蠍子毛氈苔孢芽 (完)

作者: smoffy 發表于 2012-2-8 23:04:01
12515 86
teddybear10_10 發表於 2012-2-21 22:40:42 |顯示全部樓層

今天已收到孢牙了!包裝真是很安全啊!謝謝你的無私分享
回復

gracegarden 發表於 2012-2-22 00:12:45 |顯示全部樓層
收到了~多謝你
回復

kk_alice 發表於 2012-2-22 03:40:01 |顯示全部樓層
星期2收到了  
厚到入不到箱xD
多謝喔
回復

andyleung 發表於 2012-2-22 08:20:50 |顯示全部樓層
多謝樓主的分享......己下盆
好安全的包裝,好大粒的孢牙
回復

獅頭魚 發表於 2012-2-22 16:07:40 |顯示全部樓層

已收到,謝謝
即晚落盆。

樓主不單出錢出力,而又細心
回復

jasminecatcat 發表於 2012-2-22 22:09:35 |顯示全部樓層
昨曰已收到了,多謝晒! 請問多一下,係唔係同迷你毛一樣咁種架? 唔該!

其實差唔多咁種啦 :)  發表於 2012-2-23 10:35
回復

Tony 發表於 2012-2-23 01:01:43 |顯示全部樓層
在這排隊:
1. hkl729 (已收到,並且多謝慷慨分享)
2. meowmeow2011 (已收到)
3. mwmw1997  (已收到)
4. sony (已收到)
5. 阿Jack  (已收到)
6. 豆腐仔  (已收到,並且多謝慷慨分享)
7. carlsbergman (已收到)
8. be753  (已收到)
9. workingbee  (已收到)
10. starlaw  (已收到)

後補:
11. wallonce  (已收到)
12.031504  thx ^^  (已收到)
13.Breeze Thanks~   (已收到)
14.yeahyeah (TKX)  (已收到)
15.andyleung   (已收到)
16.theresagood(Thanks)  (已收到)
17.jay嵐{謝~}  (已收到)
18. mummy (standby) (已收到)
19.win (thx)  (已收到)
20. 候補~momodoll (thanks~)  (已收到)
21.LAM19870811 THANKK  (已收到)
22. manlokr (THANKS!)  (已收到)
23.N-Blythe (謝謝)  (已收到)
24.bigpig603 thx  (已收到)
25.656770  thanks  (已收到)
26.wilson11 (已收到)
27.charles604498 thx  (已收到)
28.chercher thanks (20/2/2012 已寄出)
29.royhinn ..謝謝~ 唔知補唔補到去 29 咁遠呢 .. 哈哈~  (已收到)
30.yy123^^thanks (20/2/2012 已寄出)
31.chau_lyc...人間總有希望a  (已收到)
32.地獄死神(thx)......希望x2.... (20/2/2012 已寄出)
33. uniform (thx ...never end~) (20/2/2012 已寄出)
34.小卡 (20/2/2012 已寄出)
35. jasminecatcat (Thanks~) (20/2/2012 已寄出)
36.dtyhbv THX (20/2/2012 已寄出)
37. teddybear10_10 (thanks~)  (已收到)
38  Rosetina (thanks )  (已收到)
39 獅頭魚 Thanks!  (已收到)
40. gracegarden(thx!)  (已收到)
41. kk_alice(樓主好利害 ,thx)  (已收到)
42. gaogaigarcwk
43. shinewallace
44. faifai2002
45.Tony(仲有冇?thx)

仲有小量,可以寄埋俾你,麻煩 PM 你地址俾我 :)  發表於 2012-2-23 10:34
回復

jasminecatcat 發表於 2012-2-23 11:15:03 |顯示全部樓層
jasminecatcat 發表於 2012-2-22 22:09
昨曰已收到了,多謝晒! 請問多一下,係唔係同迷你毛一樣咁種架? 唔該!

smoffy  其實差唔多咁種啦

哦~唔該晒 ~
回復

mummy 發表於 2012-2-23 11:20:11 |顯示全部樓層
想問:有一粒孢芽仲未爆出嚟,使唔使做d嘢呀?

咩都唔好做等一等睇下遲下佢爆唔爆,又或者可以係孢芽上面噴水霧,希望佢快 D 爆 :)  發表於 2012-2-23 11:26
回復

chercher 發表於 2012-2-23 13:47:29 |顯示全部樓層
昨天己收到孢芽了,多謝樓主!
回復

地獄死神D2 發表於 2012-2-23 23:46:05 |顯示全部樓層
昨天收到了!
真的包裝得十分好!!

多數大大分享!!!
回復

orik 發表於 2012-2-24 02:01:39 |顯示全部樓層
45個...一人5粒都...225粒!好好生養呢
如果仲有嘅話,我都想要…
回復

smoffy 發表於 2012-2-24 11:57:06 |顯示全部樓層
orik 發表於 2012-2-24 02:01
45個...一人5粒都...225粒!好好生養呢
如果仲有嘅話,我都想要…

有,不過得番好小,寄埋俾你丫 ,麻煩你 PM 你的地址給我。
而我自已都種左 >100 粒,卡卡卡

mummy :  100粒!!!!舖草皮???

我有係食蟲板貼相呀   http://hkplants.com/thread-87525-1-2.html

orik  都睇過,好熱鬧,不過果陣時冇數到有幾多棵,而家聽到數目先嚇一跳...幾乎等於1日多1棵!

