種洋蔥

作者: magichand 发表于 2012-3-28 20:25:02
13025 7
早排天氣潮濕, 洋蔥也發了芽; 沒有理會它10幾日, 它自己一路生長, 現在有很多葉了, 又不想掉了它!!!
問:
1. 現在種洋蔥可以嗎?
2. 怎樣種? 把整個洋蔥埋進土裡就可以了嗎?
jeffreyngcm 發表於 2012-3-28 22:58:20 |顯示全部樓層
2012-03-11 22.01.19 (Small).jpg

我準備出多d根就落泥

吾知得吾得呢?
achima 發表於 2012-3-29 00:04:06 |顯示全部樓層
我雖然未種過洋蔥, 但照睇你棵洋蔥已經發芽, 可以放落泥種, 我建議你可以將整個洋蔥藏泥內, 只露頂部. 請各位花友指教.
farfeifar 發表於 2012-3-29 01:55:20 |顯示全部樓層
我見人地d洋蔥係突好多出來架,你試下埋2/3係泥,突1/3係泥面,
但聽聞用球根好難種,佢好似會係側邊生多舊出來咁繁殖...
by the way,洋蔥唔好淋咁多水,一爛就有蟲的了!
csw_sylvia 發表於 2012-3-29 10:19:18 |顯示全部樓層
20120329-12 (Small).JPG

我將外邊的煮了來食, 貪得意將中間發芽的部份埋到泥中, 現在是這樣.
chanpyhilda 發表於 2012-3-29 10:30:33 |顯示全部樓層
舊年我見我同事的洋蔥種都開花, 朵花好靚!! 所以特登發左一個嚟種, 發左芽之後放入泥就ok.
今個月見雪櫃個洋蔥又發左芽, 放落之後又出左葉啦!!
dick168 發表於 2012-3-29 11:36:44 |顯示全部樓層
我厨房d洋蔥成日都發芽,周時都攞去種,種了多年都未收過。

種了多年會變乜呀?  發表於 2012-3-29 12:55
dick168 發表於 2012-3-29 17:29:19 |顯示全部樓層
dick168 發表於 2012-3-29 11:36
我厨房d洋蔥成日都發芽,周時都攞去種,種了多年都未收過。

種種下不知如何冇咗,下次又種過,如是者過了幾年!