潮濕天氣家居防霉防蟲tips ~

作者: jellyfishy 发表于 2012-1-19 10:32:28
39227 106
prodorothyhkg 發表於 2012-1-20 11:37:26 |顯示全部樓層
我隻公一濕就開冷氣,所以發霉只有樓梯上天台部份
cherrylwy 發表於 2012-1-20 12:01:37 |顯示全部樓層
水母我想問下你D霉菌係咪一隻隻黑色會爬咁架?

會爬?! 霉炭屎鬼?  發表於 2012-1-20 14:22
會爬o既係微生物了........  發表於 2012-1-20 12:24
cherrylwy 發表於 2012-1-20 12:01:58 |顯示全部樓層
仲有大有細咁架?
jellyfishy 發表於 2012-1-20 14:25:47 |顯示全部樓層
Reply owlcyr  "你睇我fb好大霧果張相就知幾誇張.......能見度得返幾廿米...... 上年好似無o左春天咁,一o的都唔覺濕,所以無事並唔出奇奇奇~~~~~~ "

唔想裝修呀~~

抹黑牆呢個動作已有四五年,前年最恐怖,我的健康也最差,上年居然無黑牆,而我的健康也算最好(雖然腳傷),睇埋今年情況,再作比較~~~
土豆貓 發表於 2012-1-20 14:48:28 |顯示全部樓層
係咪即係剪半條出黎, 每間房擺20分鐘左右呀? 講你知: 其實以前人地教我燒艾條驅蚊, 我買左一盒, 一條一個多小時已經燒完, 心諗: 死啦, 一條燒得個一粒鐘, 一晚咪要燒晒成盒, 之後就無再用過啦, 哈哈, 傻得我丫.....

平均15-20min已經好長時間喇~~~   發表於 2012-1-20 14:56
owlcyr 發表於 2012-1-20 16:47:24 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2012-1-20 14:25
Reply owlcyr  "你睇我fb好大霧果張相就知幾誇張.......能見度得返幾廿米...... 上年好似無o左春天咁,一o的 ...

梗係啦,如果發晒出來,成屋spore,正常人身體當然會受影響, 如抵抗力差o的的.
體弱人仕(即係咩老人,長期病患果o的)分分鐘會體內發霉(如肺部)

我都知裝修好煩, 但身體要緊~

I am not a 長期病患者~ 以前就真係長期成日病患者~ -,-  發表於 2012-1-20 16:49
owlcyr 發表於 2012-1-20 17:05:55 |顯示全部樓層
我無話你啊~
咁減少一個污染源對身體都好o的ma~
cherrylwy 發表於 2012-1-21 09:35:10 |顯示全部樓層
死啦, 我發現我睡房碰牆有D一隻隻黑色(大隻)同啡色(小的)的蟲蟲爬爬下, 開冷氣或抽濕機就少D, 唔開就好鬼多, 呢頭抹完三兩日又出現, 唔知係乜來
cklife 發表於 2012-1-21 10:19:26 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2012-1-20 09:15
CKlife 資料提供:
艾草條可能混左野,所以燒到好大陣味.
質地好的艾草可以去佐敦裕華買~ ...

去買艾茸黎燒,又平又驅蚊....艾茸係單單艾葉去左D葉脈等等既硬纖維,燒起上黎又快又夠味。
覺得燒艾大味既,就出門口前先燒,記得碟仔下邊放D放燃既物料,不锈鋼之類...無人睇住嘛...仲有無蓋既話,就唔可以放係大風既地方,小心火燭....當然用有蓋既香爐,下邊再放個不鏽鋼碟就最安心啦...

一般買既艾條,除左包裝紙外,佢裡面好多時都會加左其他活血通經絡既中藥,所以唔係純艾。唔怕大味既無乜所謂...不過加左料會唔會買得貴D呢?亦係考慮既因素...

係裕華賣既一種無煙艾條,如果只係家中驅虫用就唔好買喇....

