請問大家對水耕種植及有機種植有咩睇法

作者: PACO 发表于 2008-3-28 20:13:39
4625 4

如題~~(1)請問大家對水耕種植及有機種植有咩睇法?(2)邊個較健康呢?(3)邊種方法較易處理呢?
(4)香港又有冇以水耕營運的農埸呢?(5)可否作參觀嗎?

THANKS!!
EddieOR 發表於 2008-3-28 20:31:51 |顯示全部樓層
問題:請問大家對水耕種植及有機種植有咩睇法?

水耕種植 <-- 唔用泥,礦物質來源靠營養液
有機種植 <-- 謝絕基因改造、不用化肥、不用化學農藥、保護與尊重大自然

問題:邊個較健康呢?

要視乎種植過程的運作

問題:邊種方法較易處理呢?

我覺得差不多呢,不過我覺得有機會較易少少啦!
耕要用氣泵,泵 d 氣俾根部做呼吸作用,同咪給能量給根部進入主動運輸
而且
耕要不斷咁俾營養液。貴

問題:香港又有冇以水耕營運的農埸呢?(5)可否作參觀嗎?

唔清楚,通常水耕就唔會係農場進行既,
農場咁多泥唔用走去水
耕,傻左呀?
gtrnismo 發表於 2008-3-29 00:58:35 |顯示全部樓層

不過

原帖由 EddieOR 於 2008-3-28 20:31 發表
問題:請問大家對水耕種植及有機種植有咩睇法?

水耕種植  

以我所知日本有農場水耕的, 唔係非常大
好似係地底
為左乾淨wor

我要再check check 先
hardting 發表於 2008-10-29 01:19:07 |顯示全部樓層

無土栽培(水耕)農場

珠海和新會有> 無土栽培(水耕)農場

http://hk.myblog.yahoo.com/jw!p2 ... prev=93&next=71
八王爺 發表於 2008-10-29 14:03:16 |顯示全部樓層
水耕同有机係完全唔同。
水耕可以話係純科學养殖法,而有机剛剛相反,係純天然养殖。

水耕必須室內進行,防菌,化肥,完全人工环境;有机不用化學品,天敵对付虫害。

根本是兩馬子事啊!