印式乳酸飲料LASSI

作者: cklife 發表于 2012-3-9 11:35:11
4219 10

自製酸乳

工具:

一公升煲鮮盒連蓋

真空煲或能保溫的器具一個

(沒真空煲可以到十蚊店買一個發泡膠保溫箱代用)

材料:

一公升鮮奶

鮮乳酪3湯匙

做法:

• 鮮奶不要放雪櫃,要用室溫的奶。(或使鮮奶溫度至42-46度)
  • 將鮮奶倒入煲鮮盒與鮮乳酪混合。(先用少許奶溶了乳酪再倒入奶中比較好混合)
  • 蓋好蓋子。
  • 煮沸一鍋水倒入真空煲內煲,放入保鮮盒,真空煲內的水大約至煲鮮盒高度70%。(放入保鮮盒後,水至保鮮盒的70%)
  • 蓋上真空煲蓋,放置八小時即成。
  • 放雪櫃可保存二星期。

註:

• 這是原味乳酪做法,喜愛甜的可以先將糖溶在奶內,再放至室溫使用。
  • 也可以用奶粉代替鮮奶,我試過用有機羊奶粉做,一樣成功。
  • 用低脂奶做出來會比較稀,用全脂會比較椆。
  • 放置八小時酸味不會太重,感覺像是在吃燉奶,放置十六小時會比較酸,不是太多香港人能接受,所以時間還是看個人口味。
  • 吃到最後請留下三湯匙作為下一次的乳酪種籽。
  • 一公升奶做的乳酪,一天吃一碗大約可吃七天。
  • 網上教的方法是把牛奶加溫,再降到42-46度使用,我用我以往做的方法,所以使用室溫。
  • 除了用真空煲保溫外,電飯煲,發泡膠箱等等能使溫度不易散失的容器都可以用。

印式酸奶Lassi

自製酸乳酪1杯
水3/4杯
蜂蜜1大匙
小茴香籽粉1茶匙(Cumin)<---可改用新鮮生果適量
檸檬汁1/2茶匙

做法︰
將全部材料放入攪拌機內,攪至幼滑。

註︰
  • 食譜來自瑜伽飲食養生全書...書中講及太陽下山後就不適合喝lassi了,冬天太寒冷時也應暫停。
  • 可能因為書中提及,他所說的養生法很注重消化之火(中國人叫作胃火),他們不希望胃火變弱。
  • 由於自製酸乳的酸度會隨時間改變,所以口味方面還是要憑經驗添加蜜糖量。

最便宜的菌種,超市就有賣,這個是我試過能成功的菌種。(超市賣的有些是乳酸味飲料,並沒有活乳酸菌,不能用來做酸乳酪)

適合風型人的小茴香Lassi

評分

查看全部評分

土豆貓 發表於 2012-3-9 11:50:22 |顯示全部樓層
想問下呢, 市面出售既乳酪我都食過好多隻牌子, 其實佢地有d帶酸味,但城市超級買既 mxxxx 呢就無酸味, 其實係咪因為吳同廠吳同配方既問題呢????
回復

八王爺 發表於 2012-3-9 12:18:43 |顯示全部樓層
土豆貓 發表於 2012-3-9 04:50
想問下呢, 市面出售既乳酪我都食過好多隻牌子, 其實佢地有d帶酸味,但城市超級買既 mxxxx 呢就無酸味, 其實 ...

唔喺掛,應該全部都酸,唔酸喺因為落咗好多糖!
你睇清楚個食物標籤?

可能係, 有隻英國牌子叫 mullxx, 係吳多酸喎....  發表於 2012-3-9 15:54
回復

cklife 發表於 2012-3-9 14:06:00 |顯示全部樓層
土豆貓 發表於 2012-3-9 11:50
想問下呢, 市面出售既乳酪我都食過好多隻牌子, 其實佢地有d帶酸味,但城市超級買既 mxxxx 呢就無酸味, 其實 ...

