(新手問題) 棵苗好醜樣...T_T

作者: Milocrab 發表于 2011-11-30 11:04:16
1211 9
大概3星期前嘗試種幾棵芥菜, 但好唔成功; 請問可唔可以指點我做錯咗咩?

第一對葉有淺色點點:

真葉一達達深淺色, 然後淺色地方開始乾, 跟住成塊葉枯死。

我初時以為淋水太多, 所以等面頭d泥望落去乾晒先再淋; 不過有d苗軟晒訓晒落地...即係唔夠水?
我係室內放係光管下面種, 會唔會係過熱? 早兩個禮拜熱d時我度過有31-2C; 而家就25-6C。
枯咗或開始枯既葉我係咪要剪走佢呢? 但棵苗數埋得3-4塊葉, 剪咗佢仲活唔活倒? 成塊剪走定只係剪醜樣既部份?
jessicayip31 發表於 2011-12-1 00:46:48 |顯示全部樓層
我見你D泥好像係沙來, 你用咩泥種啊?
回復

lscjohnny 發表於 2011-12-1 00:49:01 |顯示全部樓層
i think u should put a bit more soil into ur squares, fill up to the rim. add a bit more compost into ur mix, its seem bit too rocky to me.
what u should do is to grow again, grow more seedlings into one square. and choose the best one and thin the rest.
回復

frankchan 發表於 2011-12-1 00:58:42 |顯示全部樓層
太少泥!
回復

Milocrab 發表於 2011-12-1 07:49:23 |顯示全部樓層
我落咗等份蛭石, 珠石, 赤玉土, 科學泥(peat)做mix.
我start得太多seed, 不過有少少孤寒所以每杯得半滿...又怕一杯放太多苗第時換盆會好難, 所以每杯只係放兩三棵...

請問我係咪應該剪走壞咗既葉? 係咪要成塊葉剪, 定可以只係剪走黃咗既部份?
我唔想掉咗佢地呀, 我想試吓救唔救得返。種咗幾個禮拜啦...
回復

BanbieChan 發表於 2011-12-1 08:04:24 |顯示全部樓層
Milocrab 發表於 2011-12-1 07:49
我落咗等份蛭石, 珠石, 赤玉土, 科學泥(peat)做mix.
我start得太多seed, 不過有少少孤寒所以每杯得半滿...又怕一杯放太多苗第時換盆會好難, 所以每杯只係放兩三棵...

請問我係咪應該剪走壞咗既葉? 係咪要成塊葉剪, 定可以只係剪走黃咗既部份?
我唔想掉咗佢地呀, 我想試吓救唔救得返。種咗幾個禮拜啦...

吓~種咗幾個禮拜~都未換大盤嗎~
回復

BanbieChan 發表於 2011-12-1 08:18:21 |顯示全部樓層
一般菜菜出咗真葉呢~係需要移苗去大盤度定植嘅~

就好似夾硬著細2個碼嘅衫咁~又點會C服呢~

回復

Milocrab 發表於 2011-12-1 08:37:36 |顯示全部樓層
但係成個紙盆仲有好多位喎...咁一棵出咗一對真葉既苗需要幾大個盆呢? 現在個square是8cmx8cm.
回復

BanbieChan 發表於 2011-12-1 08:51:16 |顯示全部樓層
Milocrab 發表於 2011-12-1 08:37
但係成個紙盆仲有好多位喎...咁一棵出咗一對真葉既苗需要幾大個盆呢? 現在個square是8cmx8cm. ...

唔係計成個囉,你個盤一格格架嘛~

好明顯唔會夠位同泥~for菜菜生長啵~

大盤種菜大d,細盤種菜咪細d囉~

細盤~

細盤

細盤

大盤~

大盤

大盤

大盤

大盤

好茂盛! 我都會轉盆, 不過以為等棵苗出到幾對真葉先需要轉...  發表於 2011-12-1 09:17
好靚ar!  發表於 2011-12-1 09:08
回復

sheetaada 發表於 2011-12-1 09:09:22 |顯示全部樓層
我個人覺..泥都好緊要...上次買左包外國泥..真係好好多.....
回復