劍蘭要種落地??

作者: prodorothyhkg 發表于 2007-7-25 01:07:22
4466 12
我3年前在繽x買了一袋劍蘭球,放在花盆種,只見出葉及有新球,但花菖就從未見過,請問有誰知點解??

loklok 發表於 2007-7-25 01:36:47 |顯示全部樓層
請問幾時下盆架?
回復

joke_k_d 發表於 2007-7-25 03:43:35 |顯示全部樓層

回復 #1 prodorothyhkg 的帖子

日照充足嗎?
劍蘭需要 full sun 喔!
回復

比得大帝 發表於 2007-7-25 12:17:14 |顯示全部樓層
我想劍蘭種落地會比較合適, 我以前在英國曾在後園種過, 也没猛太陽, 長得很快.

不過果次俾鬼佬呃咗, 包種子話係白色的, 種了幾個月, 出來的竟是粉紅色.
回復

八王爺 發表於 2007-7-25 13:31:00 |顯示全部樓層
嘻~ 种地种盆都得,一個竅門,肥要足!

此花很吃肥的!
回復

prodorothyhkg 發表於 2007-7-25 14:10:46 |顯示全部樓層
三年前好似春天,一買回來就落盆種,放在天台,有落肥,2星期一次,每年翻土都有新的球根,我昨天上網望過話落盆種要5年先開花 死啦,重有排等
回復

比得大帝 發表於 2007-7-25 16:30:31 |顯示全部樓層
原帖由 prodorothyhkg 於 2007-7-25 14:10 發表
三年前好似春天,一買回來就落盆種,放在天台,有落肥,2星期一次,每年翻土都有新的球根,我昨天上網望過話落盆種要5年先開花 死啦,重有排等 ...

等5年, 你都幾好心機, 看來種落地是最合適了, 我才種了6個月就開花了.
回復

prodorothyhkg 發表於 2007-7-25 17:06:01 |顯示全部樓層
其實種落地與花盆有何分別?是否泥比較深,根可伸展長D??如果係,我要問實Q有沒有過年大大盆種桔的大缸來種,希望有前輩能解我的疑團 先謝過各位有心人
回復

loklok 發表於 2007-7-25 18:00:37 |顯示全部樓層
如果球根直徑有隻手指尾長就係開花球囉
不過種之前最好凍佢一個月,之後才下土。

當D葉長到半隻手咁高就差不多可以再施花肥。
回復

loklok 發表於 2007-7-25 18:03:51 |顯示全部樓層
原帖由 prodorothyhkg 於 2007-7-25 17:06 發表
其實種落地與花盆有何分別?是否泥比較深,根可伸展長D??如果係,我要問實Q有沒有過年大大盆種桔的大缸來種,希望有前輩能解我的疑團 先謝過各位有心人 ...

唔,
種落去要深些,必須覆蓋佢,因為佢會再生球根出來(係本身球根上面)

這些新球根會出根,所以要種深d。
回復

prodorothyhkg 發表於 2007-7-25 18:32:17 |顯示全部樓層
原帖由 lok168168 於 2007-7-25 18:00 發表
如果球根直徑有隻手指尾長就係開花球囉
不過種之前最好凍佢一個月,之後才下土。

當D葉長到半隻手咁高就差不多可以再施花肥。

**買回來時約3cm大,而新生的有大有小
    放入雪柜生果箱得唔得
回復

loklok 發表於 2007-7-25 21:45:09 |顯示全部樓層
原帖由 prodorothyhkg 於 2007-7-25 18:32 發表

**買回來時約3cm大,而新生的有大有小
    放入雪柜生果箱得唔得

得~
回復

prodorothyhkg 發表於 2007-7-26 10:17:55 |顯示全部樓層
thanks a lots.
回復