一堆花球 (by 幸花園)

作者: sandylam 發表于 2012-4-27 18:57:20
4154 43
sandylam 發表於 2012-4-28 10:03:32 來自手機 |顯示全部樓層

各位,早晨呀!
點名先!
一號佳麗係 Ma's melody Girl
9132,5/31/02,O. Robinson Semidouble coral star/raspberry fantasy, band; thin white-green edge. Dark green, quilted girl foliage. Standard.

二號佳麗係 Lambs' Ears ( Semiminiature)
C. Sotkiewicz Double cream-white large/bright pink edge. Bright green, hairy. trailer.

三號佳麗係 Rob's Lilli Pilli
8063,3/5/94,R. Robinson Semidouble dark lavender-pink sticktite pansy/dark blue fantasy.  Medium green, quilted. Semiminiature trailer.

四號佳麗係 Rob's Boondoggle
7880,6/2/93,R. Robinson Semidouble dark red sticktite star/wide white ruffled edge.  Dark black-green, wavy, serrated/red back. Semiminiature.

五號佳麗係 Rob's Scarecrow
8612,5/31/97,R. Robinson Double white star/peach-yellow mottling. Medium green, pointed, pebbled, serrated. Semiminiature.

六號佳麗係 Cool Blue
8758,10/28/98,H. Pittman Semidouble light blue. Medium green, plain. Semiminiature.
回復

gigilau 發表於 2012-4-28 10:15:07 |顯示全部樓層
我見賓賓有一號佳麗小苗賣,下次招佢返屋企先

花寶都有架,但要對號碼。  發表於 2012-4-28 12:54
回復

mrsbearbear 發表於 2012-4-28 10:56:56 |顯示全部樓層
好靚,睇到我眼花花

多謝賞花!  發表於 2012-4-28 12:54
回復

sandylam 發表於 2012-4-28 13:02:47 |顯示全部樓層
saolan 發表於 2012-4-27 21:08
棵棵都咁靓,重有冇多D

無名紫色囉

啱啱星期五買左隻靚野,廿蚊咋!
現在暫放隔離區。

回復

gigilau 發表於 2012-4-28 13:40:04 |顯示全部樓層
gigilau 發表於 2012-4-28 10:15
我見賓賓有一號佳麗小苗賣,下次招佢返屋企先

係?得閒又去尋尋寶先~
回復

貓貓兔 發表於 2012-4-28 17:15:46 來自手機 |顯示全部樓層
最尾嗰張好靚呀
回復

曖娜娜子 發表於 2012-4-28 20:59:00 |顯示全部樓層
以後有機會我都想試下~ 開花嘅效果好似蝴蝶蘭咁呀~ 好特別~
回復

DORA 發表於 2012-4-28 21:08:04 |顯示全部樓層
sandylam 發表於 2012-4-28 13:02
無名紫色囉

又買到靚花!
回復

酸梅汤 發表於 2012-4-28 22:21:07 |顯示全部樓層
酸梅汤 發表於 2012-4-27 20:29
第一棵少女葉系咪 395-Ma's melody Girl?

吾知隔離個棵斑葉系吾系ma's party music?
回復

sandylam 發表於 2012-4-28 22:33:08 來自手機 |顯示全部樓層
酸梅汤 發表於 2012-4-28 22:21
吾知隔離個棵斑葉系吾系ma's party music?

你又睇到佢有花菖?
佢係mac stop sign,但我覺得自己可能比唔夠光,支花菖一路都係綠燈,總係唔轉紅。花就開了,但花菖都係得少少紅咋,應該開唔到正色。但我覺得種花唔急得既,比佢冷靜下,今次唔啱色咪下次囉!
回復

sandylam 發表於 2012-4-28 22:38:57 來自手機 |顯示全部樓層
DORA 發表於 2012-4-28 21:08
又買到靚花!

我星期五攞左假去繽紛等運到,但買唔到其他十字花,得呢隻咋!呢隻係我第一盆十字花,雖然普通,但好抵。
回復

sandylam 發表於 2012-4-28 22:48:36 來自手機 |顯示全部樓層
曖娜娜子 發表於 2012-4-28 20:59
以後有機會我都想試下~ 開花嘅效果好似蝴蝶蘭咁呀~ 好特別~

其實這是花友分享的小苗,我開頭種佢都係因為佢係少女葉,無想過開花呢個問題。但估唔到開花朵花會咁大。不過,因為得二支花菖,開完就無了,花期變得無咁長。其他花仔可以開一個月有多,呢隻開得個幾二個星期咋!
回復

sandylam 發表於 2012-4-28 22:56:18 來自手機 |顯示全部樓層
貓貓兔 發表於 2012-4-28 17:15
最尾嗰張好靚呀

多謝賞花,佢係粉藍av黎架!
回復

曖娜娜子 發表於 2012-4-28 23:00:05 |顯示全部樓層
sandylam 發表於 2012-4-28 13:02
無名紫色囉

20文 真系抵呀~我而家“ 全職 ”等花,好想買1-2盆開花株返黎賞住先呀
回復

曖娜娜子 發表於 2012-4-28 23:12:50 |顯示全部樓層
sandylam 發表於 2012-4-28 22:48
其實這是花友分享的小苗,我開頭種佢都係因為佢係少女葉,無想過開花呢個問題。但估唔到開花朵花會咁大。 ...

我也覺得少女葉特別可愛,精靈呢~
花期短會唔會因為盆細,營養唔夠,花期落D薄鉀肥^^
回復

sandylam 發表於 2012-4-29 00:05:34 來自手機 |顯示全部樓層
曖娜娜子 發表於 2012-4-28 23:12
我也覺得少女葉特別可愛,精靈呢~
花期短會唔會因為盆細,營養唔夠,花期落D薄鉀肥^^ ...

我諗唔關事,始終係標準型,支花菖好粗,葉有時都會爭位生,要間中幫佢整理下葉序。應該三支花菖都開到既,再多我就未試過。
回復

曖娜娜子 發表於 2012-4-29 00:53:23 |顯示全部樓層

Breeze  聼曰你唔會去發叔場嗎?甘未即刻有開花株買啦~ :p  發表於 25 分鐘前

聽日唔得閑呀 發叔度有幾廿文靚花株貨仔嗎?
回復

sandylam 發表於 2012-4-29 02:21:17 來自手機 |顯示全部樓層
我都係諗住去睇下,未必買。我窮苦人家黎架!
回復

sandylam 發表於 2012-4-29 17:03:24 |顯示全部樓層

回點評:
Breeze   係Robs Humpty Doo 嗎,我第一株十字都係佢呀 :p  發表於 16 小時前

係呀! 就係 Robs Humpty Doo 。
今日去發場度都睇唔啱十字花。
最後,買左盆purple lace返公司種下咋!一場去到,又唔想空手而回,見到呢隻幾得意,成舊西蘭芽咁,咪抱佢走囉!
回復

sandylam 發表於 2012-4-29 17:05:58 |顯示全部樓層
曖娜娜子 發表於 2012-4-29 00:53
Breeze  聼曰你唔會去發叔場嗎?甘未即刻有開花株買啦~ :p  發表於 25 分鐘前

聽日唔得 ...

係呀!
不過我都係想由苗仔種起。
那些開花株太大了。
回復