我家的小朋友=)

作者: Wallonce 發表于 2011-10-14 22:29:08
4905 77
各位都係到好好生長

左係wilson換既Chocolate Cream, 右係magic_cone 換既E PINK PANTER

左係wilson換既Chocolate Cream, 右係magic_cone 換既E PINK PANTER

左係catherine送既 E. Silver Skies, 右係同fnv234換既LEMON TREE

左係catherine送既 E. Silver Skies, 右係同fnv234換既LEMON TREE

點蟲蟲, 蟲蟲唔飛, 因為要長葉hee~

點蟲蟲, 蟲蟲唔飛, 因為要長葉hee~

由軟皮蛇企番直, 應該適應了呢

由軟皮蛇企番直, 應該適應了呢

切晒葉後2星期出番新葉, 可愛=3

切晒葉後2星期出番新葉, 可愛=3
magic_cone 發表於 2011-10-14 23:24:24 |顯示全部樓層
E PINK PANTER大個左好多呀..葉序好靚...你有冇曬太陽架...我有比佢曬太陽...但唔知點解生得好高架...

屋企全年無太陽, 無冷氣, 一日散光照t5由早上6時到晚上11時, 溫度暖和至小熱, 高濕, 結果佢就慢慢長大=)  發表於 2011-10-14 23:41
回復

magic_cone 發表於 2011-10-14 23:47:25 |顯示全部樓層
原來要散光...等我都將佢放係冇禁曬既地方先...我見佢D葉都曬到淺色左架..THANKS

希望大家既pink Panter都可以早日開多d花花=3  發表於 2011-10-14 23:49
回復

magic_cone 發表於 2011-10-15 00:24:00 |顯示全部樓層
加油加油..
回復

Wallonce 發表於 2011-10-24 20:17:44 |顯示全部樓層
更新下先hehee~

係咪大jo好多呢

係咪大jo好多呢

新住客, 遲d再安頓佢地

新住客, 遲d再安頓佢地

高空偷拍=3

高空偷拍=3

手震中......

手震中......

好有層次咁呢

好有層次咁呢
回復

marcolmh929 發表於 2011-10-24 20:24:16 |顯示全部樓層
po岩桐大得禁快ge?但系我果po岩桐都好怪,得4塊葉就開左花..........

勁= =應該係光照夠掛~  發表於 2011-10-30 09:58
回復

Wallonce 發表於 2011-10-24 20:48:19 |顯示全部樓層
marcolmh929 發表於 2011-10-24 20:24
po岩桐大得禁快ge?但系我果po岩桐都好怪,得4塊葉就開左花..........

清水種咋, 可能光線足掛=3 佢仲未開花阿>.< 帶望快d啦~~
回復

magic_cone 發表於 2011-10-25 14:48:02 |顯示全部樓層
大岩桐bb大個左好多wor...我盆大岩桐都係死左...由球根再種...佢現在出左4胞胎....我仲諗緊唔知點幫佢分盆好...你盆度啡色一粒粒既係咩植料...
回復

marcolmh929 發表於 2011-10-25 19:31:43 |顯示全部樓層
magic_cone 發表於 2011-10-25 14:48
大岩桐bb大個左好多wor...我盆大岩桐都係死左...由球根再種...佢現在出左4胞胎....我仲諗緊唔知點幫佢分盆 ...

啡色一粒粒....唔通系d organic 野?
回復

Wallonce 發表於 2011-10-25 19:36:03 |顯示全部樓層
magic_cone 發表於 2011-10-25 14:48
大岩桐bb大個左好多wor...我盆大岩桐都係死左...由球根再種...佢現在出左4胞胎....我仲諗緊唔知點幫佢分盆 ...

=3 我個棵其他苗頭唔識大...淨係佢有長大到咋...一開始都係4個頭發展
一粒粒個d係蘭石黎ga, 我植料係有奇怪鋪排 = =蘭石珠石底, 少少水台包住個球放係中間, 再蘭石珠石圍邊, 頂放蘭石
好疏水好通氣, 又有水台保濕
回復

magic_cone 發表於 2011-10-25 23:10:40 |顯示全部樓層
Wallonce 發表於 2011-10-25 19:36
=3 我個棵其他苗頭唔識大...淨係佢有長大到咋...一開始都係4個頭發展
一粒粒個d係蘭石黎ga, 我植料係有奇 ...

嘩.........................你呢個秘方好利害WOR ...係唔係種咩都適合用呢個配方架...
回復

magic_cone 發表於 2011-10-25 23:39:20 |顯示全部樓層
marcolmh929 發表於 2011-10-25 19:31
啡色一粒粒....唔通系d organic 野?

