岩桐繁殖

作者: kong 发表于 2008-4-2 11:20:03
11427 33
見大家咁熱鬧追迷岩品種, 不防留意一下種子繁殖嘅問題,因我都係種左幾個月,一知半解,大家研究研究.

岩桐原生種,Sinningia species,例如: Sinningia sp."Rio das Pedras", Sinningia Pusilla, Sinningia Pusilla 'White Sprite',Sinningia hirsuta,Sinningia guttata,Sinningia conspicua等等.
因是原生種,血統純正,由種子,插支,球莖等等繁殖出來都是跟媽媽一個樣.

那些是迷岩原生品種,可以參考這裡:

http://www.gesneriads.ca/alphabet.htm#S

評分

查看全部評分

pearl413 發表於 2008-4-2 11:33:41 |顯示全部樓層
原帖由 kong 於 2008-4-2 11:20 發表
見大家咁熱鬧追迷岩品種, 不防留意一下種子繁殖嘅問題,因我都係種左幾個月,一知半解,大家研究研究.

迷岩原生種,Sinningia species,例如: Sinningia sp."Rio das Pedras", Sinningia Pusilla, Sinningia Pusilla 'Wh ...

kong, this is very useful for me, thanks alot!!
kong 發表於 2008-4-2 11:34:46 |顯示全部樓層
迷岩雜交出來的品種, Sinningia hybrids,例如: Sinningia Bright Eyes,Sinningia Freckles, Sinningia Little Tiger 等等. 比原生種更多采多姿,更多變化,就如我們喜愛的非洲堇一樣,絶大多數都是雜交出來的.

因為雜交品種有著父母相方的遺傳,種子繁殖得出來的後代有可能跟媽媽全完不同,也可能相同.
想得出十足像媽媽的樣子,是將媽媽株分枝,或殺頭,或分球來繁殖.

有些雜交品種非常穩定,用種子繁殖得出來的後代也跟母株相同,如 Sinningia Super Orange 就是.
kong 發表於 2008-4-2 11:41:58 |顯示全部樓層
邊種邊學, 我但知到的還是很少,所以大家可以提供多些資料互相參考.

我手頭上有好多好多的小苗由種子種起的,所以也在留心它們長大後的樣子可會像它們的名字啊!
kong 發表於 2008-4-2 11:45:31 |顯示全部樓層
有時我們留意到迷岩的名字後面有 x self.
即是該品種是由母株自己結的種子繁殖出來的.
heiheimama 發表於 2008-4-2 11:57:27 |顯示全部樓層

繼續迷岩冷知識

我們常常講迷岩和超迷,就是最基本的分類.kong在#1提到的都屬於超迷類,其中以Sinningia Pusilla是超迷中最細小的.~
raccoon 發表於 2008-4-2 12:04:40 |顯示全部樓層
多謝kong的解釋,其實如何介定迷岩和超迷岩呢?以大小來分嗎?
ayclui 發表於 2008-4-2 12:12:03 |顯示全部樓層
原帖由 raccoon 於 2008-4-2 12:04 發表
多謝kong的解釋,其實如何介定迷岩和超迷岩呢?以大小來分嗎?

我搶答: 是以植株大小來分, 超迷岩成長開花株直徑應不超過1.5吋, 球球通常好像一粒綠豆那麼小...
heiheimama 發表於 2008-4-2 12:12:25 |顯示全部樓層
原帖由 raccoon 於 2008-4-2 12:04 發表

的確是,但我沒有找到資料幾多吋盆以下為之超迷.印象中這界線十分明顯,因為迷岩和av不同,av的所謂semi-miniature如果用細盆種都會好細,如不清楚認識分類定義很難憑肉眼辨認.至於超迷,一般不會大過直徑一吋,迷岩就明顯大很多了,也不能靠用細盆來把她”迫細”.~

其實超迷品種不是很多,看過很多苗圃的shopping list,都不超過20個品種.而且超迷的顏色變化也較少,只有粉紫色,紫色有斑點,和白色,沒有迷岩那麼色彩繽紛.~

以上只是經驗之談,一點也不專業啦,多多包涵!~
ayclui 發表於 2008-4-2 12:17:33 |顯示全部樓層
希媽好o野
mcyan 發表於 2008-4-2 12:22:03 |顯示全部樓層
多謝各位,超迷的球球得一粒綠豆咁細呀,咁迷岩會唔會有粒紅豆咁大呢?嘩,咁細,尋日krista仲話幫超迷分側芽,真係高難度動作。

呢個post一定要珍藏。

ayclui 發表於 2008-4-2 12:31:40 |顯示全部樓層
原帖由 mcyan 於 2008-4-2 12:22 發表
多謝各位,超迷的球球得一粒綠豆咁細呀,咁迷岩會唔會有粒紅豆咁大呢?嘩,咁細,尋日krista仲話幫超迷分側芽,真係高難度動作。

呢個post一定要珍藏。 ...

