香港國家地質公園

作者: 比得大帝 发表于 2011-11-7 10:01:43
2746 19
三百幾蚊包船包食, 玩足一天, 大開眼界
IMG_6117 (Small).JPG
IMG_6115 (Small).JPG
IMG_6113 (Small).JPG
IMG_6106 (Small).JPG
IMG_6089 (Small).JPG
IMG_6084 (Small).JPG
IMG_6081 (Small).JPG
IMG_6078 (Small).JPG
IMG_6076 (Small).JPG
IMG_6072 (Small).JPG
IMG_6071 (Small).JPG
IMG_6070 (Small).JPG
IMG_6066 (Small).JPG
IMG_6064 (Small).JPG
IMG_6062 (Small).JPG
IMG_6061 (Small).JPG
IMG_6059 (Small).JPG
IMG_6058 (Small).JPG
IMG_6057 (Small).JPG
IMG_6056 (Small).JPG
IMG_6055 (Small).JPG
IMG_6052 (Small).JPG
IMG_6051 (Small).JPG
IMG_6118 (Small).JPG

評分

查看全部評分

wendy_choy_hk 發表於 2011-11-7 11:43:14 |顯示全部樓層
我幾年前去過,個環境好舒服
Karine 發表於 2011-11-7 11:58:01 |顯示全部樓層
估唔到你都 like 香港遊, 到處尋幽探秘噃, d 石頭奇紋怪狀, 的確值得一覽 ~

有無爬上頁岩對出的大石向海大叫 ? ~爽呀 ~
比得大帝 發表於 2011-11-7 12:12:10 |顯示全部樓層
Karine 發表於 2011-11-7 11:58
估唔到你都 like 香港遊, 到處尋幽探秘噃, d 石頭奇紋怪狀, 的確值得一覽 ~

有無爬上頁岩對出的大石向海 ...

係呀, 以前成日去外國玩, 反而好少留意身處嘅地方.

爬上大石向海大叫, 哩d係你地細路女才敢做嘅嘢.  我驚..................俾人笑
Poppylily 發表於 2011-11-7 12:20:09 |顯示全部樓層
我都想去
係唔係團嚟ga? 可以去邊樹報呀?
比得大大有咩好介紹!?

"發達行"同"中國旅行社" ~ 咩香港團都有 ~  發表於 2011-11-7 12:29
Karine 發表於 2011-11-7 12:20:48 |顯示全部樓層
比得大帝 發表於 2011-11-7 12:12
係呀, 以前成日去外國玩, 反而好少留意身處嘅地方.

爬上大石向海大叫, 哩d係你地細路女才敢做嘅嘢.  我 ...

我都唔細啦 ~ 的確係細路女時做既事, 都 N 年前囉 見到你既相, 唸返起前塵往事來 ~ 呵呵 ~

而家唔係唔敢叫, 係唔敢爬呀, 年紀大, 會咩都怕 ~ 哈哈~

遲 D 帶個仔去, 叫佢爬, 叫佢跳同叫
比得大帝 發表於 2011-11-7 12:29:48 |顯示全部樓層
Poppylily 發表於 2011-11-7 12:20
我都想去
係唔係團嚟ga? 可以去邊樹報呀?
比得大大有咩好介紹!?

係呀, join 團, 我跟 大埔環保會, 佢比出面的團貴一點, 但質素高好多, 一團最多24人, 兩個專業導遊, 值得, 有好多地方可以去, 我還會再參加去其他地方.

http://www.taipoea.org.hk/tpgeopark/
Poppylily 發表於 2011-11-7 12:35:17 |顯示全部樓層
<<Karine  "發達行"同"中國旅行社" ~ 咩香港團都有 ~  >>

但d導遊/領隊邊間好? lee d團反而要個導遊/領隊介紹得好先得~
Poppylily 發表於 2011-11-7 12:42:45 |顯示全部樓層
比得大帝 發表於 2011-11-7 12:29
係呀, join 團, 我跟 大埔環保會, 佢比出面的團貴一點, 但質素高好多, 一團最多24人, 兩個專業導遊, 值得 ...

多謝比得大大的好介紹!
可惜最近d團full 哂~但要等到11月中先有新團資料...
Karine 發表於 2011-11-7 12:52:13 |顯示全部樓層
Poppylily 發表於 2011-11-7 12:35
但d導遊/領隊邊間好? lee d團反而要個導遊/領隊介紹得好先得~

我以前係跟本地包團, 因為好耐之前去囉, 夠人就可以成行包團架啦, , 行程亦無咁死板, 可以自訂. 但都唔係呢兩間, 個名唔記得左,  

其本上本地遊既車程, 船程都短, 我地志在人多有人攪掂 d 交通, 飲食, 反而 service 唔望好, 佢唔好亂 up 就好萬幸 , 講解可以自己 上網 search , , 仲詳細同有趣味

本地團唔需要太講究, 我反而覺得千祈唔好遇到遲到大王, 因為會氣死你 !
Poppylily 發表於 2011-11-7 12:56:58 |顯示全部樓層
Karine 發表於 2011-11-7 12:52
我以前係跟本地包團, 因為好耐之前去囉, 因為夠人就可以成行包團架啦, , 行程亦無咁死板, 可以自訂. 但都 ...

