因為一段傷心既經歷, 令我無心種植.... 自己都唔想... (字海)

作者: lamszehon 發表于 2011-11-28 23:15:16
6751 41
ht333147 發表於 2011-11-30 23:03:39 |顯示全部樓層
lamszehon 發表於 2011-11-30 20:49
有樣野想再補充:
其實我阿媽憎植物,
有幾個月, 我種緊綠元寶,

有耐性看帖, 也應會明白如何處理了.
看來你家人都算''百厭'', 有機會都會搞下它們.
大部份樹木被截之後都可以再長芽.
家人喜歡煮食嗎?
如果喜歡, 種香草可能偕大歡喜.
喜歡種農作物, 最好是租田種, 不過可能要日你學業有成, 出來工作才行?
也可以在這論壇結識網友, 尤其是有租田種的, 可以有機會要求參與/合租等等
如果是窗台, 應該苦科, 部份蘭花, 植較合適,
這論壇都有很多網友只有窗台種, 很精彩的.
回復

maybabe 發表於 2011-11-30 23:17:38 |顯示全部樓層
我淨想講一句, 不要為小事抓狂
植物死左可以再種過, 但人既心傷左就永遠都有條痕

我諗你無試過乜野叫做無人理, 見到你當見唔到你, 如果你阿媽做到咁...我諗你就知乜野叫無人理同唔鍚你
你返屋企重有湯飲, 凍重有人叫你著衫或攞衫比你著既, 佢都重係鍚你
佢搞你既植物只係希望剪下佢會令佢靚d, 因為有d係要剪頂先會生橫支, 生多d, 呢d唔知你知唔知你個盆野得唔得啦, 你唔知既你可以去睇多d其他人既blog或資料去識多d野

植物種死左我諗你要先檢討你自己係種個時有無做錯過野
就好似你測驗咁, 點解讀晒明晒d野就係點都考唔到高分呀
咪就係你無技巧去答問題咯
種花正如咁樣一樣, 佢唔會比感情你架, 因為你唔識了解佢咯, 唔知佢要乜泥乜水咯
如果你咁有感情, 咁你唔好食菜咯, 但唔食又唔得喎

人生重有好多野比你去學同專注架, 唔好為咁小既野去嬲, 你一嬲既就會封閉左你自己, 令自己睇唔到另一面既野
你想好似其他人咁諗野唔係諗埋一面既, 試下係唔同方面去睇呢件事
包括如果你係你阿媽你咁對佢佢會點諗
又或者去明下點解要剪你棵野, 你有無問過佢點解呀, 無既以上你所講既野係你自己一箱情願諗出黎既, 一d都唔客觀, 咁樣對你自己既成長係好唔健康架, 因為你唔識去了解人咯
回復

lamszehon 發表於 2011-11-30 23:21:27 |顯示全部樓層
ht333147 發表於 2011-11-30 23:03
有耐性看帖, 也應會明白如何處理了.
看來你家人都算''百厭'', 有機會都會搞下它們.
大部份樹木被截之後都 ...

事隔2年, 生物只係得1條命... 唉... 同時好後悔當日走左出去玩...

屋企人唔鍾意煮野食=.=
所以早,午,晚3餐好多時都係食面包...

租田就唔會租=.=
我聽問租貴...
其實我好想盡用個窗台,
好想用黎種D易種既農作物...
唔知有D咩農作物易種呢...o.o?
我種過蔥同埋蒜,
真係好易種...
冇咁快死...
果次種蔥都算係有收成=,=
回復

ht333147 發表於 2011-11-30 23:33:08 |顯示全部樓層
lamszehon 發表於 2011-11-30 23:21
事隔2年, 生物只係得1條命... 唉... 同時好後悔當日走左出去玩...

屋企人唔鍾意煮野食=.=

可以種薄荷, 沖茶, 生食都得.
世事會變, 只要有耐性.
回復

lamszehon 發表於 2011-11-30 23:34:37 |顯示全部樓層
maybabe 發表於 2011-11-30 23:17

~同意.

我諗你無試過乜野叫做無人理, 見到你當見唔到你, 如果你阿媽做到咁...我諗你就知乜野叫無人理同唔鍚你
~抱歉, 我試過咩叫無人理, 基本身我日日都冇人理, 我同佢講野, 佢間唔中會無視我. 另外, 自己野我係自己做翻, e.g.洗自己D衫

你返屋企重有湯飲, 凍重有人叫你著衫或攞衫比你著既, 佢都重係鍚你
~屋企冇湯飲, 只係食飯食送, 凍果陣我係自己攞衫黎著.

佢搞你既植物只係希望剪下佢會令佢靚d,
~其實都係果句... 冇經我同意.

