非洲紫羅蘭圖鑑

作者: bonohk 發表于 2012-3-23 12:03:16
12042 77
wct119 發表於 2012-3-29 09:45:31 |顯示全部樓層
lok_1980 發表於 2012-3-29 09:30
管理員的責任就係管理嘛,如果版規咁寫,大家係應該守的,否則要版規來做乜?
我覺得如果大家覺得版規過 ...

完全同意管理員和版主有責任和權力執行版規.

要求刪除檔案的做法正確.
回復

比得大帝 發表於 2012-3-29 10:17:29 |顯示全部樓層

不管發叔有沒有改變初衷, 在沒有提出已授權的證明下, 一概不可以轉載他人圖片或作品, 這是尊重知識版權, 是基本常識.  是否要删除, 其帖之出發點為何並不是考慮因素.

我向他解釋, 要求尊重知識版權, 並提意主動删帖, 是出於好心, 而得到不禮貌的對待,  可以嗎?  有花友提出要考慮他是出於好心, 應予體諒, 但為何不同時要求他考慮我的提醒也是出於好心, 應予諒解, 而不應惡言相向呢?

超版主要求他修改簽名檔, 也是維護知識版權, 要求他向我道歉, 也是給予他機會, 及維護園藝館的和平.  而得來的是謾罵.  態度可以說是極之惡劣, 禁言是有所須要.  

是次禁言處分, 並不是因為版權問題, 而是針對其態度, 互相尊重是做人的基本要求.

回復

Karly0706 發表於 2012-3-29 13:49:00 |顯示全部樓層
lok_1980 發表於 2012-3-29 09:30
管理員的責任就係管理嘛,如果版規咁寫,大家係應該守的,否則要版規來做乜?
我覺得如果大家覺得版規過 ...

唔係話管理員唔啱...只係咪一定要咁嚴厲呢??

其實直接dele post都可以...無謂引起爭辯
回復

比得大帝 發表於 2012-3-29 15:05:09 |顯示全部樓層
Karly0706 發表於 2012-3-29 13:49
唔係話管理員唔啱...只係咪一定要咁嚴厲呢??

其實直接dele post都可以...無謂引起爭辯 ...

錯就要認, 打就要企定, 唔服氣, 你有本事就叫版主禁我吖.

都唔關你事, 又唔睇清楚, 學人出頭, 出嚟抽水, 哩個世界太多得你這些人.
回復

Karly0706 發表於 2012-3-29 15:33:15 |顯示全部樓層
比得大帝 發表於 2012-3-29 15:05
錯就要認, 打就要企定, 唔服氣, 你有本事就叫版主禁我吖.

都唔關你事, 又唔睇清楚, 學人出頭, 出嚟抽水, ...

其實我真係無惡意...大帝你要咁誤會我,, 我都無野好講

我只係想大家都和和氣氣...如果你覺得我係為左出頭抽水的

我只會覺得我唔需要再上黎呢度發表任何野

笑返啦 ~ 和和氣氣嘛 ~  發表於 2012-3-29 16:06
回復

比得大帝 發表於 2012-3-29 15:38:56 |顯示全部樓層
Karly0706 發表於 2012-3-29 15:33

我只係想大家都和和氣氣...如果你覺得我係為左出 ...

我寫上面個回覆後已向超版主申報

你唔覺得我鬧你嘅模式像不像樓主鬧我和kuno嗎?

我係想你put your foot into kuno's shoe 去睇件事, 這樣你會明白kuno的決定是迫不得已.

不過你反應比我預期中溫和.

唔好介意, 用這個方法回覆你.
回復

比得大帝 發表於 2012-3-29 15:56:51 |顯示全部樓層
Karly0706 發表於 2012-3-29 15:33

我只係想大家都和和氣氣...如果你覺得我係為左出 ...

再回覆, 我絕對明白你沒惡意.  我所說的亦絕不是我對你的感覺, 是我估意觸怒你的.  要你不開心了一會, 對唔住嘞.
回復

Karine 發表於 2012-3-29 16:06:15 |顯示全部樓層
比得大帝 發表於 2012-3-29 15:56
再回覆, 我絕對明白你沒惡意.  我所說的亦絕不是我對你的感覺, 是我估意觸怒你的.  要你不開心了一會, 對 ...

Peter 大大, 原先仲意為你燥火, 所以咁惡, 原來你咁用心良苦,  我追咁耐 post 都未見過你用 "對唔住" 呢 3 個字

希望 karly0706 唔好唔開心啦 ~ 笑返啦, 你都話想大家和和氣氣嘛 ~ 笑多 d , 種棵花都靚 d 架
回復

wct119 發表於 2012-3-29 16:07:30 |顯示全部樓層
比得大帝 發表於 2012-3-29 10:17
不管發叔有沒有改變初衷, 在沒有提出已授權的證明下, 一概不可以轉載他人圖片或作品, 這是尊重知識版權, 是 ...

請大帝切勿動氣,勞氣會傷身的.

大帝在此建樹良多,資歷深厚,我一直都將閣下看成是這裡的管理團隊的一員.
因此,我希望樓主明白管理員/版主有責任和權力維護網站就是希望他體諒閣下.

