懶人的水族箱

作者: ar424b 發表于 2008-3-27 11:19:49
10170 75
剛找店家幫手set up的,連砌石頭都假手於人,水冷使用分體式的,燈還沒揀好,按照我的懶人態度,樂觀的話,6月會有些東東看吧!
EddieOR 發表於 2008-3-27 12:03:31 |顯示全部樓層
六月
我諗你四月份都會有一日得閒掛
回復

藍天使 發表於 2008-3-27 13:19:31 |顯示全部樓層
原帖由 EddieOR 於 2008-3-27 12:03 發表
六月
我諗你四月份都會有一日得閒掛

d 水要養一排先至放得魚落去架.
回復

Exodus 發表於 2008-3-27 14:12:49 |顯示全部樓層
我覺得用頂濾唔夠力   
同埋呢隻石好似唔夠多細窿養菌咁
回復

cross 發表於 2008-3-27 18:53:44 |顯示全部樓層
原帖由 藍天使 於 2008-3-27 13:19 發表

d 水要養一排先至放得魚落去架.

唔洗兩三個月掛
印象中一至三晚都ok
回復

jellyfishy 發表於 2008-3-28 02:30:41 |顯示全部樓層
你諗住咸水定淡水?? 呢d咁似生物石既?家下做泥底好煩的喎,又容易反水~
我都plan緊6月 set 個草缸呀.48寸~ 家下幾乎日日去魚街下呀.
回復

seasonsjoe 發表於 2008-3-28 05:39:17 |顯示全部樓層
原帖由 Jumpluff 於 2008-3-27 14:12 發表
我覺得用頂濾唔夠力   
同埋呢隻石好似唔夠多細窿養菌咁

應該唔係頂濾, 睇相似係滴漏缸 !
回復

seasonsjoe 發表於 2008-3-28 05:42:55 |顯示全部樓層
原帖由 cross 於 2008-3-27 18:53 發表

唔洗兩三個月掛
印象中一至三晚都ok

如果新缸等兩三個月一d都唔耐,
尤其海水缸, rt缸更甚之, 氮循一定要做好, 等爆完啡苔, 仲要check no3,
咁先長養長游.
回復

seasonsjoe 發表於 2008-3-28 05:45:00 |顯示全部樓層
原帖由 kim 於 2008-3-28 02:30 發表
你諗住咸水定淡水?? 呢d咁似生物石既?家下做泥底好煩的喎,又容易反水~
我都plan緊6月 set 個草缸呀.48寸~ 家下幾乎日日去魚街下呀.

48"草缸 ?!! 大森林 !!   努力 ~ 期待你的傑作 !!
回復

jellyfishy 發表於 2008-3-28 08:58:50 |顯示全部樓層
我都想 set up 一個兩尺左右的海水缸, 但係未諗掂點放.
回復

曉文 發表於 2008-3-28 09:28:10 |顯示全部樓層
原帖由 ar424b 於 2008-3-27 11:19 發表
剛找店家幫手set up的,連砌石頭都假手於人,水冷使用分體式的,燈還沒揀好,按照我的懶人態度,樂觀的話,6月會有些東東看吧!

特大製作
回復

曉文 發表於 2008-3-28 09:28:56 |顯示全部樓層
原帖由 kim 於 2008-3-28 02:30 發表

似係咸水
回復

ar424b 發表於 2008-3-28 09:53:00 |顯示全部樓層
沒錯是打算養珊瑚的,過濾是比較大路的滴漏形式,加上skimmer和DSB(厚沙床)&生物石,um,算是港式Berlin system

因以前也有過養珊瑚的經驗,所以很多東東被簡化,希望能減少維護的所須時間,正如澳門網友所講,要等待生化過濾系統成熟是要一段日子的,除了NO2、NO3之外,PO4都是我比較重視的,因為會衍生好多啡藻。假設一切進展順利,最快兩星期後可引入一些海藻,跟住就是螺、海星、小蝦這些 cleaning crew,再來就是一些對水質容忍度較高的珊瑚和魚隻。這樣搞搞,6月也有點急進,而且夏天不是導入魚隻和珊瑚的好季節。
回復

jellyfishy 發表於 2008-3-28 10:26:56 |顯示全部樓層
icic~~ so detail~~ thx ah~~
想問下, 你有泥底, 咁可以養下黃龍呀~ 我覺得佢好得意,識得執張床俾自己訓覺.
如果有海葵 ( 我估你實有~~ 嘻嘻) 會唔會養不同種的 clown, 我未見過茶公小丑新娘放埋同一缸養呀.
回復

seasonsjoe 發表於 2008-3-28 13:14:50 |顯示全部樓層
原帖由 ar424b 於 2008-3-28 09:53 發表
沒錯是打算養珊瑚的,過濾是比較大路的滴漏形式,加上skimmer和DSB(厚沙床)&生物石,um,算是港式Berlin system

因以前也有過養珊瑚的經驗,所以很多東東被簡化,希望能減少維護的所須時間,正如澳門網友所講,要等待生化過濾 ...

d生物石冇處理過入缸, 手尾都幾多, po4都會高, 石入面好多小魔怪搞搞震, 到時個rt缸就 diy 個捕捉器....
回復

ar424b 發表於 2008-3-28 13:54:06 |顯示全部樓層
黃龍這些wrasses是DSB的禁物,因為會搞亂厭氧層,至於海葵和小丑魚就要考慮(1,海葵會生到好大隻;2,海葵成日轉位,麻煩)

生物石店家已經處理過,我最擔心的瀨尿蝦和蟹仔應該清除得8899,除非是那些死唔去的甲殼類幼體,不過亦毋用過份緊張,終極殺手間八爪魚老兄會幫到我的。
回復

seasonsjoe 發表於 2008-3-28 14:08:22 |顯示全部樓層
原帖由 ar424b 於 2008-3-28 13:54 發表
黃龍這些wrasses是DSB的禁物,因為會搞亂厭氧層,至於海葵和小丑魚就要考慮(1,海葵會生到好大隻;2,海葵成日轉位,麻煩)

生物石店家已經處理過,我最擔心的瀨尿蝦和蟹仔應該清除得8899,除非是那些死唔去的甲殼類幼體,不過亦毋用過份 ...

竟然放八爪.......冇得+魚仔.....同埋小心佢走佬
早幾日係第二個網見有人話間唔仲"得得"聲, 要捉槍蝦..

回復

friday 發表於 2008-4-5 21:29:25 |顯示全部樓層
好有計劃   woo..

一d 都唔 lazy !!
回復

cross 發表於 2008-4-6 00:10:51 |顯示全部樓層
原帖由 kim 於 2008-3-28 08:58 發表
我都想 set up 一個兩尺左右的海水缸, 但係未諗掂點放.

你好多野諗姐..櫃都未搞好就諗缸..仲同同時諗兩缸
回復

Tony 發表於 2008-4-6 13:56:28 |顯示全部樓層
原帖由 cross 於 2008-4-6 00:10 發表

你好多野諗姐..櫃都未搞好就諗缸..仲同同時諗兩缸

佢係水母黎嗎~~~梗要多一缸俾佢自己啦
回復

1234下一頁