因為有d係要剪頂先會生橫支, 生多d, 呢d唔知你知唔知你個盆野得唔得啦, 你唔知既你可以去睇多d其他人既blog或資料去識多d野
~呢D就, 果陣真係唔清楚... 而且唔知有"香港園藝館"呢個forum

植物種死左我諗你要先檢討你自己係種個時有無做錯過野
就好似你測驗咁, 點解讀晒明晒d野就係點都考唔到高分呀
咪就係你無技巧去答問題咯
種花正如咁樣一樣, 佢唔會比感情你架, 因為你唔識了解佢咯, 唔知佢要乜泥乜水咯

~棵野被剪之後, 我係用水種, 我問過好多人, 佢地話水種唔洗換水, 最後就死左.

師主, 似乎唔係好明我地想講乜, 野係要個心黎睇唔係用個口駁架  發表於 2011-12-1 00:00
回復

芝士波 發表於 2011-12-1 01:17:18 |顯示全部樓層
咁如果你種瓜果的話有收成會唔會食左佢呢?
生命黎WO....

我相信你媽咪係太寵你先有你埋怨佢既哩一日
放任到你咁既脾氣..

已經係唔再係你對棵植物有幾多感情有無生命
而係你有幾愛你媽咪

亂咁剪,剪死左,咁又點?
我想知棵植物愛你多D定你媽咪愛你多D??
生性啦仔!
回復

Tony 發表於 2011-12-1 01:29:03 |顯示全部樓層
你食緊ge著緊ge都係你父母比你架~點都唔會係冇人理
我媽都唔鐘意我種野架~一開頭佢都成日同我嘈~又話有蚊又乜又物~咁佢嘈我乜我咪改乜~之後我種得好好睇睇佢咪又冇乜出聲~
你慢慢同佢講吓睇吓佢唔鐘意乜~盡量改,盡量做~做到佢冇野唔鐘意咁就冇聲出啦~
硬碰硬唔係一個好辦法

乖仔,讚  發表於 2012-1-5 22:32
乖仔,讚  發表於 2012-1-5 22:32

評分

查看全部評分

回復

soy 發表於 2011-12-10 13:25:14 |顯示全部樓層
看來樓主跟家人的關係比較疏離,感覺雙方面要多了解,關心及接納方可改善....
其實當你改變自己的看法,看到的可能會更多,對日後做事都很有幫助...
嘅然知道自己問題所在,何不放開點?
莫非真的要到失的時候,才後悔為何當初不好好相處,學懂體諒和原諒對方嗎?
回復

八王爺 發表於 2012-1-11 16:06:57 |顯示全部樓層
lamszehon 發表於 2011-11-30 16:34
~同意.

林思瀚(譯音)花友,睇咗你哩個帖,我搵到個解決方法。

王府有地方,又喺愛花人聚居地,你可唔可以離開你個「殺手」媽媽,
搬黎同王爺,王妃,兩個格格一齊住?

2012 喺你同花花嘅新開始。

搬去王府服待王爺、王妃同格格...咁....個職業係咁太監呀?...不過樓主都可以諗諗佢既,起碼唔洗見到一個你咁怨恨既媽媽,反正你都覺得佢對你唔好。  發表於 2012-1-27 19:01
王爺, 您講真架~  發表於 2012-1-11 17:48
回復

rosetina 發表於 2012-1-11 21:12:21 |顯示全部樓層
我有一次去我個女屋企, 見到佢棵白蘭樹乾晒, D枝又乾枯, 我咪同佢剪晒上面D枯枝囉, 典知佢重話我好剪晒佢棵樹, 等佢無花開, 真系冤枉呀 !
回復

Sylvia 發表於 2012-1-11 22:58:15 |顯示全部樓層
其實大家係咪應該咁睇,您到朋友家裏,見到上述情況,斷估你不會二話不説,就郁人啲植物卦!你都會徵求友人同意先做野。
會唔會小朋友覺得未受尊重呢?

我媽到家下都仲係咁對我架喎..不過我會體諒佢,因為佢無讀過書好多野唔識,而我好幸福有書讀,知道咩叫尊重。咁有時間咪教下佢,無時間咪體諒囉  發表於 2012-1-27 19:04
回復

Karine 發表於 2012-1-12 09:08:09 |顯示全部樓層

我早排睇書,看到一個故事蠻有意思,大致內容如下:

有個寺院老襌師,他非常鍾愛種蘭花,花了許多心思去鑽研如何將之種好,日子有功,寺院遍山滿佈各色各樣美麗蘭兒。襌師當然最是開心,各弟子及登寺人士亦因此受惠,因為這寺院實在太令人賞心悅目。

有日,襌師要外遊,他叮嚀各弟子於他外出時如何處理好寺院事務之餘,還將新近栽培的珍貴蘭花交予小弟子手中:
「替我好好照顧它,直到我回來。」

禪師登雲而去,弟子遵足吩咐,悉心好好照顧禪師所心愛的,一天早上,小弟子發現蘭花好像長了花苞,於是將它拿於手中細細端詳,但可能山巒之處濕氣太重,小弟子亦太專注於尋花苞,蘭花從手上滑落,整盆花兒就從襌師修行的門外樓梯直滾落山下。花盆並無破爛, 但是花兒卻折完了一段又折一段。

小弟子的腿立時軟弱無力,呆跪在禪師門前,眼前已經不再是繁花美景了, 闖了這個禍,可以怎麼辦呀?
「禪師回來我該可怎麼辦, 他定會大怒, 因為這是他最心愛的蘭花, 我怎麼偏偏弄斷了它呀 ~」

而這時候禪師回來了 ~ 蘭花的事已不用報告, 因為它已死在禪師眼底.

