種羅馬生菜,新手求教

作者: qmposony 發表于 2011-11-29 15:02:16
2116 7

我的羅馬生菜種了一陣子,現在已長得1﹣2吋高,請問是否太密,要間苗嗎?請指教,謝謝。

frankchan 發表於 2011-11-29 15:06:48 |顯示全部樓層
等佢出左真葉先間都未遲
回復

llaus 發表於 2011-11-29 15:10:53 |顯示全部樓層
比多d陽光佢呀---但唔係暴曬那隻呀
回復

qmposony 發表於 2011-11-29 15:11:52 |顯示全部樓層

第一次種,靠睇書,都唔知點算好,都係上嚟問下實際,thank you!
回復

cowcowpop 發表於 2011-11-29 18:11:14 |顯示全部樓層
no need now. It can growth very easily especially while it is big. Last year, I leave few unattended BUT end uo into a very very very big plant. No need to worry.
2011-03-28 10.50.40.jpg

評分

查看全部評分

回復

iceiceice 發表於 2011-11-29 18:35:39 |顯示全部樓層
我都有種, 冇疏苗, 直接將密嘅抆咗嚟食算
回復

meredo 發表於 2011-11-29 20:30:30 |顯示全部樓層
要呀....我第一次都係種羅馬生菜, 落左好多種子, 點知粒粒都生到, 愈種愈大...我用一個堤子發泡膠種, 結果要一開四....種要一路種一路食黎疏苗, 如果太迫D羅馬生菜種唔大, 會細棵d

以我既經驗, 一個堤子發泡膠種六棵最岩, 襯而家佢仲未大, 快d搵定d盆咧~~~
回復

cowcowpop 發表於 2011-11-29 21:20:28 |顯示全部樓層
羅馬生菜好蝦人食,煮沸後有草味+粗糙D。如果沙拉咁食,味覺不錯。
回復