有冇人知道種提子在香港可否適合?

作者: peppergyct 發表于 2007-7-25 01:58:23
10038 8
朋友送我一棵提子苗,我想在戶外落地種,那個月份適合?依家我暫放在室內.
hellohello 發表於 2007-7-25 11:21:55 |顯示全部樓層
我估計如果不是日日落大雨, 現在太陽猛烈,應該OK!  可能要做好疏水。

我試過種蕃茄,日日落大雨,之後,蕃茄吸得太多水,全部爆開!

吾知正確不正確呢!
回復

minmin 發表於 2007-7-25 15:03:15 |顯示全部樓層
幾年前在珠海都試過種綠提,而且可以結果,所以我相信香港氣候都沒有問題,但最煩就係好多蟲...
回復

EddieOR 發表於 2007-7-25 15:15:16 |顯示全部樓層
上網搵既資料

1.盆栽葡萄一定要放在陽光充足的陽臺上,室溫在 10℃以上即可萌芽生長,時間溫度不要低於 5℃,開花期要求 25 - 28℃。漿果膨大期保持28 - 32℃,盆土濕度保持在 70%左右。水肥管理:早春萌芽期 3 - 4天一次足水;6 - 7月每兩至三澆一次足水;12月休眠期澆 1 - 2次足水。
2.葡萄田地表碎石所反射的陽光,亦提供葡萄樹溫暖生長環境。
3.溫室葡萄在照顧時,當天氣熱時,要每天控制室內溫度在 25 - 30度之間,每天早晨要把四周的塑膠布捲起
4.第一塊溫室葡萄園,這次五月催芽只是讓它營養生長。真正能收成的是在 11月時催芽 - 至3月底收成的。
回復

Tony 發表於 2007-7-25 23:19:31 |顯示全部樓層
原帖由 minmin 於 2007-7-25 15:03 發表
幾年前在珠海都試過種綠提,而且可以結果,所以我相信香港氣候都沒有問題,但最煩就係好多蟲...

唔洗種lu
回復

笨笨 發表於 2007-7-26 02:01:17 |顯示全部樓層
我係自己屋企種過
啲提子多數好酸架~~~(我試過食過)
有可能要睇提子本身係咩品種掛

回復

kok69 發表於 2007-7-26 04:25:12 |顯示全部樓層
提子頭o個幾都會好酸架~ 要等幾年先會甜~
回復

海豚yan 發表於 2007-7-26 10:25:41 |顯示全部樓層
原帖由 kok69 於 2007-7-26 04:25 發表
提子頭o個幾都會好酸架~ 要等幾年先會甜~

係嫁咩~? 乜連種個提子都咁複雜既.....
回復

Tony 發表於 2007-7-26 13:12:52 |顯示全部樓層
我而家種,可能要個孫至食到甜既提子lu
回復