如果你未見過長筒鱗莖點生的話...

作者: heiheimama 发表于 2008-3-26 11:08:01
5581 17
相信好多花友現在都種緊長筒花( 自吹自擂...),但我想有些新手也許未見過鱗莖是怎樣生出來的,所以在此分享一下.

長筒植株枯萎後就會長出鱗莖,一般在根部,有時也會在泥面,甚至”格拉底”位. ...

長筒植株枯萎後就會長出鱗莖,一般在根部,有時也會在泥面,甚至”格拉底”位. ...

我的鱗莖幾肥美架!~同我一樣咁肥!

我的鱗莖幾肥美架!~同我一樣咁肥!

評分

查看全部評分

pearl413 發表於 2008-3-26 11:13:51 |顯示全部樓層
哈, 我唔知長筒花係點ka, 不過俾著係我, 佢上面謝o左我就會掉ka la.. 原來會有生機ka  thanks for sharing
heiheimama 發表於 2008-3-26 11:18:13 |顯示全部樓層
長筒花好靚架,又多色,有d品種細細棵好可愛,切合哂我”只愛迷你”既口號!~
jellyfishy 發表於 2008-3-26 11:31:06 |顯示全部樓層
咁請問 , 花貓都有這個毛蟲的, 係咪種法一樣?
希媽可唔可以詳細d 講多d 點種這些毛蟲仔呀? (俾水母扮下細路仔問下野啦~~~ )
heiheimama 發表於 2008-3-26 11:45:20 |顯示全部樓層
我其實都係新手啦,只是邊種邊學.我都係就咁塞落泥,加水.不過見好多花友都話種到鱗莖發毛,我估是因為太多水.我相信鱗莖種法同球根差不多(有花友就把長筒post在球根版),未出葉前唔好淋太多水,否則易爛.

長筒應該是很好光,但是否怕熱就不知道.要問八王爺.

而家d細路問野邊有你咁有禮貌呀,你要用火星文兼態度惡劣才似架ma.~
jellyfishy 發表於 2008-3-26 11:55:59 |顯示全部樓層
xxx水母就係試過種 tunip 同 酢醬草球根時, 葉未出但個球仔就發毛 ... 唉~~ xxx
咁即係要幾少水呀? 我諗住放佢响窗台最貼窗個位, 而迷岩囝囝 和傷心皮草 站第二行, av女郎站大後方 , 哈哈~~~~ 掂唔掂?
喂~ 希媽! 你好快d 答我喇! (夠唔夠粗呀?)
(其實真係好難叫自己 crude架~~ 嘻嘻~~ 其實基本禮貌係習慣, 有了這個習慣就不會覺得怪, 反而唔講句'請問','唔該'就有點怪~ 唔通真係禮多人不怪? )
heiheimama 發表於 2008-3-26 12:04:44 |顯示全部樓層
kim你咪玩啦,最怕人問淋幾水呀,幾多日淋一次咁樣.~

咁你太out啦.我都係,我認老架.
八王爺 發表於 2008-3-26 12:14:09 |顯示全部樓層
苦苣苔 全部都怕熱啦!
heiheimama 又搵我出黎講古呀?

我一只都冇发霉,发霉係d 人d泥有問题。
我都唔知 淋到佢地幾濕,仲用小型溫室焗住,都冇发霉!
heiheimama 發表於 2008-3-26 12:33:32 |顯示全部樓層
原帖由 八王爺 於 2008-3-26 12:14 發表
苦苣苔 全部都怕熱啦!

我一只都冇发霉,发霉係d 人d泥有問题。
我都唔知 淋到佢地幾濕,仲用小型溫室焗住,都冇发霉! ...

王爺你係長筒宗師嘛,唔問你問邊個.我得半桶水就無謂亂up累街坊啦!~

不過我的長筒都生長良好,就算發左毛都照出!
kelly 發表於 2008-3-26 12:58:28 |顯示全部樓層
蟲呀!真喺好似蟲,尤其是連埋d泥 ~~
soniamok 發表於 2008-3-26 13:35:56 |顯示全部樓層
原帖由 八王爺 於 2008-3-26 12:14 發表
苦苣苔 全部都怕熱啦!

我一只都冇发霉,发霉係d 人d泥有問题
我都唔知 淋到佢地幾濕,仲用小型溫室焗住,都冇发霉! ...

王爺咁你要講吓你用咩牌子既泥, 同埋用唔晒時, 又係點樣處理安放先得喎
cheong 發表於 2008-3-26 13:40:44 |顯示全部樓層
原帖由 heiheimama 於 2008-3-26 11:45 發表
而家d細路問野邊有你咁有禮貌呀,你要用火星文兼態度惡劣才似架ma

哈哈哈!!! 我鐘意呢句!!

呀, 都係唔係離題.... 我頭先search過 "長筒", 但係見好似好大棵, 唔知有無search錯. 請問係咪有迷你種? 係點o既樣? 可否post一幅相or比條link我睇下?

Thanks
markc 發表於 2008-3-26 14:00:17 |顯示全部樓層
希媽係話erecta "tiny red"吖?唔係一定要挖起黎架。植物孤干的時候要斷水。媒介有一點點濕氣就得架喇。 時間到咗又會自己生翻。幾carefree架。
Fonica 發表於 2008-3-26 14:57:22 |顯示全部樓層
希媽,上次妳幫我團購d長筒,加埋d bonus 有成十粒,但係得一粒紫色出左苗,其他好似瞓晒覺
prodorothyhkg 發表於 2008-3-26 17:52:44 |顯示全部樓層
我d得棵xx出咗芽,其他5只仍然zzzzzzz
orchids 發表於 2008-3-26 18:57:23 |顯示全部樓層
我團購果D開始發芽後,霉就唔見晒,但都有一粒發霉發到鱗莖變黑,現在共6粒已發芽1粒死左.應該每種顏色都有.
小米 發表於 2008-3-26 19:19:25 |顯示全部樓層
oh~  如果比我種到上面枯左...我一定會左棵丟掉! 絕對唔會諗到佢原來另有下文!!
小米 發表於 2008-3-26 19:20:57 |顯示全部樓層
p.s. 希媽你咪玩啦. . .   你咁排骨都叫肥??