執筆忘字

作者: 土豆貓 发表于 2011-11-17 12:27:49
3019 23
吳知係咪老左呢, 定係少左睇報紙呢, 成日都吳記得d字點寫, 連好簡單好簡單既都吳記得..試過好多次要入去yahoo個字典度打英交等佢翻譯番出黎先記得....唉!!!未老先衰

評分

查看全部評分

KKKK 發表於 2011-11-17 12:31:14 |顯示全部樓層
我都有此問題,但係我諗我唔係因為老咗先有依個問題﹗哈哈﹗
土豆貓 發表於 2011-11-17 12:36:03 |顯示全部樓層
KKKK 發表於 2011-11-17 12:31
我都有此問題,但係我諗我唔係因為老咗先有依個問題﹗哈哈﹗

錦吳通中左"未老先衰".....
KKKK 發表於 2011-11-17 12:43:13 |顯示全部樓層
土豆貓 發表於 2011-11-17 12:36
錦吳通中左"未老先衰".....

我似乎讀書年代已經係咁... 哈哈...
Cora 發表於 2011-11-17 14:58:40 |顯示全部樓層
灣仔花友, welcome to the club! 我用yahoo 英查中好多年啦, 好用嘛!d中文字少用就唔記得ga la!
我上多左 hkplants 已改善左好多!
土豆貓 發表於 2011-11-17 15:04:15 |顯示全部樓層
Cora 發表於 2011-11-17 14:58
灣仔花友, welcome to the club! 我用yahoo 英查中好多年啦, 好用嘛!d中文字少用就唔記得ga la!
我上多左 h ...

灣仔花友...我都用左一段時間啦....查既次數仲密左呀.....
yeahyeah 發表於 2011-11-17 15:18:37 |顯示全部樓層
仲知各施各法啦
土豆貓 發表於 2011-11-17 16:42:24 |顯示全部樓層
八王爺 發表於 2011-11-17 16:32
大家去學寫書法。

如果咁樣落去,中國字就變成古埃及文字咁。

其實細個讀書成日要罰抄都係件好事黎架....
比得大帝 發表於 2011-11-17 16:11:49 |顯示全部樓層
依家手機有voice search, 可以讀俾部手機聽, 佢會顯示你講嘅說話, 不用英文去搜查.
gunbuster363 發表於 2011-11-17 16:19:31 |顯示全部樓層
正常
中文嘛, 係象形文字
我地睇得多, 根本上已經唔會再去睇清楚一個字係點組成
而係睇到的每一個字的字形有一個大約的概念

最簡單的例子: 鬰
佢點寫已經唔重要, 因為我地見到佢一舊字, 我地就認得佢
你要我寫個鬰字出來, 我都唔識

要解決呢個問題, 除左平時親手寫多d中文之外
根本冇辦法~唔好太介意
土豆貓 發表於 2011-11-17 16:23:37 |顯示全部樓層
gunbuster363 發表於 2011-11-17 16:19
正常
中文嘛, 係象形文字
我地睇得多, 根本上已經唔會再去睇清楚一個字係點組成

仲有我係電話打msg, 祗要你寫到類似既佢都會認得出你想要咩字, 根本就吳洗記得個字係點寫, 大概錦上下就ok啦....
faylo 發表於 2011-11-17 16:23:59 |顯示全部樓層
我巳經視之為生活一部份,也不想追究為什麼這樣
土豆貓 發表於 2011-11-17 16:29:48 |顯示全部樓層
faylo 發表於 2011-11-17 16:23
我巳經視之為生活一部份,也不想追究為什麼這樣

無打算追究架....想睇下係咪好多人都係好似我錦乍....
八王爺 發表於 2011-11-17 16:32:33 |顯示全部樓層
大家去學寫書法。

我地都咁樣,下一代更唔想寫中文字。
claudiatang 發表於 2011-11-17 16:47:11 |顯示全部樓層
唉,別說寫字。現在有多少人能記到親友的電話號碼?全部都存在手機。有一天弄丟了手機,想打回家求救都不知號碼是幾號................
個腦都退化了。
比得大帝 發表於 2011-11-17 16:48:11 |顯示全部樓層
八王爺 發表於 2011-11-17 16:32
大家去學寫書法。

自從有了中文電腦, 我的中文已大有進步.  以前所有商用通訊也是英文.

不過用msn, qq等的後遺症就是寫不出一句正確的句子.
比得大帝 發表於 2011-11-17 16:50:36 |顯示全部樓層
claudiatang 發表於 2011-11-17 16:47
唉,別說寫字。現在有多少人能記到親友的電話號碼?全部都存在手機。有一天弄丟了手機,想打回家求救都不知 ...

咁又唔係噃, 我記數字特別強, 大陸的電話號碼11個字, 常用的電話我也記得.
claudiatang 發表於 2011-11-17 16:52:29 |顯示全部樓層
比得大帝 發表於 2011-11-17 16:50
咁又唔係噃, 我記數字特別強, 大陸的電話號碼11個字, 常用的電話我也記得. ...

會否跟你的職業有關?
chingyi724 發表於 2011-11-17 20:20:51 |顯示全部樓層
我有時連名都唔記得左點寫
上英文堂要mark番D vocabulary嘅meaning仲陰公,10隻有6隻字寫唔出
childplay 發表於 2011-11-17 20:32:19 |顯示全部樓層
出左黎做野好多字都變得唔常用...
而唔記得點寫我覺得問題唔大...
反而學生哥都出現呢個情況就真係唔太好...
由其而家d學生太早學打中文字就仲差...
淨係記碼...連筆劃先後次序都唔識...
似乎中文字典遲下都會被淘汰....
12下一頁