常理呢...係應該有酸味,食唔到酸可能佢較淡,而且比其他味遮左。有活乳酸菌既酸乳酪,係越放得耐越酸架,仲會出水添。

市面賣既,有D係扮酸乳酪,即係唔係用乳酸菌做出黎,只係加香料、色素、酸味劑、增稠劑等等溝出黎,扮酸乳酪。
有一D係有乳酸菌起過作用,但由於商業考慮,要味道一致、保鮮、出品統一等等考慮,會做殺菌程序,將活菌整死,再加防腐工序。

最簡單係買番黎用奶培養一下,做得成乳酪既,咪有活菌囉...

基本上,如果食唔到酸味,我唔會當佢係乳酸飲料囉...
回復

peggykyw 發表於 2012-3-10 10:24:57 |顯示全部樓層
CK, "瑜伽飲食養生全書"你買定借?

買...大陸簡體版...係大陸舊書城買。  發表於 2012-3-10 10:45
回復

peggykyw 發表於 2012-3-10 12:27:58 |顯示全部樓層
peggykyw 發表於 2012-3-10 10:24
CK, "瑜伽飲食養生全書"你買定借?

cklife  買...大陸簡體版...係大陸舊書城買。  發表於 25 分鐘前
唔該CK!
因上瑜伽堂的導師有提到瑜伽+養生飲食, 有提到風、火和士型人的飲食, 等我買本來睇吓.

回復

八王爺 發表於 2013-4-12 16:16:10 |顯示全部樓層
現在溫習,印度的芒果LASSI 最好味。

我都自家製酸奶,常常可以做LASSI,但我唔多食芒果,卻很喜歡芒果LASSI。
近來做了鮮桃LASSI 好正,但晚飯後喝,有時會有強便意。
如今再看原來有書介紹LASSI 不合適日落後喝,唔知有冇關係?

我超鍾意芒果LASSI  發表於 2013-5-2 00:13
不合適日落後喝,係因為要保持消化之火,同強便意無咩關係... 有得荷係好事,即係有垃圾要出,就由得佢出黎囉....乾淨D係好事..  發表於 2013-4-12 17:44
回復

corina 發表於 2013-4-12 21:35:11 |顯示全部樓層
唔難整,我又試下先,謝謝介紹~
回復

yukyo 發表於 2013-4-22 23:29:46 |顯示全部樓層

請問cklife,你留低旣乳酪種可以不斷重用?我買yogurt番黎用兩次之後會無咁大味,要重新買過,點可以keep住d味?

八王爺  其實唔明你個問題。因為做種的是上次做的留下一湯匙。即每次都是新的。不會用放很久或前一次的。

每次叫做係新旣,但係做出黎旣乳酪酸味都會逐次少左。

其實唔明你個問題。因為做種的是上次做的留下一湯匙。即每次都是新的。不會用放很久或前一次的。  發表於 2013-4-23 00:46
回復

cklife 發表於 2013-4-23 05:30:25 |顯示全部樓層
理論上既乳酪種係可以不斷重用,正如皇爺講既,算係每次都係新種。
但理論建基於,每次接種你既乳酪菌活力都不減,但影響乳酪菌活力既因素都唔少,操作者既經驗尤其重要。
所以,乳酪菌經若干次接種後活加大減,係常見既現像。

如果你既乳酪係放係適合菌種生長既環境,又每天都有接種,維持活力會比經過幾天先接種既方法好。
真係介意隔次就要買新種,想維持耐D,可以google一下關於乳酪菌生長既因素。

乳酪菌係有生命既,活既....你比個適合環境佢,又比夠食物佢,佢就肥肥白白囉。

我自己呢....懶得花心思管理,都在覺得活力不夠時就換種。
回復

yukyo 發表於 2013-4-23 08:52:22 |顯示全部樓層
cklife 發表於 2013-4-23 05:30
理論上既乳酪種係可以不斷重用,正如皇爺講既,算係每次都係新種。
但理論建基於,每次接種你既乳酪菌活力 ...

明白晒,唔該cklife。我係有活力唔夠旣問題。yogurt機壞左而家試用電飯煲,睇黎要慢慢實驗。
回復