仲有好多盆小盆送左俾朋友,無咩特別所以無貼出來

mummy 之前睇過.噤即喺嗰100粒喺分咗幾盆種喇.如困喺埋一盆就壯觀囉  

果盆大約 70 粒啦 ,不過再生大 D 應該有一大半會無位生,就咁被強壯果 D 淹沒左

mummy  果盆大約 70 粒啦 ,不過再生大 D 應該有一大半會無位生,就咁被強壯果 D 淹沒左 我度大把位,唔使噤迫夾喎(話時話,嗰粒仲未肯爆吖   

如果你果 5 粒生生性性,你出年年頭就會有幾百粒孢芽架喇

jasminecatcat  我果d好似有d有葉仔, 其實每粒要隔多少cm, 係咪要同佢開洞放埋入去呢 ? 依家我淨係放響泥面咋~

睇你個盆大小啦,隔 1-2 cm 都 ok 架喇。如果生緊葉同根,唔使理佢都得,未出既話可按下圖,插半粒入泥內

我果d好似有d有葉仔, 其實每粒要隔多少cm, 係咪要同佢開洞放埋入去呢 ? 依家我淨係放响泥面咋~  發表於 2012-2-27 16:49
果盆大約 70 粒啦 ,不過再生大 D 應該有一大半會無位生,就咁被強壯果 D 淹沒左 我度大把位,唔使噤迫夾喎(話時話,嗰粒仲未肯爆吖   發表於 2012-2-27 14:13
想像到。蠍子毛又唔係細毛,幾百棵嘅話,水費電費呎價(就算1棵一細盆)都唔野少…甜品杯種嘅話,5棵應該都差唔多冇位...肯定逼到盆外  發表於 2012-2-25 18:01
其實真喺好多得你肯免費分享啲嘢出嚟,如果唔喺我哋真喺幾難會接觸倒  發表於 2012-2-24 18:39
之前睇過.噤即喺嗰100粒喺分咗幾盆種喇.如困喺埋一盆就壯觀囉  發表於 2012-2-24 18:37
回復

Kathy 發表於 2012-2-24 17:37:51 |顯示全部樓層
我都想要唔知仲有無呢?

要番去點點數先,如果仲有我 PM 你丫 :)  發表於 2012-2-25 10:21
回復

makhofung 發表於 2012-2-24 23:08:12 |顯示全部樓層
hallo...我都有興趣想種 XD
請問仲有無 ^^?

要番去點點數先,如果仲有我 PM 你丫 :)  發表於 2012-2-25 10:21
回復

Kathy 發表於 2012-2-25 17:56:36 |顯示全部樓層
Kathy 發表於 2012-2-24 17:37
我都想要唔知仲有無呢?

thx!!!
回復

hecate 發表於 2012-2-27 14:06:55 |顯示全部樓層
11. wallonce  (已收到)
12.031504  thx ^^  (已收到)
13.Breeze Thanks~   (已收到)
14.yeahyeah (TKX)  (已收到)
15.andyleung   (已收到)
16.theresagood(Thanks)  (已收到)
17.jay嵐{謝~}  (已收到)
18. mummy (standby) (已收到)
19.win (thx)  (已收到)
20. 候補~momodoll (thanks~)  (已收到)
21.LAM19870811 THANKK  (已收到)
22. manlokr (THANKS!)  (已收到)
23.N-Blythe (謝謝)  (已收到)
24.bigpig603 thx  (已收到)
25.656770  thanks  (已收到)
26.wilson11 (已收到)
27.charles604498 thx  (已收到)
28.chercher thanks  (已收到)
29.royhinn ..謝謝~ 唔知補唔補到去 29 咁遠呢 .. 哈哈~  (已收到)
30.yy123^^thanks (20/2/2012 已寄出)
31.chau_lyc...人間總有希望a  (已收到)
32.地獄死神(thx)......希望x2....  (已收到)
33. uniform (thx ...never end~) (已收到)
34.小卡 (20/2/2012 已寄出)
35. jasminecatcat (Thanks~) (已收到)
36.dtyhbv THX (已收到)
37. teddybear10_10 (thanks~)  (已收到,並且多謝 teddybear10_10 慷慨分享)
38  Rosetina (thanks )  (已收到)
39 獅頭魚 Thanks!  (已收到)
40. gracegarden(thx!)  (已收到)
41. kk_alice(樓主好利害 ,thx)  (已收到)
42. gaogaigarcwk (27/02/2012 已寄出)
43. shinewallace (27/02/2012 已寄出)
44. faifai2002 (27/02/2012 已寄出)
45. Tony(仲有冇?thx) (27/02/2012 已寄出)
46. Orik (27/02/2012 已寄出)
47. makhofung
48. Kathy
49. hkgarden
50. hecate (thanks)

嘻嘻,請將地址 PM 我 :)  發表於 2012-2-27 14:11
回復

yy123 發表於 2012-2-27 14:29:15 |顯示全部樓層
收到了,謝謝!
回復

gaogaigarcwk 發表於 2012-2-28 19:57:39 |顯示全部樓層
期待已久, 今日收到了,好多謝無私的分享,我會努力養大佢!

不用客氣 :D  發表於 2012-2-29 10:46
回復

orik 發表於 2012-2-29 01:13:10 |顯示全部樓層
收到了
收到後是興奮,拆封後是緊張…是已經出根、將要出葉的孢芽!幸好之前做了功課,知道該怎樣處理…
多等幾天,學會用(低解像)手機拍攝、發芽情況穩定後再放圖。

期待睇相 :D  發表於 2012-2-29 10:45
回復