請問要點做才可keep到下年開花?

作者: 芝士波 发表于 2008-3-31 22:01:07
5357 38
我係花卉展買棵蝴蝶蘭,第一次種花..
但真係剛好一星期已經甩晒d花,得返相中2小粒花仔
不過唔緊要~睇過文章,可以等下一年再開..
但係要點做呢??

佢有2支莖...其中一支好似已經枯左.近根既位置白左..
是否要剪左佢??咁另1支莖又要唔要剪呢??
剪左係咪要等佢生返長先會再有花開??幾耐左右呢??

今日同佢換左個盤,換晒d水苔..全部新既...
要唔要加肥??同埋係咪淨用水苔已經夠??
中間唔知係咪生緊小小葉呢?
現時階段..要唔要日光??

新手十分多問題...唔好意思...

DSC00705.JPG DSC00704.JPG DSC00703.JPG
四少 發表於 2008-3-31 22:31:31 |顯示全部樓層
我會剪
放佢在通風溫濕明亮的地方
待長新根, 有明顯生長, 之再慢慢給稀釋薄肥 ...
芝士波 發表於 2008-3-31 23:08:34 |顯示全部樓層
原帖由 四少 於 2008-3-31 22:31 發表
我會剪
放佢在通風溫濕明亮的地方
待長新根, 有明顯生長, 之再慢慢給稀釋薄肥 ...

原來仲會有新根@@"...
要唔要剪舊根??
咁要剪果支莖,之後會唔會出返?

thx
keroro 發表於 2008-3-31 23:13:44 |顯示全部樓層
Careful to cut the bad root( Black in colour).
芝士波 發表於 2008-3-31 23:40:42 |顯示全部樓層
原帖由 keroro 於 2008-3-31 23:13 發表
Careful to cut the bad root( Black in colour).

thx^^thx^^知道~~
Exodus 發表於 2008-3-31 23:44:36 |顯示全部樓層
d 水苔好唔掂..

>佢有2支莖...其中一支好似已經枯左.近根既位置白左..
>是否要剪左佢??咁另1支莖又要唔要剪呢??
>剪左係咪要等佢生返長先會再有花開??幾耐左右呢??
蝴蝶蘭得一支莖, 果兩支叫花莖
剪晒佢
佢唔會再生, 要等佢出過新

>今日同佢換左個盤,換晒d水苔..全部新既...
>要唔要加肥??同埋係咪淨用水苔已經夠??
>中間唔知係咪生緊小小葉呢?
>現時階段..要唔要日光??
d 水苔俾我感覺唔良好
唔好一種好晒就落肥, 佢吸唔到之餘仲酸住佢d 根
中間係生葉, 明亮光線就夠中
芝士波 發表於 2008-4-1 00:10:08 |顯示全部樓層
原帖由 Jumpluff 於 2008-3-31 23:44 發表
d 水苔好唔掂..

>佢有2支莖...其中一支好似已經枯左.近根既位置白左..
>是否要剪左佢??咁另1支莖又要唔要剪呢??
>剪左係咪要等佢生返長先會再有花開??幾耐左右呢??
蝴蝶蘭得一支莖, 果兩支叫花莖
剪晒佢
佢唔會再 ...

水苔唔ok@@?
有咩唔ok架??即係哩隻唔好定點?要買另一隻??<====同一個問題分左三次問tim=.=""
哩d水苔..有無得話介紹我點樣先叫好d,或者有無咩牌子架?
咁剪晒佢,佢自己再生過花莖,
係咪同花苗一樣都要等2-3年呢?

麻煩晒咁多位解答
Exodus 發表於 2008-4-1 00:13:28 |顯示全部樓層
咁大棵
可以年年開一次架喇(如果你種唔死的話...XD)

你d 相係新水苔?
感覺係又黑又酸, 好似大6 d C級水苔
芝士波 發表於 2008-4-1 00:24:55 |顯示全部樓層
原帖由 Jumpluff 於 2008-4-1 00:13 發表
咁大棵
可以年年開一次架喇(如果你種唔死的話...XD)<====笑人

你d 相係新水苔?
感覺係又黑又酸, 好似大6 d C級水苔

全部都係新架,今日先買/__\
咁要去邊間買好d呢?我住金魚街,日日行去花墟都好近~~~
Exodus 發表於 2008-4-1 00:43:24 |顯示全部樓層
日文字上面大大隻寫住水苔兩個字
有藍或粉紫紅色
呢隻已經ok

芝士波 發表於 2008-4-1 01:04:43 |顯示全部樓層
THXTHX~~~~
qq668 發表於 2008-4-1 12:18:18 |顯示全部樓層
原帖由 Jumpluff 於 2008-4-1 00:43 發表
日文字上面大大隻寫住水苔兩個字
有藍或粉紫紅色
呢隻已經ok

係唔你萬春園果d呢
keroro 發表於 2008-4-1 17:29:59 |顯示全部樓層
I think that A 級水苔 is ok

heyhey
mkpetpet 發表於 2008-4-1 17:57:10 |顯示全部樓層
我老公都貪得意,  係年三十晚買0左盆,  係咪而家成盆抽起,  清理完 d 根,  再換0西 d 植料,  跟手0係紅線位剪開佢,  就得喇 ?
T H A N K S
Exodus 發表於 2008-4-1 18:37:45 |顯示全部樓層
原帖由 keroro 於 2008-4-1 17:29 發表
I think that A 級水苔 is ok

heyhey

A級唔係用黎種呢d 要求低既蘭花
會好浪費
qq668 發表於 2008-4-2 11:21:55 |顯示全部樓層
原帖由 Jumpluff 於 2008-4-1 18:37 發表

A級唔係用黎種呢d 要求低既蘭花
會好浪費

A級要黎種乜呢?
乜花有分等級?
keroro 發表於 2008-4-2 12:19:04 |顯示全部樓層
But everything I only use A級 AA :n4 :n4
芝士波 發表於 2008-4-2 12:39:30 |顯示全部樓層

a級同唔a級有咩分別??養份好d@@?價貴好多架????
keroro 發表於 2008-4-2 14:19:24 |顯示全部樓層
Non-a級 has much rubbish and dark in colour.
need replace each year...
Exodus 發表於 2008-4-2 15:36:02 |顯示全部樓層
原帖由 qq668 於 2008-4-2 11:21 發表

A級要黎種乜呢?
乜花有分等級?

你唔好會錯意(我就知有人一定會咁講)
我係指對植料要高更高既花

最難種最貴既蝴蝶蘭
B級水苔都夠
12下一頁