最緊要係join都d志同道合的團友,咁就happy好多~
Beasy 發表於 2011-11-7 18:07:03 |顯示全部樓層

上星期才行過,船遊團應該輕鬆得多,看的很不同
比得大帝 發表於 2011-11-7 22:10:08 |顯示全部樓層
Beasy 發表於 2011-11-7 18:07
上星期才行過,船遊團應該輕鬆得多,看的很不同

這是另一個園區,六角形岩柱應該是西貢火山岩園區,我去的是新界東北沉積岩園區。
Beasy 發表於 2011-11-7 22:44:56 |顯示全部樓層
比得大帝 發表於 2011-11-7 22:10
這是另一個園區,六角形岩柱應該是西貢火山岩園區,我去的是新界東北沉積岩園區。 ...

是馬糞洲嗎

應該係赤洲、吉澳、鴨洲。  發表於 2011-11-8 10:50
Beasy 發表於 2011-11-9 10:25:35 |顯示全部樓層
謝謝草民
Pear 發表於 2011-11-10 12:56:44 |顯示全部樓層
比得大帝 發表於 2011-11-7 12:29
係呀, join 團, 我跟 大埔環保會, 佢比出面的團貴一點, 但質素高好多, 一團最多24人, 兩個專業導遊, 值得 ...

我都諗住報名去呀, 請問中午餐飯正唔正呀 ? 同埋行程辛苦嗎 ?
比得大帝 發表於 2011-11-10 14:19:50 |顯示全部樓層
Pear 發表於 2011-11-10 12:56
我都諗住報名去呀, 請問中午餐飯正唔正呀 ? 同埋行程辛苦嗎 ?

中午餐飯, 一般啦, 沒甚麼特色.

10人一圍, 一條蒸倉魚, 約一斤蝦, 一隻雞, 一碟炆豬肉, 其他唔記得咗, 約共8個菜罷.

行程一點不辛苦, 船不錯, 唔會迫

唔該晒, 我報左名喇, 多謝你post出來呀 !  發表於 2011-11-10 15:14
比得大帝 發表於 2011-11-10 15:22:30 |顯示全部樓層
Pear 發表於 2011-11-10 12:56

你報咗邊團呀?

我都諗住再參加.
cowslip 發表於 2011-11-27 22:52:41 |顯示全部樓層

這算唔算廣告?如不適合版主請刪帖吧!

1 馬屎洲地質導賞公眾活動(20蚊好平平平)
http://www.taipoea.org.hk/tpgeopark/index.php?group=A1#newsi

大埔地質教育中心為慶祝中國香港世界地質公園成立,本中心將於12月的18日(星期日)、27日(星期二) 及31日(星期六) 舉行馬屎洲地質推廣活動,讓公眾能透過義工導賞員的介紹,得以認識馬屎洲一帶的地質、生態與文化,並分享成功成為世界地質公園的喜悅。

活動日期:
12月18日 (星期日)
第一團 10:00am – 12:30pm 第二團 10:00am – 1:00pm

12月27日(星期二)
第一團 10:00am – 12:30pm 第二團 10:00am – 1:00pm

12月31日(星期六)

行程:
大埔地質教育中心出發→步行至馬屎洲→連島沙洲→七彩泥岩→石英岩脈→龍落水→步行返回三門仔 (全程約2.5小時,以廣東話主講)

人數:每團最多15人

收費:每位$20 (包括保險費用:10萬元平安保險及2000元意外醫療保險)

報名:即場報名,不設預約

報名地點:大埔三門仔新村120號 大埔地質教育中心

報名時間:每團出發前30分鐘接受報名

注意事項:馬屎洲地質導賞屬戶外活動,需年滿11歲及65歲以下,如服飾不宜或行動不便者,基於安全理由,本會有權拒絕接受報名。

如黃色、紅色及黑色暴雨警報 / 3號或以上颱風訊號 / 雷暴警報於出發前兩小時生效,以及活動前有極不穩定天氣,當日活動會自動取消而不作另行通知。

如有任何查詢,可致電2667 0992 與鄧先生聯絡。

vistaboy 發表於 2011-12-20 18:57:58 |顯示全部樓層
我都去過 不過果一次只係去左一個島咋~ 係幫襯西貢碼頭d船家去既....
好多野都冇見過咁....