作文2

作者: 技術之達人 發表于 2012-2-8 21:59:29
1956 13

(唔該各位睇左之前GE帖先,再睇下呢個,我唔想覆咁多人- -) 下面有條link
大家好,唔知仲記唔記得我之前開個帖(關於作文)按此,我借左47分果名同學GE文,麻煩各位講下他的advantage and disadvantage.

由於該名同學沒有錯字,無須更改字/句。  正文開始。------------------------------- 題見:老師,我知錯了

今天在旺角西洋菜街閒逛時,突然看見對面有一副熟悉的面孔,原來他就是我小五時的班主任--老師。我本來想和他招呼,但想到我曾有負於他,卻又不敢去了。  
   我在唸小五的時候,性格頑皮,而且常常闖禍,所以被全校的老師列入「黑名單」,然而,只有老師認為我能變回善良,並且常常規勸我,教我改過自新,但俗語有云:「江山易改,本性難移。」因此,老師對我的勸告就變得徒勞無功了。
   有一次,我和全在旁邊的同學小明爭吵起來,更差點打了起來,於是我決定報仇雪恨,想辨法作弄他。翌日早上,我在上學前到了一個池塘,並且捉了一隻青蛙,想嚇嚇那個不知好歹的小明。回到課室後,我趁zhe.<--(我唔識打個字,請用普通話閱讀)同學們都走到操場早會的良機,偷偷地把那隻濕漉漉的青蛙放到小明的書包裏,才悄悄地離開課室。早會完畢後,我們就安靜地走回課室。沿途上,我不斷地想zhe.小明被作弄的樣子,就不禁笑了起來。正當小明從書包拿敢課本時,那隻青蜓就突然撲到他的身上,他十分恐懼和害怕,不斷瘋狂地亂叫,同學們也參與其中。這時,班主任老師走了過來,用兇狠的眼神望zhe.我,才替小明拍走那隻青蛙。從那兇狠的眼神,我感覺到他的憤怒和失望,所以便後悔起來,不斷在想:我是不是過份了些?
   事後,老師追查這件事的事由,但他其實早就知道那名幕後黑手便是我,所以召我到教員室見他。在他審問我的過程中,我覺得十分慚愧,因為我辜負了他對我的期望,亦感到十分後悔,所以和小明道了歉。最後,我懷zhe.慚愧的心情,向老師說聲:「老師,我知錯了!」幸好他亦肯原諒我的過失,因此我從那一刻開始,決定懸崖勒馬,改過自新,再不會辜負老師對我的期望。

好啦,文己完。都係評語同意見,教埋我點打過zhe. 字= =
孖吉 發表於 2012-2-8 22:23:10 |顯示全部樓層
着:廿手月山
回復

技術之達人 發表於 2012-2-8 22:36:43 |顯示全部樓層
孖吉 發表於 2012-2-8 22:23
着:廿手月山

我打速成搵唔到個字=_=,多謝你教我。
回復

EddieOR 發表於 2012-2-9 00:36:28 |顯示全部樓層

比上次篇作文好點,但係都突顯唔到個主題
同咪加最後一後寫下有乜野反思會更好,或者現時的情況,正所謂「開左個頭,記得要收返個尾」
因為而家第一段要唔要都冇乜所謂,作用唔大,可以配合第一段整返個首尾呼應

建議作文開頭用約十分鐘諗和寫左個大綱先,寫下每段個主題講乜、example 等等

你好仔細批改文章及提供咗好有用的分析及意建, TKS! 現在好老師可能太忙LA, 只會作段落批改, 改完整篇作文, 其實都唔會好連貫架, 學生又怎會有改善  發表於 2012-2-9 14:17
回復

技術之達人 發表於 2012-2-9 00:43:02 |顯示全部樓層
EddieOR 發表於 2012-2-9 00:36
比上次篇作文好點,但係都突顯唔到個主題
同咪加最後一後寫下有乜野反思會更好,或者現時的情況,正所謂「 ...

Eddie,我題目一開始就打左: 我借左47分果名同學GE文。所以篇文唔係我寫GE...
  嗯...我都覺得佢好勁,不過你講GE(同學的)錯誤我會加以小心,以免犯下無謂錯失。
回復

cklife 發表於 2012-2-9 09:12:26 |顯示全部樓層
猜想作者是中學生吧...但不知讀幾年級?

看完第一印像,是頭尾不含接...開頭說羞於與老師打招呼...是源於小五時的事件...

但說完小五事件後,不是已改過自新了嗎? 老師也表示願諒了,為什麼不敢打招呼呢?

