AV太多葉要做分割 (新手)

作者: HLAM 發表于 2012-3-3 00:12:31
2189 15
這盆AV太多葉, 以為修剪下外圍就得. 細看原來有4-5棵小分株. 從未做過AV切割手術的我. 耍準備些什麼 ? 從何入手 ? 請指教一下.
小野貓 發表於 2012-3-3 00:52:52 |顯示全部樓層

個圖可唔可以大少少?可唔可以係泥面對上既莖度有個特寫...可能d高手可以幫你畫幾筆

HLAM  哎, 手機線留底左. 要晏D 才upload到 大D相. 總之撥開睇有幾個側牙 (可能係分株, 因為好似大小差唔多)

聽日輪到我幫av做...兩個生長點...依家d葉打緊交~

哎, 手機線留底左. 要晏D 才upload到 大D相. 總之撥開睇有幾個側牙 (可能係分株, 因為好似大小差唔多)  發表於 2012-3-3 10:37
回復

ahhung68 發表於 2012-3-3 09:11:40 |顯示全部樓層

我前日第一次做分割手術, 超驚吖, 今朝見到啲手術後的葉好似有啲咁多軟, 仲更加超驚吖

saolan  咁嘅情况下要人ICU好d。  發表於 3 分鐘前

噚日睇佢又好似冇事

咁嘅情况下要人ICU好d。  發表於 2012-3-5 14:53
下....依家仲軟繄???? =="  發表於 2012-3-3 10:40
所以我都驚攪唔掂, 要找幫手囉.  發表於 2012-3-3 10:39
回復

ahhung68 發表於 2012-3-3 11:07:34 |顯示全部樓層
小野貓 發表於 2012-3-3 00:52
個圖可唔可以大少少?可唔可以係泥面對上既莖度有個特寫...可能d高手可以幫你畫幾筆

HLAM  哎, 手機線留底 ...

小野貓  下....依家仲軟繄???? =="  發表於 17 分鐘前

唔知係咪心理作用, 感覺好似軟軟哋吖, 手術後使唔使入溫室架?

小野貓  我依家唔會入溫室囉...太濕...做完手術d泥根本已經好濕~不過如果你有兩株或以上...可以各放一棵~  發表於 3 分鐘前

明白

我依家唔會入溫室囉...太濕...做完手術d泥根本已經好濕~不過如果你有兩株或以上...可以各放一棵~  發表於 2012-3-3 11:23
回復

babycherry 發表於 2012-3-3 11:24:13 |顯示全部樓層

我分左好多株......... 入泥後我會幫佢地保溫... 感覺上生長無問題
分出黎差不多全部都送哂花友喇~
兩盆開九棵,多到人都癲。http://hkplants.com/forum.php?mo ... 3&fromuid=60314

放心手起刀落喇!  

回復

HLAM 發表於 2012-3-3 11:33:24 |顯示全部樓層
睇到有師兄/姐做移植換盆時, 把整棵AV切出來時, 是割掉根部, 然後搽上 HI FRESH. 如果我分株連根要返, 得唔得? 要不要搽HI FRESH ? 還有什麼手術後的藥物要買定? 一陣要到花墟行下.

要唔要都得...我經驗(我係新手)...分株時植物太細小,最好留根  發表於 2012-3-3 11:51
我得HI-FRESH咋...屋企有火酒...要黎抹刀用...有D人連HI-FRESH都唔用  發表於 2012-3-3 11:49
回復

HLAM 發表於 2012-3-3 12:14:03 |顯示全部樓層
HLAM 發表於 2012-3-3 11:33
睇到有師兄/姐做移植換盆時, 把整棵AV切出來時, 是割掉根部, 然後搽上 HI FRESH. 如果我分株連根要返, 得唔 ...

謝謝您的意見
回復

babycherry 發表於 2012-3-3 12:25:56 |顯示全部樓層
有D人連HI-FRESH都唔用 <--- 我囉,我唔用,佢地都無問題
火酒...要黎抹刀用... <---我都係

我有留根的
回復

小野貓 發表於 2012-3-3 12:36:02 |顯示全部樓層
其實無論繁植...分株...換盆...會用D乜野材料/保養劑...都好個人化...以前都唔會有咁多既物料/物質比我地選擇啦
係依家先有咁多花款...新手可以慢慢添加新既元素...不急於一時
我都係慢慢增加~見倒靚靚盛器會買返個...有少少花苞喎...咁我咪睇下有咩開花肥囉~加油丫~

多謝您的意見!  發表於 2012-3-4 01:14
回復

tongtony 發表於 2012-3-3 20:29:27 |顯示全部樓層
如想分株,側芽一定要有八片葉子以上生存機會大好多!
回復

HLAM 發表於 2012-3-4 00:59:06 |顯示全部樓層
tongtony哥哥, 我個盆AV很多側牙, 每株只有4-5塊葉仔, 甘係唔係不要分株住呢? 太多葉亂成一團會影響外觀, 仲會難有花開嗎?
回復

nwss54510 發表於 2012-3-4 01:29:04 |顯示全部樓層
ahhung68 發表於 2012-3-3 11:07
小野貓  下....依家仲軟繄???? =="  發表於 17 分鐘前

唔知係咪心理作用, 感覺好似軟軟哋 ...

我只能說,入溫室係生根嘅最快方法,濕度高,環境穩定係AV最鐘意的
回復

nwss54510 發表於 2012-3-4 01:30:00 |顯示全部樓層
HLAM 發表於 2012-3-4 00:59
tongtony哥哥, 我個盆AV很多側牙, 每株只有4-5塊葉仔, 甘係唔係不要分株住呢? 太多葉亂成一團會影響外觀,  ...

哩個側芽cut得啦
回復

HLAM 發表於 2012-3-5 12:21:45 |顯示全部樓層
一盆有4-5個喎, cut完可能枝離破碎. 可唔可以先cut 大D 的1-2個? 留返下次長大D再cut. 旦係佢會唔會好傷呢?

咁做乜唔一次過分, 要佢開兩次刀..... -_-?  發表於 2012-3-7 10:58
回復

HLAM 發表於 2012-3-7 12:49:15 |顯示全部樓層
HLAM 發表於 2012-3-5 12:21
一盆有4-5個喎, cut完可能枝離破碎. 可唔可以先cut 大D 的1-2個? 留返下次長大D再cut. 旦係佢會唔會好傷 ...

謝謝您的意見.
回復

Karine 發表於 2012-3-7 12:53:56 |顯示全部樓層
有棵花佢有 lum 但成 2 個月都唔識大, 我把心一橫, 一日 cut 左 6 個側芽出唻, 話知佢死, ha ha, 終於都開花喎 ~

6 個側芽咁多!更系分嗮d养分啦。  發表於 2012-3-7 14:45
回復