樓主已被禁言,大家花友沒必要再為此事動氣爭論.

大家握握手,做個好朋友

p.s. 打字打得慢,回覆完先發覺大家已經握握手,做個好朋友

嶄新  發表於 2012-3-29 16:44
我冇勞氣過呀. 我係用[湛]新手法回覆咋.  發表於 2012-3-29 16:40
係囉! 之前有什麼誤會就當粉筆字抺走吧! 又再傾傾講講種下花種下草交流一下心得, 一樂也. 再講親人間唔中也有傾唔埋的時候, 過後便沒事. 對不對!  發表於 2012-3-29 16:31
係囉, 不打不相識, 大家都想園藝館好, 真係好希望大家握握手, 做到好朋友  發表於 2012-3-29 16:11
回復

比得大帝 發表於 2012-4-2 10:13:11 |顯示全部樓層
事情過了幾天, 待事情冷卻下來, 我才再說出我的感受

人往往是對別人的要求和對自己的要求有很大差異, 一個人會覺得別人要寬恕攻擊他的人, 但同樣的事情發自在自己身上, 就會放不下來, 這就是[針唔吉到肉唔知痛]的道理.

有花友認為Kuno處理手法過於嚴苛, 我起初寫第#66的回覆時, 也盡量解釋Kuno對樓主禁言的原因, 寫完之後再想了一會, 解釋的解釋過了, 要聽的也聽了, 不願聽的, 多說一千篇也聽不入耳, 於是把原文删了, 改為用樓主回覆Kuno同一的語調, 去試探位花友.  結果正如所料, 這位花友完全接受不來.  他接受不了被別人罵, 卻認為版主被罵是可以接受的.

解釋的解釋了, 要道歉的也說了, 這位花友還生氣的, 我也沒辦法.  每個人都明白責人則恕, 責已則嚴的道理.  但現實往往是相反的.

我沒有覺得用這個方式去解釋版主處理違規的花友有甚麼問題, 反而覺得有點自豪, 讓大家再思考版主們處事的立場.
回復

wct119 發表於 2012-4-2 11:30:07 |顯示全部樓層

大帝對園藝館的貢獻是有目共睹的,相信各花友都很尊重閣下.

現希望樓主冷靜後,冰釋前嫌,重回這個大家庭一起風花說月.
回復

Kassidy 發表於 2012-4-4 00:04:21 |顯示全部樓層
Dreamer 發表於 2012-3-24 13:07
還記得版主曾提醒過.....版權問題不可張貼的
如你有興趣,可email 給你呢

太好了, 我想要, 先謝謝你的分享
回復

Karly0706 發表於 2012-4-4 11:11:20 來自手機 |顯示全部樓層
其實我真係唔願意再係呢度發帖,我無再介意管理員用任何的言語去回覆我,我想如果我真係發火,只怕會跟樓主一樣下場,我上一帖已經講過唔想再發言,但卻令人誤會我仍在介意那些說話。我只想澄清一下,我都希望樓主冷靜過後會繼續係論壇度分享。呢件事已經告一段落,我亦已經解釋過所有。希望會就此結束,謝謝。
回復

比得大帝 發表於 2012-4-4 20:45:40 |顯示全部樓層
Karly0706 發表於 2012-4-4 11:11
其實我真係唔願意再係呢度發帖,我無再介意管理員用任何的言語去回覆我,我想如果我真係發火,只怕會跟樓主 ...

冇嬲就最好啦,
因為我見到你寫咗哩句
[我不嬲都覺得呢度係言論自由的地方...估唔到只係得表面...我唔需要靠呢啲post黎抽水~我唔係鍾意企出黎的人...點解唔可以聽下人地睇法??]
以為你還在介意.
回復

Karly0706 發表於 2012-4-5 00:42:53 |顯示全部樓層
比得大帝 發表於 2012-4-4 20:45
冇嬲就最好啦,
因為我見到你寫咗哩句
[我不嬲都覺得呢度係言論自由的地方...估唔到只係得表面...我唔需 ...

我覺得我寫的完全無錯,我亦唔介意你COPY出黎比其他人睇,

不過我覺得其實呢件事已經告一段落,亦唔需要有任何跟進

既然你覺得我仲係嬲,咁點解仲要做呢個總結呢?

會唔會係想我再次發火或者點?不過我亦唔會咁做

因為係嗰一刻開始我已經覺得無論講咩都會有唔認同的人士

所以我都要提醒自己慳返啲口水,唔好再係度講咁多野

Anyway,多謝比得大帝你的提點!
回復

fafa18b 發表於 2012-3-26 15:45:05 |顯示全部樓層
今日終於開到了
回復

比得大帝 發表於 2012-3-26 16:02:47 |顯示全部樓層
如果沒有看錯, 是發叔編製的.  受知識版權保護, 未得他本人同意不應上下載and/or公開展示.  

請先了解, 如需删除, 請pm各超版主.
回復

HK_HO 發表於 2012-10-27 06:10:16 |顯示全部樓層
File delete左
回復