士多啤梨小苗/種子, 毋忘我種子 (分享結束)

作者: gmfw 发表于 2011-10-12 11:49:04
26165 247
春田花花 發表於 2011-10-25 10:14:59 |顯示全部樓層
已收到種籽了,多謝!會盡快落盆.

不用謝, 下種真係要快啊^^  發表於 2011-10-26 00:47
lok_1980 發表於 2011-10-25 10:46:41 |顯示全部樓層
已收到種籽了,謝謝!

不用客氣啊^^  發表於 2011-10-26 00:48
風鈴子 發表於 2011-10-25 22:15:13 |顯示全部樓層

大家都昨天收到,我今天還沒收到,是不是地區問題?

我剛搬入不久,信件不太多,所以沒留意有冇delay的情況
不過剛剛收到另一封25/10寄出的信件,係唔係可以絕望了

有時我都會遲2-3日先收到信ke..  發表於 2011-10-26 09:26
你個地區平時收信係咪都會遲咖?  發表於 2011-10-26 00:50
babycherry 發表於 2011-10-25 22:18:54 |顯示全部樓層

收到超精美既包裝!!!

((我老公幫我拆信,佢話嘩,乜咁靚呀包得, 嘩,咩黎架, 車...又係種子呀   ))

車...又係種子呀 哈哈哈哈!!!!  發表於 2011-10-27 22:57
包裝靚D, 心情都靚D, 係咪^^  發表於 2011-10-26 01:04
new_hand 發表於 2011-10-26 07:27:30 |顯示全部樓層
土豆貓 發表於 2011-10-24 11:43
我收到種子啦, 多謝晒....買完花泥就開始種....

收到,會儘快下種的
MilkMilk 發表於 2011-10-26 09:19:05 |顯示全部樓層
已收到種籽了,謝謝!

不用客氣^^  發表於 2011-10-26 21:30
Vienne 發表於 2011-10-26 09:41:37 |顯示全部樓層
已經收到種子,thanks again。今個星期六會落種。

不用客氣, 星期六, OK呀^^  發表於 2011-10-26 21:32
杳杳然 發表於 2011-10-26 10:26:19 |顯示全部樓層
已經收到種子了~
謝謝

不用客氣^^  發表於 2011-10-26 21:33
新手農夫 發表於 2011-10-26 10:41:54 |顯示全部樓層
收到種子啦,多謝晒

不用客氣^^  發表於 2011-10-26 21:33
gmfw 發表於 2011-10-26 14:30:37 |顯示全部樓層
*溫馨提示*

各位花友, 如果收到種子後, 請盡快下種, 以免錯過種植時機.

如有花友收到種子後發現有錯漏, 或多天後還沒收到, 請告訴我.

第二批種子將會於今天寄出.

另外, 有關毋忘我種子, 我今次每份入了200粒, 因為50粒原來很少, 現在我還有很多很多, 可能有數千粒, 所以如果有花友想要多些, 請告訴我.
這花我也不太懂得怎樣種, 我只知道它怕熱, 在香港只適合秋播, 希望可以在炎夏來臨前開花. 這花不怕種得密, 可以直播不用移種, 如果打算先培苗再移植, 移苗時可以一束一束地移, 所以可以一次過將200粒子播完.
gmfw 發表於 2011-10-26 14:34:51 |顯示全部樓層

第二輪種子分享(已結束)

各位, 第一階段的分享已經完結, 遊戲亦已經開始了, 士多啤梨苗已被分配好及將會在11月中進行交收, 但種子還有少量, 之前有些花友遲來了, 以及有些花友也向我詢問, 所以我現在會推出第二輪種子分享, 請各位有意參加這遊戲的花友, 細閱下面的遊戲規則然後在帖內登記, 謝謝.

這是最後一輪分享, 登記時間將會在10月28日零時零分結束, 若截止前額滿即止.

現在還有以下種子:
(每人可每樣種子選一份)
d. Alpine Strawberry 'Mignonette' (Fragaria vesca)種子20粒 (數份)
e. Alpine Strawberry 'White Soul' (Fragaria vesca)種子20粒 (數份)
f. Garden Strawberry 'Temptation' (Fragaria x ananassa) 種子5粒 (數份)
g. Field Forget-Me-Not (Myosotis arvensis) 野地毋忘我 種子200粒 (多份)

只取毋忘我種子的花友, 請pm地址給我, 雖然並不算此遊戲的參加者, 但也歡迎你來分享你的種植過程.

士多啤梨齊齊種 - 遊戲規則 (第二輪參加者留意)
1. 請有意參加這遊戲的花友, 於10月28日零時零分之前在這帖內登記及寫下”我已清楚及接受「士多啤梨齊齊種」的遊戲規則”的字句, 我會在點評確認閣下的參加資格.
2. 獲確認參加資格的花友, 請即時PM(發消息)你的地址給我, 以便我將種子寄出.
3. 如未能於上述時間內PM我的花友, 即當棄權論, 將會取消遊戲資格及不會獲分享任何物品.
4. 收到種子後, 必須在此帖內回覆確認.
5. 各參加者必須在以下帖子, 報告生長情況,
http://hkplants.com/thread-84530-1-1.html
6. 遊戲結束日期為2012年3月31日
7. 生長報告的次數不限, 但最後一次報告必須要在遊戲結束前一星期內貼出, 報告內容最好包括文字及相片.
8. 如有參加者截至2012年3月31日都不曾出過任何文字及相片的報告, 我將會告知版主, 由他/她來裁決.
9. 截至2012年3月31日, 看誰最有誠意, 最用心去種, 及勤於報告生長情況, 我會送出一份或多份神秘禮物, 我不是看成果, 我要看過程, 所以就算種得不好, 也不要緊, 最重要是你的努力.
10. 如發現有人將此次遊戲所得的分享物品及禮物作售賣用途, 我將會報告版主及以後不會再分享給此人.
11. 我是這個遊戲發起人, 我有最終決定權, 一切決定, 不得異議.