我d迷岩球球有蠺豆咁大o架, 有d重大到好似細粒嘅馬蹄咁添
tata 發表於 2008-4-2 12:43:27 |顯示全部樓層
原帖由 ayclui 於 2008-4-2 12:31 發表

我d迷岩球球有蠺豆咁大o架, 有d重大到好似細粒嘅馬蹄咁添

作屎囉, 超迷都有咁大粒球呀, 我個老鼠生咗好多側芽, 但係我唔敢攪佢個球所以唔知有幾大粒, 淨係知佢有好多小球
jellyfishy 發表於 2008-4-2 12:53:58 |顯示全部樓層
學到野呀~~~
快d放進精選主題集錄 啦~
請問,迷岩不同種異株授粉繁殖,大家有無試過?
Fonica 發表於 2008-4-2 12:56:10 |顯示全部樓層
這個帖對於我這個迷岩低手來說真是非常實用
kong 發表於 2008-4-2 13:00:47 |顯示全部樓層
超迷岩,micro-miniature sinningias,每株直徑約3-5cm,我地熟嘅原生種超迷岩得幾隻,如:
Sinningia Concinna,Sinningia Pusilla, Sinningia sp. Rio des Pedras,Sinningia White Sprite.

http://www.gesneriads.ca/sinni090.htm

雜交嘅超迷岩如 Sinningia Bright Eyes,Sinningia Ruffled Wood Nymph,Sinningia Little Tiger,
http://www.gesneriads.ca/sinni015.htm

因雜交的關係,買或交換時應用球及植株或枝條,避免用種子.
kong 發表於 2008-4-2 13:13:14 |顯示全部樓層
原帖由 heiheimama 於 2008-4-2 11:57 發表
我們常常講迷岩和超迷,就是最基本的分類.kong在#1提到的都屬於超迷類,其中以Sinningia Pusilla是超迷中最細小的.~

哎呀! 唔想誤導各位去專注超迷岩,所以我編輯左個post,加左其它岩桐落去,迷岩,超迷岩,岩桐等適用.
kong 發表於 2008-4-2 13:24:31 |顯示全部樓層
原帖由 kim 於 2008-4-2 12:53 發表
學到野呀~~~
快d放進精選主題集錄 啦~
請問,迷岩不同種異株授粉繁殖,大家有無試過?

有呀,我用左Sinningia sp. Rio das Pedras 母本, Sinningia Super Orange 父本,受粉成功得到種子.
照片 227.jpg
ayclui 發表於 2008-4-2 13:37:20 |顯示全部樓層
原帖由 krista 於 2008-4-2 12:43 發表

作屎囉, 超迷都有咁大粒球呀, 我個老鼠生咗好多側芽, 但係我唔敢攪佢個球所以唔知有幾大粒, 淨係知佢有好多小球

ta ta, 係迷岩球先咋, 超迷岩好似綠豆咁細...
老鼠有好多小球就快d攪攪佢啦, 我上次隻老鼠球頂生咗好多側芽(但無球o架), 我搣咗一堆去插...依家就...呵呵呵, 多咗一竇老鼠...幾爽
Fonica 發表於 2008-4-2 14:09:24 |顯示全部樓層
原帖由 ayclui 於 2008-4-2 13:37 發表

ta ta, 係迷岩球先咋, 超迷岩好似綠豆咁細...
老鼠有好多小球就快d攪攪佢啦, 我上次隻老鼠球頂生咗好多側芽(但無球o架), 我搣咗一堆去插...依家就...呵呵呵, 多咗一竇老鼠...幾爽 ...

a, 係咪就咁搣出黎插落泥然後入溫室就得喇,我屋企有盆迷岩都有側芽生左出黎,但係唔敢攪佢呀
12下一頁