想問下我篇文好差咩?(睇下我值唔值咁GE分數+俾d評語)

作者: 技術之達人 發表于 2012-1-20 11:58:35
4450 32

成篇文ge評分如下:70分滿分,我得33分(肥左 ) 內容: 14/28  達意:10/21  組織:6/14 標點+整潔:4/7 錯字-1分 =33分/70分,題目為:試以「童年,真令我難忘啊!」作文章的開首,寫作文章一篇。 {老師的(垃圾)更改:  是用字、用詞不當,是別字/更改,是deleted},以下是本人文章的內容:

童年,真令我難忘啊!自小學畢業後,我很少再跟小學同學交談了。
     從一年級的時候,我們這班同學是固定了  (不會轉班),我小時很善忘,幸好同學都會提醒我要文功課,提醒我要找老師,提醒我要收拾東西……
     這段時光真令我感慨,怎麼當時我是那麼善忘、那麼笨!在四年級我時候,情況剛好相反,大家互相幫忙、提醒、指點……這種友誼最令我感動、珍惜和驚歎!
     為甚麼我要驚歎?因為後來快到了呈分試時段,大家都變得冷冰冰的,課室裹充滿了寂靜,像身處於極地,極之荒蕪。氣氛都沒有了,連友誼也快要消失了;大家只管自己,這很不正常呀,難道是被呈分試的壓力昏了頭腦嗎?
     這些年來,令我難忘的不是友誼,是我見識了人間的冷漠;友誼是表面的,內在的卻是自我的!香港人的精神應該是「有福同享,有難同當」,但近來受到各方面影響,情況發生了改變!
     童年的「難忘」,不只令我想到了冷漠的難忘,更甚者是:現在,這種趨勢已經「蔓延」至中國內地、香港部分地區,還有大家的人際關係。「童年」猶如一本歷史書〝我們應該借「童年」的錯誤,來反省我們這種自私、吝嗇的心態。這一刻,我真的不知道我的心情是感慨、驚呀、憤怒、憂慮……百感交雜!

好啦,俾d評語我/支持下我,呢篇野我應為冇可能只係得33分,我真係好鬼死嬲。我呀媽都覺得我作得ok,但係冇講過「好」字=_=(佢不嬲都係咁) ,請諸位應真看,然後再俾評語,多謝各位~  { 係琴日派ge}

我再講多少少野啦,我隔離位個同學高分過我好多(47分),如果我問佢借到份卷,我會係打埋出黎,請各位比較。 (由技術之達人於2012年1月21天上午0005更改。)
孖吉 發表於 2012-1-20 12:05:24 |顯示全部樓層
請問係什麼年級呀?不同年級要求不同啵~

不過整體上覺得描寫比較表面,這種題目通常要求更仔細的描寫。
回復

avery 發表於 2012-1-20 12:10:16 |顯示全部樓層
達意:10/21  組織:6/14

我同意老師俾分, 水準以下

內容: 14/28  標點+整潔:4/7

你都合格以上, 合理

錯字 唔只 -1分 , "驚呀" 都錯 ~

所以整體肥少少, 合理 ~

你中幾 ?
回復

技術之達人 發表於 2012-1-20 12:11:58 |顯示全部樓層
我中二
回復

技術之達人 發表於 2012-1-20 12:12:22 |顯示全部樓層
avery 發表於 2012-1-20 12:10
達意:10/21  組織:6/14

我同意老師俾分, 水準以下

我打錯字= =
回復

avery 發表於 2012-1-20 12:43:35 |顯示全部樓層
用心一 D鋪排內容人地先會明你表達既意思, 起個大綱先作文會對你有幫助

而家好明顯俾人覺得你係諗到乜就寫乜, 所以達意同組織咪肥佬
回復

八王爺 發表於 2012-1-20 12:56:55 |顯示全部樓層
引用:童年,真令我難忘啊! 自小學畢業後,我很少再跟小學同學交談了。
     從一年級的時候,我們這班同學是固定了  (不會轉班),我小時很善忘,幸好同學都會提醒我要功課,提醒我要找老師,提醒我要收拾東西……
     這段時光真令我感慨,怎麼當時我是那麼善忘、那麼笨!在四年級我時候,情況剛好相反,大家互相幫忙、提醒、指點……這種友誼最令我感動、珍惜和驚歎!
     為甚麼我要驚歎?因為後來快到了呈分試時段,大家都變得冷冰冰的,課室裹充滿了寂靜,像身處於極地,極之荒蕪。氣氛都沒有了,連友誼也快要消失了;大家只管自己,這很不正常呀,難道是被呈分試的壓力衝昏了頭腦嗎?
     這些年來,令我難忘的不是友誼,是我見識了人間的冷漠;友誼是表面的,內在的卻是自我的!香港人的精神應該是「有福同享,有難同當」,但近來受到各方面影響,情況發生了改變!
     童年的「難忘」,不只令我想到了冷漠的難忘,更甚者是:現在,這種趨勢已經「蔓延」至中國內地、香港部分地區,還有大家的人際關係。「童年」猶如一本歷史書〝我們應該借「童年」的錯誤,來反省我們這種自私、吝嗇的心態。這一刻,我真的不知道我的心情是感慨、驚、憤怒、憂慮……百感交雜!