有機大岩桐....................

:p 邊得黎咁多有機...蚊之就大把  發表於 2011-10-26 07:28
回復

Wallonce 發表於 2011-10-26 07:27:02 |顯示全部樓層
magic_cone 發表於 2011-10-25 23:10
嘩.........................你呢個秘方好利害WOR ...係唔係種咩都適合用呢個配方架... ...

我淨係用係佢到咋=3 因為佢怕積水又唔可以太乾....超煩
回復

magic_cone 發表於 2011-10-26 08:48:22 |顯示全部樓層
Wallonce 發表於 2011-10-26 07:27
我淨係用係佢到咋=3 因為佢怕積水又唔可以太乾....超煩

係呀.....佢都麻麻地煩...我就用陶粒+炭+沸石...試種緊大岩桐...開始出緊新葉...希望成功啦...
回復

Wallonce 發表於 2011-10-28 00:23:46 |顯示全部樓層
magic_cone 發表於 2011-10-26 08:48
係呀.....佢都麻麻地煩...我就用陶粒+炭+沸石...試種緊大岩桐...開始出緊新葉...希望成功啦... ...

好高檔既材料=3
一定會成功既, 只要日日同自己講要控制噴水量= =唔好日日噴或成個星期都唔記得噴

http://i245.photobucket.com/albums/gg52/magic_cone/20111028086.jpg http://i245.photobucket.com/albums/gg52/magic_cone/20111028087.jpg 你睇下,中間個度生左三對葉仔呀..好似有D古怪..   發表於 2011-10-28 22:24
都唔係呀...我見佢個樣都有怪怪地..今晚影比你睇下...  發表於 2011-10-28 10:53
回復

Wallonce 發表於 2011-10-29 00:15:58 |顯示全部樓層
Wallonce 發表於 2011-10-28 00:23
好高檔既材料=3
一定會成功既, 只要日日同自己講要控制噴水量= =唔好日日噴或成個星期都唔記得噴  ...

LOL光線不足? 唔知點解覺得佢好似唔夠養份
回復

Wallonce 發表於 2011-10-30 09:59:00 |顯示全部樓層
一個月時間, 看見疑似花芽, 但太小拍不到照...多2天應該會知道是不是了
回復

Wallonce 發表於 2011-11-6 22:24:08 |顯示全部樓層

更新下先=3
另魚骨頭太細, 不過看得出有起色, 有一小小小小小片疑似葉仔

另一盆小兔兔開了2日的花花

另一盆小兔兔開了2日的花花

之前既芽仔死jo...但生番新既

之前既芽仔死jo...但生番新既

Sinn. Fuchsia Treasure

Sinn. Fuchsia Treasure

多jo唔少葉仔ga, 不過好短呢

多jo唔少葉仔ga, 不過好短呢

Sinn. Sky High Sport

Sinn. Sky High Sport

E PINK PANTER 大得最快

E PINK PANTER 大得最快

Chocolate Crean 都係慢, 但又有2條走莖生緊出黎

Chocolate Crean 都係慢, 但又有2條走莖生緊出黎

lemon Tree 大得好慢

lemon Tree 大得好慢

Sinn. Tinkerbells

Sinn. Tinkerbells

海豚花

海豚花

原來橘子貓無生到根, 因為泥入面有少少欄, 剪完風乾再黎過...希望唔好死=(

原來橘子貓無生到根, 因為泥入面有少少欄, 剪完風乾再黎過...希望唔好死=(

E. Silver Skies

E. Silver Skies

我果d見到有條野伸左上黎,,,好幼唔知係未花柱黎  發表於 2011-11-7 22:21
小白兔真係好得意!! 係唔係用普通水喉水就得架? 因花友提醒我要用蒸餾水...  發表於 2011-11-7 09:23
回復

Wallonce 發表於 2011-11-7 18:31:07 |顯示全部樓層
Wallonce 發表於 2011-11-6 22:24
更新下先=3
另魚骨頭太細, 不過看得出有起色, 有一小小小小小片疑似葉仔

可以用住宅水喉水, 商用大廈則不能, 否則要先過濾~
回復

yanfung 發表於 2011-11-7 22:00:53 |顯示全部樓層
Wallonce 發表於 2011-11-7 20:52
K. Lucky Lucifer 發霉, 有幾盆都有呢個情況, 係用新既fa bo泥炭土
都唔知係我既問題定係佢既問題>. ...

你有咩貓貓同喜蔭,遲d我地交換貓
回復

1234下一頁