新手一問!!!

作者: kittyxbeanscat 發表于 2011-10-6 13:16:38
4708 54
prodorothyhkg 發表於 2011-10-18 16:47:03 |顯示全部樓層
A1 : 如果向秋天,油溫同氫氧化納溶液約40度開始混合,TRACE時解至卅度左右都冇問題,記住,冬季要保溫,秋天要睇情況

A2 : 快慢都可以,不過手快會快D TRACE, 但小心強鹼混合液會濺起~入模時 DUN 多幾下,等空氣走出來,不過都係果句,小心強鹼混合液會濺起

要注意,買精製椰油,初榨可能雜質多,太快杰左,未能均勻混合油同鹼
回復

enemy 發表於 2011-10-19 12:30:18 |顯示全部樓層
開咗工...但係失敗咗~

我跟咗娜娜媽本書用"牛奶冰"加入氫氧化納內.
但係啲氫氧化納一啲都唔溶,冇煙出,
攪咗15分鐘氫氧化納都仲係一粒粒
唯有座熱水攪, 但係始終都溶唔晒~

跟住落咗部份氫氧化納倒入油度.(温度:兩者都係三十六度)
初時氫氧化納沉底,但之後都混合到
越打啲溶合液就變得越深色
打到手軟都去唔到打8字的地步,只係trace到一條線(温度:二十四度)
最後都有入咗盒
..不過我估唔成功

quota: "買精製椰油,初榨可能雜質多"
我仲估"精製"同"初榨"雜質少啲會快啲trace添 ...真係有排學

回復

prodorothyhkg 發表於 2011-10-19 12:36:55 |顯示全部樓層
enemy 發表於 2011-10-19 12:30
開咗工...但係失敗咗~

我跟咗娜娜媽本書用"牛奶冰"加入氫氧化納內.

係d NaOH 是否大粒裝?如果太大粒會比較難溶,你可以用水50-70%,其餘先加冰降溫~
娜娜媽有一本書編制時係錯左,唔記得邊本,不過留意程序就可以~切記,係NaOH倒入水/冰中,同埋係鹼水倒入油中  

係自己做100%那本。  發表於 2011-10-19 12:41
回復

prodorothyhkg 發表於 2011-10-19 12:44:39 |顯示全部樓層
如果係初學,最好買d粉狀 NaOH,因為驚溶唔晒新手未知點處理
回復

enemy 發表於 2011-10-19 12:47:20 |顯示全部樓層
NaOH好似即沖花旗參茶的size (在"天lai"買的), 我唔識分大定細

我都係係NaOH倒入水/冰中 & 鹼水倒入油

我唸下次會試吓"用水50-70%,其餘先加冰降溫"
不過會放假先攪...昨晚洗洗抺抺完都攪到3點先瞓...而家返工好眼瞓
回復

kittyxbeanscat 發表於 2011-10-19 12:50:30 |顯示全部樓層
我想問打牛奶皂,
可唔可以先預先1/3 開左個NaOH 先, (40度左右)
再混入油同奶再打至TRACE???? (40度左右)
D 奶會唔會燒焦
回復

jellyfishy 發表於 2011-10-19 12:52:47 |顯示全部樓層

我覺得最安全的方法是用冰或冰奶開Noah,不會咁易焦之餘,開好的NAOh 也不會太高溫.

如果要用奶開NaOH, 就更要冰,否則99%焦! 

先用水冰開NaOH,係可以的,但之後下奶都要用冰奶,否則還是會焦的.

如果等到trace才加奶,也是可以的,到時奶就不用冰了,但要準確控制水量,即係溶NaOH 時要扣定後下的水量,太多水會令皂好軟好難乾,也很難脫模,太少水溶NaOH會有機會出現不能全溶的情況,到時造好的皂會有些油無trace,有些NaOH粒粒還留在皂內,那就不好了.
太少水也會影響trace 的時間,總之....唔想咁易失敗的話,可以用水打皂先啦,熟左步驟再用奶打皂囉,一樣咁好用架.
回復

enemy 發表於 2011-10-19 14:21:31 |顯示全部樓層
我用冰開NaOH,一啲反應都冇(冇煙又冇"炸"一聲) 會唔會係太低温??定係啲NaOH唔得?

又不是油炸,點會炸一聲呀.............  發表於 2011-10-19 14:54
冬天落都唔會有問題,只係要多d時間溶啫~ 香港天氣唔係太凍,一般用冰溶係無問題~ 當然,上年冬天就難講d~  發表於 2011-10-19 14:33
冰向夏天用好得,冬天就太凍~秋天晚晚同日頭都有唔同,看情況啦~ 加NaOH落冰係唔會有聲  發表於 2011-10-19 14:27
回復

Sylvia 發表於 2011-10-19 14:24:03 |顯示全部樓層
enemy 發表於 2011-10-19 14:21
我用冰開NaOH,一啲反應都冇(冇煙又冇"炸"一聲) 會唔會係太低温??定係啲NaOH唔得? ...

我都好姒無煙無聲, 不過好易溶晒, 我唔係用冰開, 係用冰水開

我係 utube 睇嗰啲片都係有煙又有聲, 講到好危險咁~  發表於 2011-10-19 15:21
回復

prodorothyhkg 發表於 2011-10-19 14:29:29 |顯示全部樓層
enemy 發表於 2011-10-19 14:21
我用冰開NaOH,一啲反應都冇(冇煙又冇"炸"一聲) 會唔會係太低温??定係啲NaOH唔得? ...