或許在尾段交代一下,現在人長大了更覺之前有負老師所望,覺得無顏面對而不敢和老師打招呼作結尾,作為與第一段呼應,為文章正式收尾。

我意見同EddieOR一樣...就算唔寫大網,作完文章重看時都要留意番文章既起[起、承、轉、合],在觀看別人文章也可以留意一下別人將[起、承、轉、合],怎麼處理來作參考。

要我作評語的話,我覺得並不是一篇完整的文章...就像一張紙...缺了一大塊...有點遺憾...打47分正好表達我這種感覺。

落筆前先寫大綱, 再留意[起、承、轉、合]問題, 起碼結構分唔會失咁多分吖! 好見意, TKS!  發表於 2012-2-9 14:08
回復

jellyfishy 發表於 2012-2-9 09:26:22 |顯示全部樓層
呢篇睇到我想zzz.... 你個篇雖然有錯字, 唔知點解我睇得無咁攰~

讀多d 報紙副刊和散文, 對寫作會有大幫助架. 我以前中四五次次作文不及格 (哈哈.... ), 錯字多, 想講乜就乜. 老師索性叫我寫短d, 符合當時會考最少字數, 以免寫多錯多~

會考前半年, 我媽建議我睇報紙, 跟住我去舊紙堆找了十幾份副刊, 並每日睇報紙, 用筆記錄有意思的文章或段落, 好用的詞字, 為精彩的散文寫大鋼....  

跟住會考中文作文有 A!  (學校老師大跌眼鏡, 佢問我做過乜... )

我中二時就問過老師,老師果時叫我睇瓊瑤小說,話對描寫人或境物有幫助,結果又真係有幫助喎...  發表於 2012-2-9 16:46
水母, 你提供的改善作文的方法好好呀! 學生哥們若可早日跟著做, 唔拿A, 拿C都已經非常好了! TKS!  發表於 2012-2-9 14:04
回復

技術之達人 發表於 2012-2-9 21:17:42 |顯示全部樓層
cklife 發表於 2012-2-9 09:12
猜想作者是中學生吧...但不知讀幾年級?

看完第一印像,是頭尾不含接...開頭說羞於與老師打招呼...是源於小 ...

佢同我同班,都係中二。 不過呢...佢係全班最高分的人 (我睇完你GE評語,我覺得佢有少少可以扣分的空間)
回復

技術之達人 發表於 2012-2-9 21:19:13 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2012-2-9 09:26
呢篇睇到我想zzz.... 你個篇雖然有錯字, 唔知點解我睇得無咁攰~

讀多d 報紙副刊和散文, 對寫作會有大幫助 ...

會唔會我篇野太感慨,睇到你都high埋=_=  我呀媽都成日叫我睇多D報紙,不過我冇做過=_+
回復

jellyfishy 發表於 2012-2-9 21:44:00 |顯示全部樓層
技術之達人 發表於 2012-2-9 21:19
會唔會我篇野太感慨,睇到你都high埋=_=  我呀媽都成日叫我睇多D報紙,不過我冇做過=_+ ...

你個人特性可能比較天馬行空,有少少任性,又有d浪漫,不計後果,其實你好有作野potential ,係未發揮到,寫文容易有頭威無尾陣。
睇下李碧華的散文,散文長度似中學作文字數要求,我當年睇明報副刊,最鍾意佢和一個醫生寫的散文。

我都中意睇李碧華..最中意係青蛇..潘金蓮之前世今生都幾中意..  發表於 2012-2-9 22:05
回復

技術之達人 發表於 2012-2-9 22:43:02 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2012-2-9 21:44
你個人特性可能比較天馬行空,有少少任性,又有d浪漫,不計後果,其實你好有作野potential ,係未發揮到 ...

你閱人能力好強= =,只看文字便得知。 我搵下邊個係李碧華先,我未聽過- -\

我覺得你應該看作者西西的「我城」,「象是笨蛋」。  發表於 2012-2-10 17:56
回復

八王爺 發表於 2012-2-10 17:53:35 |顯示全部樓層
現在「着」=「著」 字碼:廿十大日
回復

技術之達人 發表於 2012-2-10 22:12:43 |顯示全部樓層
八王爺 發表於 2012-2-10 17:53
現在「着」=「著」 字碼:廿十大日

多謝你~
回復

技術之達人 發表於 2012-2-22 22:37:51 |顯示全部樓層
zx357741 發表於 2012-2-22 20:39
哈哈作文写的真好、、、

我呢篇野好耐冇人覆...不過你好似冇咩意見咁BO..= =]
回復