各位請依照以下格式登記, 我看到後會盡快以點評回覆, 謝謝.

登記格式如下 :

我想要以下種子 :

d. Alpine Strawberry 'Mignonette' (Fragaria vesca)種子20粒
e. Alpine Strawberry 'White Soul' (Fragaria vesca)種子20粒
f. Garden Strawberry 'Temptation' (Fragaria x ananassa) 種子5粒
g. Field Forget-Me-Not (Myosotis arvensis) 野地毋忘我 種子200粒

我已清楚及接受「士多啤梨齊齊種」的遊戲規則

』

最後一輪種子分享已結束, 新增的參加者名單如下 :

No. Name (d)Mignonette (e)White Soul (f)Temptation (g)Forget-Me-Not 郵寄情況
56 ysljjj 一份 一份 已寄出/已收到
57 marioshek 一份 一份 一份 已寄出/已收到
58 雨軒 一份 一份 一份 已寄出/已收到
59 ice_moon226 一份 一份 一份 已寄出/已收到
60 saga 一份 一份 一份 已寄出/已收到
61 stephenfwc 一份 一份 已寄出/已收到
62 galvi 一份 一份 一份 一份 已寄出/已收到

ysljjj 發表於 2011-10-26 15:16:17 |顯示全部樓層

我可以要d & e各一份嗎?

登記格式如下 :
我想要以下種子 :
d. Alpine Strawberry 'Mignonette' (Fragaria vesca)種子20粒
e. Alpine Strawberry 'White Soul' (Fragaria vesca)種子20粒

”我已清楚及接受「士多啤梨齊齊種」的遊戲規則”,謝謝你啊!

歡迎你參加「士多啤梨齊齊種」遊戲, 請即時PM地址給我, 謝謝^^  發表於 2011-10-26 15:33
請同時寫下”我已清楚及接受「士多啤梨齊齊種」的遊戲規則”的字句  發表於 2011-10-26 15:23
marioshek 發表於 2011-10-26 18:56:16 |顯示全部樓層
我想要以下種子 :

f. Garden Strawberry 'Temptation' (Fragaria x ananassa) 種子5粒
g. Field Forget-Me-Not (Myosotis arvensis) 野地毋忘我 種子200粒

歡迎你參加「士多啤梨齊齊種」遊戲, 謝謝^^  發表於 2011-10-26 21:01
雨軒 發表於 2011-10-26 20:39:44 |顯示全部樓層

我想要 d.e.f .各6粒

歡迎你參加「士多啤梨齊齊種」遊戲, 謝謝^^  發表於 2011-10-26 21:04
Temptation 只可每人送5粒  發表於 2011-10-26 21:03
ice_moon226 發表於 2011-10-26 23:20:44 |顯示全部樓層
我想要以下種子 : thankssssssss

歡迎你參加「士多啤梨齊齊種」遊戲, 請即時PM地址給我, 謝謝^^  發表於 2011-10-26 23:22
ice_moon226 發表於 2011-10-26 23:36:33 |顯示全部樓層
ice_moon226 發表於 2011-10-26 23:20
我想要以下種子 : thankssssssss

已pm你了. 謝謝
saga 發表於 2011-10-27 02:25:19 |顯示全部樓層
新手,想試下玩
我想要以下種子 :

d. Alpine Strawberry 'Mignonette' (Fragaria vesca)種子
f. Garden Strawberry 'Temptation' (Fragaria x ananassa) 種子
g. Field Forget-Me-Not (Myosotis arvensis) 野地毋忘我 種子

歡迎你參加「士多啤梨齊齊種」遊戲, 請即時PM地址給我, 謝謝^^  發表於 2011-10-27 16:21
stephenfwc 發表於 2011-10-27 15:09:35 |顯示全部樓層
我想要以下種子 :

謝謝你!!

歡迎你參加「士多啤梨齊齊種」遊戲, 謝謝^^  發表於 2011-10-27 16:22
new_hand 發表於 2011-10-27 15:24:28 |顯示全部樓層
gmfw 發表於 2011-10-26 14:30
*溫馨提示*

各位花友, 如果收到種子後, 請盡快下種, 以免錯過種植時機.

gmfw:我今天已下全部毋忘我種子了(之前浸水約4小時) ,如未能發芽 ,到時再問你取有冇問題? Thanks!!

呢隻我冇浸水直接播種, 大約3日就陸續發芽, 我仲有好多, 如果你有花園可以種多D ^^  發表於 2011-10-27 16:29
new_hand 發表於 2011-10-27 16:44:29 |顯示全部樓層
new_hand 發表於 2011-10-27 15:24
gmfw:我今天已下全部毋忘我種子了(之前浸水約4小時) ,如未能發芽 ,到時再問你取有冇問題? ...

我冇花園呀,可以種嘅地方唔多 咁我用水浸了咁多個鐘,希望發到芽啦