!) 8/5寄出回郵
30. 小孩子(太好了,THANKS!) 7/5寄出回郵
31. esmonhk (thanks)
32. HLAM (好開心, 嘗試種新植物)
33. 劍狼 (thank you)9/5寄出回郵
34. Robokon
35.lisayip(thanks, 新手想試種)
36. anhiwan (遲到好過冇到^^謝謝!)
37. herok800 (Thanks!)
38. Jamken (如果仍有就好了 !).
39. creocean (第一次做了會員, 好想有份參加, 希望都有份啦 ! 謝 !)
40. bigpig603  (咁多人參加, 我又想種下 ^^,thx )
41. ternna(还有么,有没有都先谢谢啦)
42. homa (請問還有嗎, thanks!)
43. Dogdog886

評分

查看全部評分

lok_1980 發表於 2012-4-30 09:33:38 |顯示全部樓層
我想問佢有幾大?有乜種植要求?

我可以贊助E. Chocolate Cream或E. Country Cowboy枝條做禮物喎
不過到時應該可以係小苗了。

幫手玩大去! 正!加分  發表於 2012-4-30 12:56

評分

查看全部評分

回復

gunbuster363 發表於 2012-4-30 09:56:50 |顯示全部樓層
lok_1980 發表於 2012-4-30 09:33

我可以贊助E. Chocolate Cream或E. Country Cowboy枝條做禮物喎

係lor
要幾光呀?
回復

小野貓 發表於 2012-4-30 10:02:33 |顯示全部樓層
最少20份,
回復

keibp 發表於 2012-4-30 10:06:25 |顯示全部樓層
最少20份,
2. keibp (謝謝)
回復

史華茲 發表於 2012-4-30 10:08:06 來自手機 |顯示全部樓層
最少20份,
3. 史華茲 (謝謝)
回復

sunsunsun 發表於 2012-4-30 10:08:07 |顯示全部樓層

佢真係好TINY, 開花成株只係一包250ML紙包飲品咁高, 又或一個普通水杯咁高, 所以佢叫到TINY RED
回復

sunsunsun 發表於 2012-4-30 10:11:16 |顯示全部樓層

先多謝, 到比獎品個陣, 你D 花都唔再係小苗啦
回復

WaiWai 發表於 2012-4-30 10:11:37 |顯示全部樓層
最少20份,
3. 史華茲 (謝謝)
4. Wai Wai (Thanks)
回復

lok_1980 發表於 2012-4-30 10:12:27 |顯示全部樓層

最少20份,
3. 史華茲 (謝謝)
回復

小野貓 發表於 2012-4-30 10:14:36 |顯示全部樓層
lok_1980 發表於 2012-4-30 10:12
最少20份,

贊助商都參加!?

lok_1980  唔可以嗎?

無話唔可以~我隨口講下之嘛~唔係點引你出黎~

lok_1980  咁我出左來就要做下野喇,你咁多好野,拎d出來好喎

我有無名迷你AV多...要既我都可以贊助一份既~連我都唔知咩花樣...你話幾神秘呢~

正喎~~  發表於 2012-4-30 10:43
咁我出左來就要做下野喇,你咁多好野,拎d出來好喎  發表於 2012-4-30 10:22
唔可以嗎?  發表於 2012-4-30 10:17
回復

sa仔 發表於 2012-4-30 10:17:46 |顯示全部樓層
最少20份,
3. 史華茲 (謝謝)
6.sa仔(ths!)
回復

H2O 發表於 2012-4-30 10:19:02 |顯示全部樓層
最少20份,
3. 史華茲 (謝謝)
6.sa仔(ths!)
7. H2O (thanks)
回復

曖娜娜子 發表於 2012-4-30 10:26:15 |顯示全部樓層
最少20份,
3. 史華茲 (謝謝)
6.sa仔(ths!)
8. 曖娜娜子(紅得好sharp, 好鐘意~希望抽中^^)
回復

chingyi724 發表於 2012-4-30 10:40:36 |顯示全部樓層
最少20份,
3. 史華茲 (謝謝)
6.sa仔(ths!)
9.chingyi724(等我又冒住生命危險join埋1份)

你唔怕...你爸爸...  發表於 2012-4-30 12:10
你........咁危險............  發表於 2012-4-30 10:41
回復

mrsbearbear 發表於 2012-4-30 10:40:46 |顯示全部樓層
最少20份,
3. 史華茲 (謝謝)
6.sa仔(ths!)
9. mrsbearbear (我都想玩, tks)
回復

chingyi724 發表於 2012-4-30 10:43:00 |顯示全部樓層
mrsbearbear 發表於 2012-4-30 10:40
最少20份,

ohh排漏左
最少20份,
3. 史華茲 (謝謝)
6.sa仔(ths!)
9. mrsbearbear (我都想玩, tks)
10.chingyi724(等我又冒住生命危險join埋1份先)
回復

lok_1980 發表於 2012-4-30 10:43:08 |顯示全部樓層
排返好佢:
最少20份,
3. 史華茲 (謝謝)
6.sa仔(ths!)
9.chingyi724(等我又冒住生命危險join埋1份)
10. mrsbearbear (我都想玩, tks)
回復

chingyi724 發表於 2012-4-30 10:43:48 |顯示全部樓層
lok_1980::多1盤仔應該唔係好覺眼嘅~

我好似教壞小朋友的巫婆一樣.. ^^'''  發表於 2012-4-30 11:43
買個大嘅高身杯, 出門時收埋喺入邊~ 阿爸發現唔到的~ 哈哈  發表於 2012-4-30 11:42
你小心唔覺唔覺..........就被發現喎 快d將兩三棵合併左先啦  發表於 2012-4-30 10:45
回復

sunsunsun 發表於 2012-4-30 10:46:47 |顯示全部樓層
chingyi724 發表於 2012-4-30 10:40
最少20份,

你比你阿爸發現會唔會好大件事架, 我唔想搞到你家變~~~
回復