天與地 - 人性之探討

作者: 比得大帝 发表于 2012-1-3 16:38:02
2301 19
這是我個仔問我的問題, 修改一下放出俾大家玩

如果你們數人, 其中包括嘉明, 上雪山遇難, 十幾日冇嘢食, 這時嘉明死咗, 你們餘下的數人和良心決鬥一番後, 決定食咗嘉明醫肚, 於是開始將嘉明一片片切開, 這時有人提起, 你們有帶 胡椒粉, 魯水汁, 咖哩粉 (假設這都是你們喜愛的調味品, 否則也不會帶上山)

問題: 你會點樣食嘉明呢?
單選投票, 共有 19 人參與投票
您所在的用戶組沒有投票權限
八王爺 發表於 2012-1-3 17:03:31 |顯示全部樓層
講真,我食唔落架。
我會餓死先,最有可能嘉明就喺我。

agree  發表於 2012-1-4 18:29
agree x 2  發表於 2012-1-4 17:24
Agree ~ Like ~  發表於 2012-1-4 10:32
claudiatang 發表於 2012-1-3 17:39:49 |顯示全部樓層
真的很難食得入口。就算食了,往後的日子怎麼過呀?會有陰影,分分鐘腦筋短路都有份。
Karine 發表於 2012-1-3 19:58:35 |顯示全部樓層
為生存,人生仲有太多野我未放得下,所以要食。但尊重死者,感覺調味是享受,所以帶左都不可以加;如為衛生原故,都可以燒唻食。

但落山後,一定要揾佢既親人報恩,將生活時間分半,一半行死者心願,一半做自己,以平衡心態。

我相信換轉係我死左,屍體能救返幾條人命,會安心死眼閉,由佢地食,等如捐贈器官啫。

接受換心,換肝,換眼角膜既人能延續生命,都是好事。

有 point ~ 不過真係有D難落手...  發表於 2012-1-4 10:34
jack872184 發表於 2012-1-3 21:02:03 |顯示全部樓層
我5會食~

加杯紅酒可能食得落 ^^  發表於 2012-1-3 21:26
適少少 發表於 2012-1-3 21:13:22 |顯示全部樓層
我睇我係會食咗嘉明
1 嚟可以醫肚, 2 嚟帶佢副骨落山都輕D喇
燒就最好落黑胡椒+岩鹽
魯水汁醃要等幾個鐘先入味 ....... 米攪 等都等到餓死喇
嬸咖哩粉嚟燒, 應該味道唔錯
哈哈.........以上所述全屬攪笑
要食嘉明我真係有D驚我寧願餓死同嘉明一齊 !

帶佢副骨落山都輕D喇 ~ Like ~~ ^^  發表於 2012-1-5 13:03
2 嚟帶佢副骨落山都輕D喇 XDDDD  發表於 2012-1-5 11:16
Karine 發表於 2012-1-3 21:22:58 |顯示全部樓層
適少少 發表於 2012-1-3 21:13
我睇我係會食咗嘉明
1 嚟可以醫肚, 2 嚟帶佢副骨落山都輕D喇
燒就最好落黑胡椒+岩鹽

我意為我帶頭食,會讓後來者突破到心理關口添

原來呢招唔得既
mono 發表於 2012-1-3 21:37:11 |顯示全部樓層
到時可能已經神志不清,都唔知識唔識點食。

^^ Like  發表於 2012-1-5 13:03
金盞花 發表於 2012-1-4 11:51:33 |顯示全部樓層
mono 發表於 2012-1-3 21:37
到時可能已經神志不清,都唔知識唔識點食。

