第一次種士多啤梨。

作者: twiggy 發表于 2012-4-7 00:29:07
5080 44
twiggy 發表於 2012-4-11 22:45:10 |顯示全部樓層
我分左小苗盆了。差不多有二十苗盆
回復

catcat529 發表於 2012-4-11 23:16:24 |顯示全部樓層
其實....我想問問 什麼是  "徒長"  ....?  我成日見到e個字眼  但不太明白  什麼情況會引致及有何影響?

我尋日起超市買左韓國草莓, 挑左十幾廿粒種子出黎 又學人試下用濕棉發芽   (會再進一步報告情況)
但係想問下  如果有幸發到芽  要何時放入泥 ?  如何放? (用手拎起/用鉗? 會吾會傷到種子?)

分到20盆   恭喜恭喜  有相可看嘛?
回復

twiggy 發表於 2012-4-11 23:55:31 |顯示全部樓層
catcat529 發表於 2012-4-11 23:16
其實....我想問問 什麼是  "徒長"  ....?  我成日見到e個字眼  但不太明白  什麼情況會引致及有何影響?

我 ...

我用紙巾發的。因為我覺得棉花貼太強會令根斷。

我是看到有芽出(未有葉時) 就放入泥中。
是用大量水慢慢倒入簿簿泥中。

太約長到2CM 轉小苗盆入泥。是用牙簽抓出來。
再放入小苗盆中的。

現在不是季節喔 所以生長比較慢。
相信到九月才換大盆吧。
加上小苗不適宜曬太陽(我認為)
所以每天開櫃中的光管將小時給它們。
生長還不錯。

回復

catcat529 發表於 2012-4-12 05:27:44 |顯示全部樓層
很漂亮的小苗   一齊努力
回復

sheetaada 發表於 2012-4-12 10:55:00 |顯示全部樓層
因我之前都失敗左..都想再試下..是否買士多啤梨,把皮割下..風乾後,取出種子..然後放在濕棉花上加陽光...等發左少少就可以種ar?定係直接把種子浸水好呢
回復

twiggy 發表於 2012-4-12 11:13:48 |顯示全部樓層
sheetaada 發表於 2012-4-12 10:55
因我之前都失敗左..都想再試下..是否買士多啤梨,把皮割下..風乾後,取出種子..然後放在濕棉花上加陽光...等 ...

把皮割下..風乾後,取出種子 <我沒試過。

@@ 我是用尖刀把成熟種子一粒粒挑出來的。然後水浸一天。像健康種子。
放入約2CM 的泥中。小苗2CM 因為好密所以轉去小苗盆中。

其實的不是好提議用濕棉花加陽光。
濕棉花<<取小苗時會貼得很緊,很易傷恨。
濕了水我紙巾比較好(個人意見,因試得多)

還沒出生的芽和小苗真的不合曬太陽, 所以我選擇用光管。一日將個鐘。
真係會曬死架。加上而家不是士多啤梨生長季節。
放出去曬一定講拜拜。
(尋日的放左的椰菜苗出去。。曬到即死。外面真係30度超大太陽)

回復

twiggy 發表於 2012-4-12 11:14:33 |顯示全部樓層
catcat529 發表於 2012-4-12 05:27
很漂亮的小苗   一齊努力

係呀。不過太熱天氣士多啤梨生長慢。
回復

sheetaada 發表於 2012-4-12 11:24:46 |顯示全部樓層
咁我等陣回家都買D士多啤梨,整出種子浸一日,然後放在泥..面,加照下D光管燈,希望成功啦...
回復

twiggy 發表於 2012-4-12 12:41:12 |顯示全部樓層
sheetaada 發表於 2012-4-12 11:24
咁我等陣回家都買D士多啤梨,整出種子浸一日,然後放在泥..面,加照下D光管燈,希望成功啦... ...

加油~~~~~
回復

hihivera 發表於 2012-4-17 17:30:58 |顯示全部樓層
復活節星期六落泥, 呢2天我終於見到D 芽.
回復

twiggy 發表於 2012-4-17 18:18:31 |顯示全部樓層
我個的好似定格咁,大小小都沒有。
回復

twiggy 發表於 2012-4-17 18:19:12 |顯示全部樓層
韓國種子下了三天居然發芽。驚驚
回復

twiggy 發表於 2012-4-18 16:14:39 |顯示全部樓層
mrsbearbear 發表於 2012-4-11 21:01
我今日先落種咋,唔知發唔發到呢

發到芽未呀?

我在韓國買的種子連泥那種,兩天出芽。。也開始長高了。

在百X 買的美國也等了一星期發芽了。

但之前32 棵長我很慢。

吓!你咁快!我連一條毛都無呀,係咪我方法唔正確呢?我仲有一半種子係度,但咁耐唔知仲發唔發到呢?等我今次試吓用濕紙巾先。  發表於 2012-4-18 16:21
回復

twiggy 發表於 2012-4-18 16:15:51 |顯示全部樓層
分珠後32棵死了8棵,室內的長很慢,
2012。04。18 在室外的三棵今天長第三葉了。真漫長。
回復

twiggy 發表於 2012-4-18 16:23:26 |顯示全部樓層
韓國草莓三天巳發芽長高了
回復

twiggy 發表於 2012-4-18 17:18:39 |顯示全部樓層
twiggy 發表於 2012-4-18 16:14
發到芽未呀?

我在韓國買的種子連泥那種,兩天出芽。。也開始長高了。

韓國個的係超跨張的。所以不用驚訝。可能是泥問題。

你用濕紙巾前。先用水浸一日先啦。我係暖水約(60度)好快變冷。所以沒問題。

我32 棵分小盆, 都死左成7棵啦。室內大都不大。

我而家係期待室外個三小盆
回復

gsnoob 發表於 2012-4-18 22:33:34 |顯示全部樓層
我嫌佢地生得太慢, 全數毁滅了改種紅豆豆.... 真係好快有收成....
回復

twiggy 發表於 2012-4-18 23:03:47 |顯示全部樓層
gsnoob 發表於 2012-4-18 22:33
我嫌佢地生得太慢, 全數毁滅了改種紅豆豆.... 真係好快有收成....

哈哈。當然快好多啦。你看我個的紅豆就知

快D學我同啤啤say goodbye la  發表於 2012-4-26 19:11
回復

twiggy 發表於 2012-4-26 22:04:06 |顯示全部樓層
twiggy 發表於 2012-4-18 23:03
哈哈。當然快好多啦。你看我個的紅豆就知

我會堅持的。
回復

twiggy 發表於 2012-4-27 10:08:15 |顯示全部樓層
twiggy 發表於 2012-4-10 00:18
我出左成40粒++++ 遲的又要送人太多了。。。

我是在韓國買種子的。不是食用的。
回復