第一佢唔係純艾,
第二佢剪唔斷,因為係好似一舊黑炭既物品牌
第三我覺得唔夠味驅虫

我都要去買D沙薑黎放(種)下先得....我有D書己經絶版...好怕有虫咬
claudiatang 發表於 2012-1-21 13:22:25 |顯示全部樓層
自己種艾草然後曬乾之後再燒,可以嗎?

可以架...不過要好多先夠...  發表於 2012-1-21 20:29
jellyfishy 發表於 2012-2-23 09:17:27 |顯示全部樓層
抬番個帖出來先...

今早睇天氣新聞, 佢話相對濕度: 100!

唔係化~ 香港跌左落水~ 陸沉?  100?!

大家要立即進行抽濕大行動喇~~~ (跑去關窗開風扇~)  

全日開住喇....  發表於 2012-2-23 17:48
cklife 發表於 2012-2-23 17:49:58 |顯示全部樓層
通常潮濕天氣我都會月熱水抺傢俱,同抹地,覺得會乾得快D...(當然有開風扇吹)

但濕度100....要開風扇無符..要開抽濕機..
jellyfishy 發表於 2012-2-24 09:29:09 |顯示全部樓層
今早起床,望出窗,有無咁誇呀??

對面棟樓唔見左~~~ 水母入左水底呀?! 

今日相對濕度都係 100!!! (註:下雨天唔一定100,呢個跟氣壓和air mass有關.)

出門口時關窗開風扇,仲開埋冷氣set時間制!

噢~~~ 抗霉大作戰剛開始~~~ 大家努力啊~
maywong918 發表於 2012-2-24 11:24:14 |顯示全部樓層
我家洗手間同我訓間房天花都開始發霉................

我依兩日都係咪用精油抺抺抺....廚房同厠所都開住抽氣扇...如果唔係...實一陣[up]味..  發表於 2012-2-24 15:33
仲唔快daction!!!  發表於 2012-2-24 11:31
claudiatang 發表於 2012-2-24 20:51:38 |顯示全部樓層
除了關門窗和狂開抽濕機和冷氣之外真的不知還有什麼防潮妙計。晚上都睡得不好。因為客廳開了抽濕機,各間房都要關上門。卧房開冷氣又冷

我只會日間人唔係房關埋房門抽...晚上開住抽我怕會皺皮呀....  發表於 2012-2-27 08:46
我睡房都無抽濕, 開少少窗, 風扇開最細度數, 不對準床, 讓空氣流通囉~  發表於 2012-2-24 23:11
yukyo 發表於 2012-2-26 09:42:51 |顯示全部樓層
唔該晒想問問用鼠尾草係咪同一方法呀?慢慢燒佢10-20分鐘?如果嫌艾草大味,可唔可以燒短D時間?我主要想幫D衫防潮同驅蚊滋。
karenclc1 發表於 2012-2-26 22:59:18 |顯示全部樓層
原來艾草甘有用, 個田有好多艾草呢, 試吓剪d返home燒吓先
maywong918 發表於 2012-2-27 00:29:09 |顯示全部樓層
kimkim,忘了問,妳加精油落水度既比例大概係幾多呀?

無量實架, 一桶水5L左右落3-5 drops ~  發表於 2012-2-27 09:26
claudiatang 發表於 2012-2-27 08:57:12 |顯示全部樓層
cklife  我只會日間人唔係房關埋房門抽...晚上開住抽我怕會皺皮呀....

我部抽濕機通屋走。正如你所說,沒人在的房間就搬它進去讓它靜靜開工。

咁你睡得好d未? 我幾時都睡得好, 所以想了解下你啫~  發表於 2012-2-27 09:26
claudiatang 發表於 2012-2-27 09:47:12 |顯示全部樓層
jellyfishy  咁你睡得好d未? 我幾時都睡得好, 所以想了解下你啫~

這兩晚瞓得好。ths