中二只寫到咁短?
第一句為何把「童年」等同於「小學」?只把童年限制在小學生活中?童年除了上小學,沒有其它?
文章很空洞,論點薄弱,純粹發洩。
有幾個紅字是錯別字,另外有些形容詞和助語詞不搭調,怪怪的。

王爺...很中點...  發表於 2012-2-9 09:17
ahahaha....  發表於 2012-1-20 18:16
^^  發表於 2012-1-20 13:18
回復

技術之達人 發表於 2012-1-20 13:04:55 |顯示全部樓層
avery 發表於 2012-1-20 12:43
用心一 D鋪排內容人地先會明你表達既意思, 起個大綱先作文會對你有幫助

而家好明顯俾人覺得你係諗到乜就寫 ...

下=_=,我想寫ge唔係童年...

但人家出題目係童年喎....,,咁咪一開始係你個腦度己經文不對題囉...  發表於 2012-2-9 09:18
回復

技術之達人 發表於 2012-1-20 13:10:08 |顯示全部樓層
八王爺 發表於 2012-1-20 12:56
引用:童年,真令我難忘啊! 自小學畢業後,我很少再跟小學同學交談了。
     從一年級的時候,我們這班同學 ...

哦,童年果度會主意多d,我每一段都有自己個別意思,結合現今可能會睇得明(又話者我表達能力太差先會咁)

每一段都有個別意思,但文章係整體既,所以要用方法將個別意思連結,而且要前後呼應。就好似畫一條曲線咁,要連住唔可以斷下斷下咁,曲線先靚  發表於 2012-2-9 09:22
回復

avery 發表於 2012-1-20 13:19:12 |顯示全部樓層
技術之達人 發表於 2012-1-20 13:10
哦,童年果度會主意多d,我每一段都有自己個別意思,結合現今可能會睇得明(又話者我表達能力太差先會咁) ...

"又話者我表達能力太差先會咁" --> I think so ~ add oil la ~ ^^
回復

prodorothyhkg 發表於 2012-1-20 14:31:59 |顯示全部樓層

希望你不介意我直言,你老師已經手下留情啦,如果是我比分,一定更低,很多詞不達意,用詞不當...............

只是這句已給我批到八彩了
課室裹充滿了寂靜,像身處於極地,極之荒蕪。氣氛都沒有了,連友誼也快要消失了
寂靜不可能用充滿,應寫成課是寂靜的
像身處於極地,極之荒蕪,極地,極之xx,相同字用在一起,表示你識字不多,缺乏應用同義異字的能力
荒蕪已經係冇東西存在,極之荒蕪只係重複意思,未見有加強語氣
氣氛都沒有了.....你想要甚麼氣氛??
其他還有很多,不寫出來了;小朋友,你中文真係要落點苦功,你這篇文約小五/六程度咋,所寫的都是表面東西,沒有深入的內容;多看點益智課外書啦

紅色字那段我看了三次才猜出意思...我猜意思是彷彿身處北極,感到冰冷,之前溫暖的友誼都全都消失了。  發表於 2012-2-9 09:26
菲媽,如果我字打得快就好勒~~~ 羨慕呀~ ^^  發表於 2012-1-20 18:26
回復

Karine 發表於 2012-1-20 17:39:54 |顯示全部樓層

老師唔明你覺得人間冷漠。
你改寫篇~童年!真令我難忘啊!~為童年陰影~再交一篇比佢。

今次由遠而近,鏡頭拉長到久遠的童年回憶,藏著一段不能磨滅的陰影,然後收返鏡頭至一小段經歷或一件事情,這可考慮 :"將老師評你底分,令你從此抗拒學習中文寫比佢"(講笑咋,千祈唔好開這個),用其他吧。

集合好以上各高手比你既意見,寫好後再比佢評,我包佢對你既學習態度另眼相看,下篇文章一定加分。

用鏡頭角度黎形容真好,具體又易明白...我要學下先...  發表於 2012-2-9 09:28
回復

2020 發表於 2012-1-20 18:19:17 |顯示全部樓層

雖然我自己寫野都勁多錯別字

但..........題目: 「童年,真令我難忘啊!」
我感受唔到文裡有幾"難忘".........囉 !

回復

avery 發表於 2012-1-20 18:32:34 |顯示全部樓層
prodorothyhkg 發表於 2012-1-20 14:31
希望你不介意我直言,你老師已經手下留情啦,如果是我比分,一定更低,很多詞不達意,用詞不當...............

...

