春季沖繩

作者: marco5633 發表于 2012-4-7 18:21:55
4009 15

14-18 Feb 2012
情人節咁浪漫,單身人士一個人去沖繩度假  

Flickr 上 Marco Ma@HK緑ヶ丘公園
普通的市內公園,一般遊客都唔會去。但係呢種公園對香港人黎講已經好奢侈。

Flickr 上 Marco Ma@HK座頭鯨
春天冇陽光與海灘,不過有座頭鯨。

Flickr 上 Marco Ma@HK波上宮

Flickr 上 Marco Ma@HK第一牧志公設市場
我得一個人...都係咪學人買海鮮啦

Flickr 上 Marco Ma@HK萬座毛

Flickr 上 Marco Ma@HKIMG_7722

Flickr 上 Marco Ma@HKIMG_7779

Flickr 上 Marco Ma@HKIMG_8056
唔怪之得塞車。希望冇傷亡啦。

Flickr 上 Marco Ma@HK青の泉

Flickr 上 Marco Ma@HK黃金の盃

Flickr 上 Marco Ma@HK守禮門
2000yen上印既地點

Flickr 上 Marco Ma@HK正殿

Flickr 上 Marco Ma@HK那霸市全景
冇乜遊客黎到咁偏僻既地方。不過如果黎到首里城公園,唔好漏左西觀景台。

全輯相連GPS定位:
http://www.flickr.com/photos/marco5633/sets/72157629371316131/

謝謝點閱

評分

查看全部評分

wince 發表於 2012-4-7 21:02:30 |顯示全部樓層
多謝分享,你d相映得好靚喎!好都好鍾意影相
回復

yukyo 發表於 2012-4-7 23:30:26 |顯示全部樓層
我月尾會去沖繩,唔該有乜好介紹?
回復

marco5633 發表於 2012-4-8 00:15:00 |顯示全部樓層
wince 發表於 2012-4-7 21:02
多謝分享,你d相映得好靚喎!好都好鍾意影相

THX
如果有太陽就更加可以影到小島風情啦
回復

marco5633 發表於 2012-4-8 00:33:11 |顯示全部樓層
yukyo 發表於 2012-4-7 23:30
我月尾會去沖繩,唔該有乜好介紹?

其實我去得咁少地方,都好難介紹俾你
加上都要視乎個人喜好

4月尾...觀鯨期又過左...
海灘岩岩開,但多數落雨...

可以介紹既都係大路野...
我去旅行鐘意慢慢周圍睇下
海洋博公園裡面既水族館如果續個水缸慢慢睇的話...
可以睇好耐,而且D水缸都做得好有心思呀
唔好忘記搭LIFT上埋水缸頂度參觀
對我黎講...一日係睇唔晒

冇其他啦...
其實鐘意影相,鐘意周圍感受既...去到邊都會覺得滿足
我連當地一個普通既公園都行得好開心
唯獨萬座毛我認為唔值得去,因為遊覽既範圍太細,又冇得話坐係度望住個海發下夢
除非你去幫襯附近果間海葡萄飯呢,咁就可以順路去睇下:
http://r.gnavi.co.jp/f135400/
回復

yukyo 發表於 2012-4-9 10:15:13 |顯示全部樓層
marco5633 發表於 2012-4-8 00:33
加上都要視乎個人喜好

唔該marco5633,
萬座毛我無諗過去,水族館就心大心細,而家決定去。去一個禮拜,我淨係book左那霸兩晚酒店。見到你張海鮮相,就上網book左間細細地有得煮食旣二星酒店
回復

marco5633 發表於 2012-4-9 13:17:05 |顯示全部樓層
果度既水族館肯定比香港既好睇
係便利店預先買飛會平D
我係果度睇完鯨鯊...再睇到返呢條片:
http://www.youtube.com/watch?v=ZrKdAdmAIMg
真係好難過

其實街市樓上有熟食店可以加工海鮮,不過唔知價錢如何

你自駕遊定巴士遊?
如果巴士的話,最後視乎行程而轉酒店
因為那霸搭巴士去北部要3個鐘車程
回復

yukyo 發表於 2012-5-6 11:37:31 |顯示全部樓層
marco5633 發表於 2012-4-9 13:17
果度既水族館肯定比香港既好睇
係便利店預先買飛會平D
我係果度睇完鯨鯊...再睇到返呢條片:

Hi Marco,
唔好意思無睇到你旣回覆。
我同老公去係自駕遊。因為係好容易租車同埋好平,平過坐巴士同自由自在。我地係網上租定先,但到步搵到平D就cancel左。租架車五日18200Yen,為起HKD360一日,有埋英文GPS,D油費1公升142yen平過香港,架車1公升油行20kilo多D,我地五日俾左400HKD油費。沖繩開車又cool,50/60kph,景點都有免費泊車。

我睇過好多紀錄片D鯊魚點樣俾人捉上船,切左條鯕掉番條魚落海,唔係單一條,係成船好多條 我好鐘意食魚翅架,係外國無得食唔開心,但睇左D紀錄片之後真係好開心無得食。唉,講番起個心都up。
回復

andyman 發表於 2012-5-6 16:00:30 |顯示全部樓層
第一幅個意境好閒逸呀
回復

jellyfishy 發表於 2012-5-7 09:03:22 |顯示全部樓層
marco5633 發表於 2012-4-8 00:33
加上都要視乎個人喜好

我上年條友去澳洲, 在魚市場睇人買海鮮, 自己就無.....

我都係超愛行公園, 响澳洲個幾日, 幾乎每日都行公園, 慢慢行, 感受當地人的靜態活動, 呼吸下新鮮的空氣, 已是我奢華的活動喇~

回復

jellyfishy 發表於 2012-5-7 09:04:59 |顯示全部樓層

借問一下, 我考左車牌好多年, 雪埋左無用好多年, 開車技術真係... 唔知沖繩開車難不難? d 路易走嗎?
回復

marco5633 發表於 2012-5-7 15:25:45 |顯示全部樓層
yukyo 發表於 2012-5-6 11:37
Hi Marco,
唔好意思無睇到你旣回覆。
我同老公去係自駕遊。因為係好容易租車同埋好平,平過坐巴士同自由 ...

搞到我好想考車牌/_\
就係為左去多次沖繩
回復

marco5633 發表於 2012-5-7 15:27:07 |顯示全部樓層
andyman 發表於 2012-5-6 16:00
第一幅個意境好閒逸呀

人又閒,貓又閒
回復

marco5633 發表於 2012-5-7 15:30:19 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2012-5-7 09:03
我上年條友去澳洲, 在魚市場睇人買海鮮, 自己就無.....

我都係超愛行公園, 响澳洲個幾日, 幾乎每日都行 ...

人地既公園同我地既公園差得遠啦
如果香港既公園加果D設施落去...實俾人投訴話危險

無論在香港 or 澳洲 or 日本 .... 我都鍾意行~ 不同地區的公園有不同特色~ 香港人怕失去, 無計啦~  發表於 2012-5-7 15:32
回復

yukyo 發表於 2012-5-9 15:27:41 |顯示全部樓層
marco5633 發表於 2012-5-7 15:25
搞到我好想考車牌/_\
就係為左去多次沖繩

有車同無車真係唔同玩法。你個玩法好悠閒好自由,唔跟指南,用自己對腳同眼去發掘,所以有個幅樹根與貓旣相,好有意境!睇過Jellyfish個帖,而家我想去台灣南部
回復

yukyo 發表於 2012-5-9 15:57:47 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2012-5-7 09:04
借問一下, 我考左車牌好多年, 雪埋左無用好多年, 開車技術真係... 唔知沖繩開車難不難? d 路易走嗎? ...

唔難。D車細,自動波,D路好,indication好,唯有係那霸個度多車之外,D沖繩人開車好斯文,D交通燈轉得好慢,大直路都係開50km!我係weekend driver。如果驚你可以加保險60蚊一日就無左excess。D車係有GPS,但係要小心個英文vocal indication,成日叫你去有toll旣 highway,有時又好confusing,要有個map。如果你好耐無揸過車,我建議你同個有經驗的driver出車,到左那霸以外小路先操一操再揸

嘩~ so detail ~~~ 唔該晒~~~ 我放心左好多~ 我睇map ok good 架, 唔用GPS都無問題~ good ~ 可以plan 下去沖繩~~^o^  發表於 2012-5-10 11:13
回復