威爾斯克第剛哥基犬(Welsh Cardigan Corgi) updated on 22/8/13

作者: Sergio 发表于 2012-2-2 12:42:48
8731 64
SSCP 發表於 2012-2-9 15:02:02 |顯示全部樓層
Sergio 發表於 2012-2-9 14:56
都係嫁!  當你愛上一樣o野的時候, 你會願意為他付出.

都o岩..好似種花一樣
Sergio 發表於 2012-2-9 15:05:14 |顯示全部樓層
SSCP 發表於 2012-2-9 15:02
都o岩..好似種花一樣

Exactly!  多謝你的獎賞!
SSCP 發表於 2012-2-9 15:08:05 |顯示全部樓層
Sergio 發表於 2012-2-9 15:05
Exactly!  多謝你的獎賞!

別客氣~
eve3313 發表於 2012-2-9 15:42:26 |顯示全部樓層
我曾經接養過一隻成年哥基犬好一段日子, 佢真的好溫順, 超聽話。 我以前所養咁多種狗中, 佢算是NO.1聽話, 乖仔, 沖涼不會亂擰身X水, 從不爭食, 不會亂叫, 不會抗拒俾鎖住在細小的廁所。 後來, 再轉送到一位朋友家中長住 , 最初, 朋友的爸爸超唔鐘意養狗, 到世伯超鐘意日日對著佢, 什麼都關顧佢一份, 都只是花上很短的日子!  可以講哥基犬魅力非凡, 而且佢哋個身型十分之討好, 又容易打理。 嘩! 你養有七隻哥基犬咁多, 真的快樂透及忙過透LU!     
Sergio 發表於 2012-2-9 15:57:47 |顯示全部樓層
其實點解我會鍾情於哥基犬, 因為佢地有大狗的聰明智慧小狗的身型, 性格溫馴, 容易打理, 善解人意.    好適合香港依d咁細小地方養.   再者, 他們本是畜牧犬種, 他們本能是駒趕羊群或牛群, 所以他們不會有攻擊性及非常善良及服從性好高.  除了以上的優點吸引我之外, 他們肥肥矮矮, 腳仔手仔短短的外型, 可愛程度簡直殺死人.   咁可愛的狗唔養佢簡直對唔住自己.  哈哈~~~~
eve3313 發表於 2012-2-9 16:12:36 |顯示全部樓層
Sergio 發表於 2012-2-9 15:57
其實點解我會鍾情於哥基犬, 因為佢地有大狗的聰明智慧小狗的身型, 性格溫馴, 容易打理, 善解人意.    好適 ...

Agreed!  
calbeebb 發表於 2012-2-9 17:26:12 |顯示全部樓層
真係忍唔住要出下聲,哥基真係咁乖咁可愛,可惜我未養過哥基!不過睇到相都知道佢地好開心
Sergio 發表於 2012-2-9 17:48:21 |顯示全部樓層
calbeebb 發表於 2012-2-9 17:26
真係忍唔住要出下聲,哥基真係咁乖咁可愛,可惜我未養過哥基!不過睇到相都知道佢地好開心 ...

真係人見人愛嫁!
Sergio 發表於 2012-2-12 12:25:50 |顯示全部樓層
又有新相分享, 你看他們在草地上跑呀跑呀幾開心.  哥基犬同小朋友也好容易相處綻.

評分

查看全部評分

jj8840 發表於 2012-2-18 19:54:08 |顯示全部樓層
嘩!雲石色(藍眼)及虎紋真係好特別呀!有緣都想養返隻雲石色,可和貓咪相處嗎?現有13隻異短加兩隻芝娃娃了
Sergio 發表於 2012-2-19 20:12:35 |顯示全部樓層
jj8840 發表於 2012-2-18 19:54
嘩!雲石色(藍眼)及虎紋真係好特別呀!有緣都想養返隻雲石色,可和貓咪相處嗎?現有13隻異短加兩隻芝娃娃 ...

我家中沒有貓.  不過我有朋友家中有貓也有哥基犬一齊養也沒問題.  我覺得是可以的.  

你也好犀利喎.  家中有咁多貓狗.  勁!
Sergio 發表於 2012-2-21 11:16:33 |顯示全部樓層
Sergio 發表於 2012-2-8 10:05
不如奶茶咖啡呀!

又可以叫百事 & 可樂
Sergio 發表於 2012-2-21 11:17:39 |顯示全部樓層
Sergio 發表於 2012-2-5 09:29
大肚相我找不到, 不過餵奶相有一張, 你看狗媽媽要湊大9隻bb真係辛苦啦!  而另一張相是狗bb依偎住狗媽媽幾咁 ...

只有一隻係.  其他的係醫院出世.   
malike 發表於 2012-6-22 12:27:18 |顯示全部樓層
我的似#29口含網球的顏色, 可惜去年中壽緣已盡, 陪伴我家13年! 懷念中!

狗壽命一定是比人短. 我養狗之前已有心理準備, 所以我成日同自講係佢有生之年一定要對佢好使佢開心. 隻狗係佢依十幾年裡活得開心地離去也是快樂  發表於 2012-6-22 15:06
saolan 發表於 2012-6-22 11:06:55 |顯示全部樓層
狗狗跑呀跑好開心,终于见到Sergio個威武樣

咪一隻傻狗囉  發表於 2012-6-22 11:13
ahhung68 發表於 2012-7-5 09:33:38 |顯示全部樓層
嘩~~~超開心吖~~~~

係呀佢地一出街便開心到連阿媽都唔知姓嘜. 走呀走! 跑呀跑!  發表於 2012-7-5 09:48
Sergio 發表於 2012-7-5 09:49:02 |顯示全部樓層
多謝大雄償分!
Sergio 發表於 2012-7-5 09:53:13 |顯示全部樓層
Sergio 發表於 2012-2-5 09:29
大肚相我找不到, 不過餵奶相有一張, 你看狗媽媽要湊大9隻bb真係辛苦啦!  而另一張相是狗bb依偎住狗媽媽幾咁 ...

多謝大雄償分!  BB 時真係好鬼可愛的.
ahhung68 發表於 2012-7-5 09:59:57 |顯示全部樓層
Sergio 發表於 2012-7-5 09:53
多謝大雄償分!  BB 時真係好鬼可愛的.

好羡慕屋企可以咁熱鬧吖~ 我細路仔時養一隻山狗, 當時佢生咗3隻bb, 嗰陣時屋企好開心架, 睇住啲bb飲奶, 學行學走, 又扭抱, 真係超開心

是不是唐狗呢?  發表於 2012-7-5 10:10
"山狗"係咩狗呀?  發表於 2012-7-5 10:01
ahhung68 發表於 2012-7-5 10:14:33 |顯示全部樓層
Sergio  是不是唐狗呢?  發表於 1 分鐘前
jeffreyngcm  "山狗"係咩狗呀?  發表於 10 分鐘前

嗰陣時外公外婆喺山頂搭咗間屋晨運, 喺嗰度養咗幾隻狗, 生咗bb時俾一隻我養吖

咁係咪唐狗來呀?  發表於 2012-7-5 10:19