諗起果陣好似唔知邊一屆會考有句野比人插死

咩明月當空冇可能同時星光燦爛之類,真係一絕

因為出卷那位人兄,佢用眼睇月,用望遠鏡看星咯!哈哈!  發表於 2012-1-20 19:41
明月星稀嘛~呢個我知喎~哈哈  發表於 2012-1-20 18:55
回復

chingyi724 發表於 2012-1-20 20:22:19 |顯示全部樓層
可能係你離左題
最重要嘅係你欠缺舒情方面,
個題目好重要嘅係D感嘆號,
1定要流露好多好多感情嫁~
加油呀!!你仲係f.2,下次再黎過!!

你都要加油呀,你前果排1唔開心咩?唔好drop野呀~  發表於 2012-1-20 23:42
回復

露比! 發表於 2012-1-20 22:54:05 |顯示全部樓層
1. 我不喜歡你說老師的更改是垃圾更改!「固定」大槪是用在死物吧,而且六年來你也沒有同學退學嗎?有,就更否定了你的說法,所以老師的更改是可接受的。
2. 重點應放在你第二、四段,主力描寫,例如,常提醒你的同學的名字、外貌等,提你的方法是在小息、轉堂時傾談,還是回家做好功課後大定互通電話,能描述就能呼應「難忘」。
    第四段,「大家都變得冷冰冰的,課室裹充滿了寂靜」,可改為「大家的態度變得冷冰冰的,課室裏鴉雀無聲」,用點四字成語能增加文章的深度,還可描述當時小息、轉堂時同學是死氣沉沉的伏在桌上休息,還是在做功課、溫習。「難道是被呈分試的壓力衝昏了頭腦嗎?」後加一句「還是大家開始長大了,為著升上心儀的中學而各自努力著?」多一句反問可增強以上的描述。
3. 第五、六段開始離題了,「令我難忘的不是友誼」,那你描述第二、三段幹甚麼......「但近來受到各方面影響」,已經不是描寫童年的難忘......離題,在任何情況下都是不合格的。
4. 第六段,舒情方法似乎不太對板,我也說不出來,可能描述一下童年的事如何影響現在的你吧,集中說回自己不要扯遠了。
回復

技術之達人 發表於 2012-1-20 23:42:08 |顯示全部樓層
prodorothyhkg 發表於 2012-1-20 14:31

...

首先,我多謝你ge評語,如有下次,你可以再打多d ^^。
    可能係文詞色彩出左事= _=,搞到唔岩key;  氣氛都沒有了....應該有用到首尾呼應...,「課室裹充滿了寂靜」呢句我好似用左英文思維去諗,結果就係咁......  不過你好勁呀,改到我咁多,不如改行做老師啦- -
回復

技術之達人 發表於 2012-1-20 23:43:09 |顯示全部樓層
2020 發表於 2012-1-20 18:19
雖然我自己寫野都勁多錯別字

但..........題目: 「童年,真令我難忘啊!」

我都話冇話一定要係「童年」入面難忘囉,我都係跟題目
回復

技術之達人 發表於 2012-1-20 23:44:48 |顯示全部樓層
chingyi724 發表於 2012-1-20 20:22
可能係你離左題
最重要嘅係你欠缺舒情方面,
個題目好重要嘅係D感嘆號,

嗯... 題材主要為舒情,但係我最唔識+唔想+憎! 唔鐘意有感情...

我中意作文,因為中文老師會當眾表揚,我係有虛榮心架...  發表於 2012-2-9 18:09
我都好憎作文, 無無謂謂  發表於 2012-2-9 14:29
無辦法架...要攞分就係佢想要咩..你就比咩佢..所以,睇到題目,第一個想法係,佢想要篇咩既文章...唔可以自己中意咩就作咩架...  發表於 2012-2-9 09:32
回復

技術之達人 發表於 2012-1-21 00:02:48 |顯示全部樓層
露比! 發表於 2012-1-20 22:54
1. 我不喜歡你說老師的更改是垃圾更改!「固定」大槪是用在死物吧,而且六年來你也沒有同學退學嗎?有,就 ...

首先,我同你講,個老師每一篇文得3-3.5mins佢改,一定有某程度失誤。

1.係,我小學同學咁耐都係冇變過,唔坤。我但時好火(打呢篇的時候),所以用詞偏激左,sor)
2.我主要描述整件事(亦即六年,撮要成幾百字),人物面像+對話+名字、外貌(包括地點)等,我應為不是重點。    第二,我支持這個技巧(加成語同反問句),我會多加留意,也先謝謝你!
3.你試下代入我個situation,再諗下現今社會同我所描述ge野,你會想到甚麼,想到再這個帖回復吧!
4.咩係難忘,冇特別指明一定要係the past,我只講述童年的事(請注意~), 可以透過過去的事件而帶出我最後文章的感情,再結合兩樣野,會有不同想法!
5.我不太理解你想說甚麼?抱歉。但舒情手法我會多加改善,再一次謝謝你!

童年...就係講過去囉....所以難忘既童年..一定係過去架...除非你依家仲係童年囉....但講感受既野,一定係過去架,未發生你點感受呀?  發表於 2012-2-9 09:35
回復

12下一頁