暗瘡草藥治療

作者: jack872184 發表于 2012-4-25 22:01:51
2573 7

醫療新知
百里香治暗瘡勝西藥
2012年04月18日 蘋果日報

英國研究發現常用草藥百里香具有治療暗瘡功效,其抗炎及抗菌功能比現時使用的西藥更有效。研究人員以百里香為主要成份,再加入萬壽菊等在酒精中泡浸,然後在實驗室測試其提取液能否有效殺死引致暗瘡的痤瘡桿菌。結果發現提取液的功效比單純使用酒精,或暗瘡藥常用成份過氧化苯甲酰更理想,提取液在五分鐘內已能殺死痤瘡桿菌。
研究人員強調仍需進行人體臨床測試,才能確定百里香提取液在皮膚上也能發揮相同效用。現時常用的暗瘡藥物,是會令使用者有燒灼感,具有刺激皮膚成份,但百里香對皮膚的刺激非常小,也有不錯的療效,相信尤其適合敏感肌膚人士使用。

http://hk.apple.nextmedia.com/te ... amp;art_id=16258404

暗瘡治療法~後生仔有福了~哈哈XDD
如果用TEA TREE精油個效果點呢~?
菜妹 發表於 2012-4-25 22:05:33 |顯示全部樓層
TEA TREE精油我用過"body"牌, 完全唔得囉.
仲好臭

body牌唔係純精油,佢己經溝左架喇...如果用黎點暗瘡,用純油效果會明顯D..  發表於 2012-7-9 14:05
百里香有幾隻..有D好好聞架....  發表於 2012-4-25 22:56
百里香也不見好聞  發表於 2012-4-25 22:19
回復

菜妹 發表於 2012-4-25 23:14:16 |顯示全部樓層

讀書時冇乜暗瘡, 而我唔後生先出豆豆. 西藥隔日見效, 但毛孔會變粗大, 抽乾晒皮膚水份.
對DIY我好迷茫, 知識0分.
請問樓主 酒精浸百里香 = 藥房酒精+新鮮百里香?

cklife  唔後生先出豆豆...你另一個考慮因素係內分泌,如果係因為內分泌關係,你攪D皮膚只係治標不治本。
睇左中醫, 肝. 胃 .脾 虛弱, 有排醫

睇左中醫, 肝. 胃 .脾 虛弱, 有排醫<--主要應該都係脾胃,吸收唔到就食乜都無用,中醫應該會先幫你攪吸收力..  發表於 2012-7-9 14:06
唔後生先出豆豆...你另一個考慮因素係內分泌,如果係因為內分泌關係,你攪D皮膚只係治標不治本。  發表於 2012-4-26 21:03
回復

jack872184 發表於 2012-4-25 23:59:32 |顯示全部樓層
菜妹 發表於 2012-4-25 23:14
讀書時冇乜暗瘡, 而我唔後生先出豆豆. 西藥隔日見效, 但毛孔會變粗大, 抽乾晒皮膚水份.
對DIY我好迷茫, 知 ...

酒精浸百里香 = 藥房酒精+新鮮百里香?
依我個人之見,應該是這樣的~
但藥房酒精之酒精含量達75%,會否把水份抽走是1個問題,
而我再搜尋有關暗瘡的資料,(如下......)

由於暗瘡是毛囊皮脂腺的慢性炎症,與皮脂腺導管及毛囊口角化過度有直接關係。
如果皮脂腺分泌過多,就會使皮膚油光發亮,容易沾染灰塵.
過多的皮脂來不及從毛孔中排泄出去,於是堵塞在毛孔深層,形成白頭粉刺,並在皮膚表面形成白色丘疹。如果皮脂堵塞在毛孔表面,則會被外界塵埃和細菌氧化,形成黑頭粉刺,導致暗瘡問題。

皮膚表面有很多細菌,其中的痤瘡桿菌 (Corynebaterium acnes) 特別喜歡毛囊內的無氧環境。這種痤瘡桿菌含有解脂酵素,能促使皮脂分解為游離脂肪酸而引起發炎症狀,並進一步破壞毛囊和皮膚,淤積的皮脂溢入真皮內,就會引起毛囊周圍炎症丘疹、結節、囊腫等多種暗瘡。

我認為酒精浸百里香之所以有效,原因有
1.百里香萬壽菊等活性成份能有效殺死引致暗瘡的痤瘡桿菌(文中提及)
2.臉上(暗瘡)過多的油脂溶在酒精/與酒精互溶,然後被帶走,痤瘡桿菌再不能引起發炎症狀(可能)
回復

jack872184 發表於 2012-4-26 00:07:29 |顯示全部樓層

精油治療暗瘡資料

我中意天竺葵,有平衡作用,我DIY洗面油第一次就係用佢,混合性皮膚用左之後真係衡均左好多...我估乾同油都用得..  發表於 2012-7-9 14:08
岩使, THANKS!  發表於 2012-4-26 01:26
回復

jellyfishy 發表於 2012-4-26 09:03:33 |顯示全部樓層
菜妹 發表於 2012-4-25 23:14
對DIY我好迷茫, 知 ...

菜妹~ 做乜以前唔生,現在生? 要找源頭,唔係俾幾多錢搽葯食葯都無用.

後期才生暗瘡,可能和壓力,飲食攺變,環境轉變之類原因有關.

我自己呢,若有壓力,就會起唇瘡,若個排食得多朱古力,嘴邊會勁生暗瘡. 

記得先找出生瘡原因,然後再諗點醫.

以前唔生依家生,應該同肝火有關掛,佢肝弱嘛...早D訓飲多D水,情緒需要舒緩,有火發出黎傷身,唔發出黎一樣傷身,能夠化左佢,用唔同角度去睇下  發表於 2012-7-9 14:11
半年前起返左而家份工就不停生豆豆, 但而家份工又冇咩壓力(工作量ok), 仲可以係公司種花.  發表於 2012-4-26 10:35

評分

查看全部評分

回復

jack872184 發表於 2012-4-26 21:15:24 |顯示全部樓層
治本為主,治標為次~
回復

littlefishfish 發表於 2012-7-9 10:32:52 |顯示全部樓層
菜妹 發表於 2012-4-25 22:05
TEA TREE精油我用過"body"牌, 完全唔得囉.
仲好臭

我都有用過body shop果隻, 不過用左皮膚好痕、好乾。反而星期四茶樹果隻就ok, 唔錯。

我屋企附近藥方有賣一隻茶樹精油,我覺得都OK...可以用...Humeta  發表於 2012-7-9 14:14
body 牌果隻...己經溝左,唔知佢茶樹精油成份有幾多,又唔知佢用咩底油...所以,我唔建議買囉...  發表於 2012-7-9 14:12
回復