你係一次倒晒d NaOH落去?
NaOH應該分3-4次倒入,每次倒入都要攪拌先得
回復

enemy 發表於 2011-10-19 14:40:24 |顯示全部樓層
分咗4次,
第一次落了一湯匙左右, 見佢冇反應之後就整碎啲冰攪咗一陣再落第二次
第二次都係冇乜反應(温度: 二十二度)
跟住就座熱水再落(最終温度都唔過三十度)

回復

enemy 發表於 2011-10-19 14:41:53 |顯示全部樓層
我唸今晚返去應該試一試用室温水同奶,睇吓有冇反應~
最多試完之後攞啲水去通渠

室溫水溶好易過一百度架喎, 你支溫度計驚唔驚呀?  發表於 2011-10-20 04:48
奶一定先要整成冰,如果唔係好容易熟左變粒粒<<---即係焦左  發表於 2011-10-19 14:43
回復

jellyfishy 發表於 2011-10-19 14:44:22 |顯示全部樓層
enemy 發表於 2011-10-19 14:40
分咗4次,
第一次落了一湯匙左右, 見佢冇反應之後就整碎啲冰攪咗一陣再落第二次
第二次都係冇乜反應(温度:  ...

你可能太心急~ 一般溶NaOH的時間要用上最少10min,如果室溫較涼,可能要15min呢~~ 
攪頭5分鐘係會見到好多NaOH粒粒响水~ 一般5min左右d冰會溶晒~ 溫度會升高到50度以上.
你用熱水座,實在有點危險,NaOH水彈了出來有機會燒傷皮膚架~

車厘仲危險過我><, 觀眾切勿模仿~~~~  發表於 2011-10-20 10:15
我不嬲都係倒晒NAOH落水, 拎出露台攪十令下, 放低, 入番屋攪其他野, 十分鐘後出來幫佢座冰水, 等多陣就可以混合油脂了~  發表於 2011-10-20 04:52
hehe,我d如果唔溶得晒,我會去攪下第二樣野,再返去整就差唔多~不過此乃經待殊嚴格訓練,要沒有小孩及寵物在旁(屋內)才可以咁做~  發表於 2011-10-19 14:48
回復

jellyfishy 發表於 2011-10-19 14:45:42 |顯示全部樓層
enemy 發表於 2011-10-19 14:41
我唸今晚返去應該試一試用室温水同奶,睇吓有冇反應~
最多試完之後攞啲水去通渠 ...

你唔信可以試下架~ 我寫包單,奶水溶NaOH,到時100%變左啡黃粒粒~~~
回復

jellyfishy 發表於 2011-10-19 14:52:15 |顯示全部樓層

菲媽,你個做法唔好俾人知呀,太危險喇~~~ 
我平時打皂,一定係一個人在家才進行~   嘻~

除了桌面放報紙,手戴套,著舊衫外,地面也會鋪報紙架~ 仲要保持空氣流通~
打完皂一定會洗手洗面! 始終NaOH係腐蝕東西,大家要留心安全呀~

我都舖晒報紙...但係攪嗰時都係淺晒出來..最後都係入咗washroom攪, 成地都係~  發表於 2011-10-19 15:00
回復

enemy 發表於 2011-10-19 14:55:37 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2011-10-19 14:44
你可能太心急~ 一般溶NaOH的時間要用上最少10min,如果室溫較涼,可能要15min呢~~ 
攪頭5分鐘係會見到 ...

我唸我真係太心急
我以為佢係即刻有reaction...冇唸過會係慢慢溶
所以我仲見到啲白色粒粒就己經覺得自己失敗咗~
最後都堅持唔到trace到cream狀...仲有小小油水分離就入咗盒

哎呀~~~ 心急人上~~~ 你係咪cookies 的同學呀? 哈哈~~~   發表於 2011-10-19 14:56
回復

jellyfishy 發表於 2011-10-19 15:05:45 |顯示全部樓層
enemy, 打皂好呀~ 啱你用來學習收心養性~~ 慢慢來,打皂要心定心情好,再加埋愛心,才能造出美貌與內涵兼具的靚皂架~

收到!!!!  發表於 2011-10-19 15:09
回復

cherrylwy 發表於 2011-10-20 04:38:21 |顯示全部樓層
prodorothyhkg 發表於 2011-10-19 12:36
係d NaOH 是否大粒裝?如果太大粒會比較難溶,你可以用水50-70%,其餘先加冰降溫~
娜娜媽有一本書編制時係錯 ...

claudiatang  係自己做100%那本

我有呢本書喎, 邊度錯左呀?

認真再睇了本書一次, 成本書都係教分3-4次將naoh慢慢倒入冰中..我唸新版書已經修訂咗呢個error~  發表於 2011-10-20 14:16
佢寫錯將水/冰倒入NaOH 中~  發表於 2011-10-20 10:07
本書都係教分3-4次將naoh慢慢倒入冰中~  發表於 2011-10-20 10:03
回復

cherrylwy 發表於 2011-10-20 04:45:10 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2011-10-19 12:52
我覺得最安全的方法是用冰或冰奶開Noah,不會咁易焦之餘,開好的NAOh 也不會太高溫.

如果要用奶開NaOH,  ...

我而家打左十幾底都未敢用奶打皂住, 都係打熟左水先~
回復

jellyfishy 發表於 2011-10-20 08:46:50 |顯示全部樓層
昨晚終於的起心肝打左個到手香乳皂, 用全冰溶NaOH, 溶了15min~~ 溶好後的NaOH只有30度. 我自己preference, 打皂一般keep住30-35度之間混合水油.
回復