冇錯, 神志不清下為咗生存要食都唔出奇, 真係要到時至知

要食的話都係為生存唔係求美味, 燒嚟食可以啦

又講, 套劇係話家明唔係有病 (有病嗰個係ronnie), 而ronnie知道其餘2人想食咗佢, 所以ronnie為求自保就同佢哋合力殺咗家明嚟食.
~~~如果咁情況我就落唔到手啦  始終係朋友嘛

唔係呀, 係家明佢跌斷左腳就黎唔得, 而ronnie係發燒燒到傻下傻下  發表於 2012-1-5 16:02
Karine 發表於 2012-1-4 13:49:31 |顯示全部樓層
金盞花 發表於 2012-1-4 11:51

要食的話都係為生存唔係求美味, 燒嚟食可以 ...

Sorry~我無睇呢套劇,原來監生殺死人仲食落肚,太無人性,做唔出加食唔落。

我寧願做嘉明咯。
比得大帝 發表於 2012-1-4 17:11:29 |顯示全部樓層
今日問大家, , 個個都情願死都唔肯死人, 但當餓到自己就嚟死, 做法可能出乎自己想像.

以前有部戲講飛機撞雪山後, 個個都唔肯食人, 但最後個個都接受現實去食, 而未死的都講定如果自己死咗要求其他人食自己.  這是真人真事.

我記得部戲係有人唔肯食餓死的  發表於 2012-1-4 18:28
031504 發表於 2012-1-5 11:17:49 |顯示全部樓層
比得大帝 發表於 2012-1-4 17:11
今日問大家, , 個個都情願死都唔肯死人, 但當餓到自己就嚟死, 做法可能出乎自己想像.

以前有部戲講飛機撞 ...

哩套戲我有睇過啊
係真人真事黎的
比得大帝 發表於 2012-1-5 11:38:50 |顯示全部樓層
金盞花 發表於 2012-1-4 11:51

要食的話都係為生存唔係求美味, 燒嚟食可以 ...

要食的話都係為生存唔係求美味, 燒嚟食可以啦

又講, 套劇係話家明唔係有病 (有病嗰個係ronnie), 而ronnie知道其餘2人想食咗佢, 所以ronnie為求自保就同佢哋合力殺咗家明嚟食.
~~~如果咁情況我就落唔到手啦  始終係朋友嘛

-----------------------------------

冇錯, 人到絕地, 好多想像不來的事也可能會做, 如果已死, 食唔食佢, 對已死的也沒甚麼, 轉過來看, 自己都死咗, 可以用殘餘的身軀救朋友, 算是一生人中做的一件最好的事.

當然如果朋友未死要殺佢嚟食就真係做唔出.

八王爺 發表於 2012-1-5 12:43:35 |顯示全部樓層
如果咁講,為咗要食肉,殺生,咁喺咪都好難食得落?

咁不如全部人食素?
vivi 發表於 2012-1-5 12:58:11 |顯示全部樓層
有咁多野係身, 食左果d野先算囉
或者到時有人嚟救我地呢
vivi 發表於 2012-1-5 12:59:52 |顯示全部樓層
可以整胡椒沙冰, 魯水沙冰.....
比得大帝 發表於 2012-1-5 14:42:38 |顯示全部樓層
vivi 發表於 2012-1-5 12:59
可以整胡椒沙冰, 魯水沙冰.....

哩D嘢可能越食越開胃

XDDDD  發表於 2012-1-5 15:23
金盞花 發表於 2012-1-5 23:36:40 |顯示全部樓層
maybabe: 唔係呀, 係家明佢跌斷左腳就黎唔得, 而ronnie係發燒燒到傻下傻下

我記得有一集講初時ronnie因失憶所以其他人騙佢話家明病咗至食佢, 後來ronnie記憶番係其餘2人將家明捉住, 佢就用刀捅死家明.  因為咁佢好自責
比得大帝 發表於 2012-1-6 08:59:57 |顯示全部樓層
家朋應該話自己有愛滋, 咁佢地咪會改食Ronnie 囉
msfion 發表於 2012-1-6 12:23:32 |顯示全部樓層
我在咁諗:在兩個有病在身嘅,今日唔知聽日事環境下,點解果兩個正常嘅選家明郁手,唔選Ronnie呢
另:睇左套劇後,在一次bbq時,友人吃幾近生out,out牛肉,即時想起果個畫面,想嘔,大叫唔準佢地食.