消滅曱甴有咩好計?

作者: Pear 发表于 2011-11-29 23:08:56
38113 53
chingyi724 發表於 2011-12-1 22:58:14 |顯示全部樓層
Pear,blud:
我屋企用緊呢隻,好work!!依家用左4日,由之前勁多小強,變到得番1,2隻細細粒嗰D
Pear 發表於 2011-12-1 23:09:49 |顯示全部樓層
chingyi724 發表於 2011-12-1 22:58
Pear,blud:
我屋企用緊呢隻,好work!!依家用左4日,由之前勁多小強,變到得番1,2隻細細粒嗰D
...

chingyi724:依隻我都用過呀, 一開始真係好得架, 但係............不足20日後佢地又返來, 希望你成功
Pear 發表於 2011-12-1 23:10:45 |顯示全部樓層
我會先買果部機,
chingyi724 發表於 2011-12-1 23:39:59 |顯示全部樓層
Pear 發表於 2011-12-1 23:09
chingyi724:依隻我都用過呀, 一開始真係好得架, 但係............不足20日後佢地又返來, 希望你成功 ...

有時小強們可能係由水渠位到入黎嫁
你試下揾D膠紙封住D渠位呀
我屋企會咁做,
如果用透明膠紙嘅話過1排你會見到有好多小強想入黎但係比膠紙痴住左嘅情況
真係好核突!!

用透明膠布都幾好喎, 可以見到小強比人痴住, 好攪笑, good idea  發表於 2011-12-2 11:25
chingyi724 發表於 2011-12-2 11:58:12 |顯示全部樓層
Pear:但係真係好核突嫁要勤D換
Pear 發表於 2011-12-2 12:07:52 |顯示全部樓層
chingyi724 發表於 2011-12-2 11:58
Pear:但係真係好核突嫁要勤D換

我唔怕核突架, 我可以用手一掌拍落去, 你話我仲有咩怕

太勇敢啦!!!!!佩服佩服!!!  發表於 2011-12-9 10:19
isababy8888 發表於 2011-12-2 12:18:10 |顯示全部樓層
Pear 發表於 2011-12-1 22:25
部機全名係咩 ? 咩剛咩2000 ? 我要買

X剛2000,咪即是金X2000囉

車, 乜你地咁架, 蝦人唔識聽, 但我自己都笑左, 覺得自己好朱  發表於 2011-12-2 12:44
babycherry 發表於 2011-12-2 14:29:45 |顯示全部樓層
er... 其實果d聲頻、超聲波既野好似無乜用架喎,不過到絕望時一試無妨

如果家有小小曱甴出現即係你屋企好食好住,亞曱甴毑係度落地生根

既然你已封佢前門(渠口),有無搵到佢係邊樹走出黎?最好大執大洗一次,尤其廚房
曱甴鐘意呢係D電器附近,因為較暖丫嘛
yukyo 發表於 2011-12-2 15:18:40 |顯示全部樓層
去藥房買硼酸粉,番屋企用煉奶溝埋好似做麵包咁搓成手指甲咁大的麵團,放係一邊風乾,幾個鐘後等佢硬左就放係小強常常出入旣地方。同時唔好俾佢地有第二D野吃。等幾日應該多左D小強死屍,然後6個月都會無乜小強。原理係小強鐘意甜吃,用煉奶引D小強帶D餌回家同家人分享。硼酸粉會令佢地缺水死亡。For more info, Google boric acid cockroach
Pear 發表於 2011-12-2 17:51:23 |顯示全部樓層
yukyo 發表於 2011-12-2 15:18
去藥房買硼酸粉,番屋企用煉奶溝埋好似做麵包咁搓成手指甲咁大的麵團,放係一邊風乾,幾個鐘後等佢硬左就放 ...

really ? 聽落去好似work喎, yeah yeah yeah 我滿有信心, 試完話你知, size]
yukyo 發表於 2011-12-2 19:45:52 |顯示全部樓層
Pear 發表於 2011-12-2 17:51
really ? 聽落去好似work喎, yeah yeah yeah 我滿有信心, 試完話你知, size]

我舊年試過,work。開頭一兩個星期會多左小強死屍,然後
其實乜甜野溝埋Dboric acid 引到佢地食就得,重要等佢地搬D餌番屋企,所以唔好殺死佢地。一盒火柴盒大旣boric acid舊年賣2蚊,可以用一,兩年。

但要小心小孩誤食, boric acid are toxic  發表於 2012-5-27 21:59
江江 發表於 2011-12-2 19:50:47 |顯示全部樓層

很多清潔公司都會用這只 (我用過在廚房都有效...3個月唧1次)
KUKBO
Specialized Pco Product For Cockroaches             ISO 9001 CERTIFIED MANUFACTURER

CLEANBAIT POWER
Strong and persistent
Killing effect
35g

content(active ingredient)
Hydramethylnon..............20mg(in 1g of product)

Dosage
Place about 1.5g of this product per 3.3m
on harborage and corridor of cockroaches.

http://www.kukboscience.co.kr
Pear 發表於 2011-12-2 19:55:19 |顯示全部樓層
江江 發表於 2011-12-2 19:50
很多清潔公司都會用這只 (我用過在廚房都有效...3個月唧1次)
KUKBO
Specialized Pco Product For Cockroach ...

江江, 我入左去條link, 係邊度有得賣架 ?
江江 發表於 2011-12-2 20:06:22 |顯示全部樓層
你抄低只名...試吓去藥房問吓
佢係一盒長形的「圓筒裝」藥係「針筒形」
包裝盒係銀色  字体係克和橙色
大約是幾十元/枝
如果你找唔到  我明天再幫你問...........

我寫底左, 好的, 明天去藥房問下, 你地個個比左咁多方法我, 我依家對付小強唔再灰唔喇, 必勝  發表於 2011-12-2 20:21
江江 發表於 2011-12-2 20:25:45 |顯示全部樓層
Pear  我寫底左, 好的, 明天去藥房問下, 你地個個比左咁多方法我, 我依家對付小強唔再灰唔喇, 必勝

係 KUKBO SCIENCE CO., LTD
53-31, songjeon-dong, cheongju, chungbuk, Korea
韓國產品

031504 發表於 2011-12-7 15:44:37 |顯示全部樓層
biokill都OK GE
之前噴完真係無小強~但過左排無補噴又見到有
ahhung68 發表於 2011-12-8 20:58:37 |顯示全部樓層
死人小強,搞到我半夜唔敢入廚房煮麵食
KIMHO 發表於 2011-12-9 01:15:39 |顯示全部樓層
yukyo 發表於 2011-12-2 15:18
去藥房買硼酸粉,番屋企用煉奶溝埋好似做麵包咁搓成手指甲咁大的麵團,放係一邊風乾,幾個鐘後等佢硬左就放 ...

重有...小強好杯中物
KIMHO 發表於 2011-12-9 01:18:53 |顯示全部樓層
Pear 發表於 2011-12-2 12:07
我唔怕核突架, 我可以用手一掌拍落去, 你話我仲有咩怕

好核突...................

唔好咁話我啦, 因為我............太憎佢地喇, 我唔可以放走任何一隻架, 所以唯有...用手  發表於 2011-12-9 09:50
土豆貓 發表於 2011-12-9 10:22:14 |顯示全部樓層
其實見到果兩個字都吳想入黎睇....但係又心思思想知道有咩好計可以殺晒佢地......