腳好像縛著了千斤鉛, 跟著禪師入修行室, 然後報告院中大大小小的事務, 小弟子籌劃著如果解釋蘭花一事, 希望禪師能息怒, 大師卻若無其事, 說 :
「退去」

過了多日, 弟子們均議論著, 禪師為何沒有懲罰毀了他最心愛的蘭花的小弟子, 心情還天天好, 沒有絲毫怒氣呢 ?

於是一眾弟子一同前來詢問禪師 :
「為何蘭花被毀, 禪師卻沒有發怒, 難道這不是禪師最心愛之物嗎 ? 而故中有何道理可參呢? 唯望指點指點"」

禪師微笑著答道 :
「我種蘭花不是為生氣的; 種這蘭花是為大家都能閒情賞心, 不是用來招怒氣傷身傷心, 如果這蘭花令我動怒了, 便失卻了我種蘭花的本意, 亦毀掉了我多年的心血, 太不值得了!」

回王爺 : 純粹是有感而發啫, 多謝王爺細看!

謝謝分享~很有意思~~  發表於 2012-5-18 11:21
好!我學到野...要記住記住...  發表於 2012-1-27 19:07
其實樓主道行真係好差,我指係種富貴竹,其國富竹只要一段內有兩個節存在,插枝就可以再長出芽長成另一棵,佢呀媽應該唔會剪到咁短吧?  發表於 2012-1-12 20:32
嘩!高非常高。可惜樓主道行未夠。多多學習。我等凡夫俗子,種花反惹恨。貪﹑嗔﹑癡﹑愛纒身。  發表於 2012-1-12 10:54

評分

查看全部評分

回復

江江 發表於 2012-1-12 20:47:47 |顯示全部樓層
種花是閒情賞心, 不是用來招怒氣傷身傷心, 如果種花令人動怒, 便失卻了種花的本意.
回復

i4kai 發表於 2012-3-14 16:04:36 |顯示全部樓層
香港啲八十後,好多都比較自我中心、只看到自已的喜好、對其他人(什至家人)都不關心!
以上咁多位園友,友善地為他人教仔,十分可敬.

希望樓主能明白大家嘅心意啦!
回復

☆桃仔☆ 發表於 2012-3-14 16:54:05 |顯示全部樓層
其實過咗去就放低吧.將來開心米得囉
種花種死.好多師兄師姊都經過尼個過程.
唔會一次就成功.都經過好多次先成功.
加油吧
回復

hellokitty_971 發表於 2012-3-14 20:27:00 |顯示全部樓層

剪左你棵野, 就唔原諒阿媽??  
你有啊媽係好幸福架啦, 植物死左再種過啦~
大個你就明架啦~
回復

sukie 發表於 2012-4-6 22:54:35 |顯示全部樓層
我種嘢之前都事先同屋企人講好唔可以搞我D植物.我媽都成日嚇我話將我D苗抆曬.有時出門都驚驚哋.有陣時惗.我種到成屋都係.就算要抆都抆唔曬.抆曬累死.
不過我成日同佢地講D植物嘅益處.比如可以食得嘅.可以藥用.可以驅蟲.仲可以改善環境空氣.令佢地中意D植物.
你阿媽可能認為D植物會惹蟲所以憎呱.唔知植物好處多多.
回復

Lazy9413 發表於 2012-5-23 22:17:36 |顯示全部樓層
八王爺 發表於 2011-11-29 12:55
嘩.....中國第一枚生肖郵票你都有,仲俾阿媽丟埋!

真肉赤!

我睇到都感到肉赤...OMG
回復

loveting1230 發表於 2012-9-12 16:12:43 |顯示全部樓層
其實如果我媽亂掉我D野我都會嬲
但吾會成為一個心結
我覺得你媽咪第一樣野要學係尊重...明知你著緊 重要刺激你...

回復

Christopher 發表於 2012-9-12 16:49:08 |顯示全部樓層

我E家搬出來, 所以先種得野, 我阿媽阿爸好麻煩, E樣唔得果樣唔得咩都唔做得, 我阿媽唔鍾意煮野, 種野又只系種D唔洗點打理淋水既植物, 所以佢一D都唔明白煮野種野既樂趣...

所以要D冇E D心既人明白系冇可能, 就等於對牛彈琴, 只能自我捍衛先得, 即系你要個男人明白生仔有幾痛感, 佢都冇可能生點知道幾痛? 佢連M都冇就更冇可能明白你啦!

評分

查看全部評分

回復