大天鵝種植請教

作者: Sergio 發表于 2012-2-2 11:59:11
3599 15
我盤大天鵝種了好幾個月, 一直只是生葉, 而d葉好細片好簿, 都唔明白點解會咁樣!  我見你們那些細細盤已經開花, 我好唔開心呀!  請大家指教指教! 究竟我盤野出現了什麼問題呢?

請給意見 ~ 多謝!
Karine 發表於 2012-2-2 12:06:17 |顯示全部樓層
大天鵝既花真係好靚 ~ 希望有人幫到你啦 ~
回復

N-Blythe 發表於 2012-2-2 12:23:54 |顯示全部樓層
我都試過這情況,最後葉子一片片掉下來 014.gif
葉子彎曲,之前可能缺過水!試下放入溫室,看下有無改善
回復

tongtony 發表於 2012-2-2 16:54:12 |顯示全部樓層
陽光足夠嗎?大天鵝,比較喜愛陽光多啲!
回復

Sergio 發表於 2012-2-2 16:58:56 |顯示全部樓層
我放在公司窗邊種的, 所以太陽可能不算太足夠.  只有早上有小小太陽.
回復

louis128 發表於 2012-2-2 16:59:45 |顯示全部樓層
可以cut走兩條走莖, 因為走莖會扯去主好多營養,  仲有不要被陽光直接照射, 高温會令葉子變細.
回復

Sergio 發表於 2012-2-2 17:13:03 |顯示全部樓層
多謝大家指教!  剛剛今天有個同事不小心挵斷了走莖.  所以現在沒走莖了.   我放在公司窗邊種的, 所以太陽可能不算太足夠.  只有早上有小小太陽.
回復

iciiicream 發表於 2012-2-2 21:37:07 |顯示全部樓層
我好鍾意D 走莖啊。。。吊起個盆應該會好靚~所以唔想cut 我盆小天鵝~
回復

Sergio 發表於 2012-2-2 22:59:19 |顯示全部樓層
不過有很多前輩話想佢開花一定要剪走d走莖.  所以我會試下咁做, 睇下會不會好快有花開.  好期待呀!
回復

蕙蕙 發表於 2012-2-3 23:06:33 |顯示全部樓層
你通常幾耐淋一次水呀? 我見你棵大天d葉同走莖都垂垂地咁, 會唔會係太濕呀?
我分盆種左幾棵, 但d走莖都好挺架播……
http://hkplants.com/home.php?mod ... um&picid=150989
回復

Sergio 發表於 2012-2-3 23:43:24 |顯示全部樓層
我見d泥乾才淋水, 應該不會太濕.  

唔止要"見", 仲要成盆拎起黎feel下佢既重量, 覺得輕至好淋水呀  發表於 2012-2-4 00:17
回復

iciiicream 發表於 2012-2-3 23:52:56 |顯示全部樓層
學發叔話~要輕如無物先淋水~
回復

louis128 發表於 2012-2-4 01:25:30 |顯示全部樓層
其實種花唔可以一本通書睇到老, 賣花d人教d方法只適用於佢自己種植的環境, 温室通常低温濕度高, 但一般家庭如何能有温室的環境? 如果照足佢地d方法, 好快你會幫襯佢買過第二盆. 我自己在乾燥天氣3-4日淋一次, 潮濕天就一星期一次, 只要多d留意花花生長狀况就知幾時要俾水佢飲.
回復

Sergio 發表於 2012-2-4 23:41:15 |顯示全部樓層
Sergio 發表於 2012-2-3 23:43
我見d泥乾才淋水, 應該不會太濕.

多謝大家比的意見.  
回復

Sergio 發表於 2012-2-4 23:41:49 |顯示全部樓層
louis128 發表於 2012-2-4 01:25
其實種花唔可以一本通書睇到老, 賣花d人教d方法只適用於佢自己種植的環境, 温室通常低温濕度高, 但一般家庭 ...

多謝意見.  
回復

yydreamy 發表於 2015-10-18 23:30:08 |顯示全部樓層
iciiicream 發表於 2012-2-3 23:52
學發叔話~要輕如無物先淋水~

嘩, 乜原來要輕如無物.... 咁就真係都好乾下喎

但我棵大天鵝係下面棉線吸水, 即係長期都濕濕地, 咁又無事喎

不過而家開晒花我諗緊係咪應該要做D野, 定係由佢, 佢到時到候又會自己再開花?
回復