出售紫草(Comfrey)分株苗

作者: peggykyw 發表于 2011-10-4 12:07:52
6702 14

出售紫草(Comfrey)分株苗, 已定植.
買2盆減$5.

交收方法:面交:                        
A)
只限下列時間及地點                        
日期 : 6~7/10/2011, 10~14/10(11/10除外), 其他日期PM另議.                  
時間 : 6:00 ~ 6:45 (PM再約實交收時間)            
地點 : 太子站MTR-- B閘口                        
B)                     
日期 : 星期一、三至五 (假期除外)                        
時間 : 6:00 ~ 7:00 (PM再約實交收時間)                        
地點 : 荃灣站MTR -- A閘口   
C)
日期 : 只限 5/10 (重陽節)
時間 : pm另約
地點 : 荃灣/ 屯門 / 沙田  (PM再約實)            

注意事項:                          
(1) 請登記後24小時內PM本人確定交收地點並留聯絡電話作實, 否則當放棄論。   
(2) 出售株葉片有機會有水痕或部分黃/乾枯, 敬請買家盡快安排交收.           
(3) 為免引起排隊混亂, 買家如需修改或加減數目, 請勿用"編輯"功能, 應開新post告知修改。
(4) 當中5%捐贈給園藝館作為運作經費。

借David2468帖一用來補充資料:
http://hkplants.com/forum.php?mo ... =%E7%B4%AB%E8%8D%89

請排隊:
  1) $30
  2) $30
  3) $25  ~ 風鈴子
  4) $25
  5) $25 ~ sasock
  6) $25
  7) $15 ~ 小野貓
  8) $15
  9) $10
10) $10
11) $10 ~ 取消
12) $10

紫草全相

紫草全相

紫草花

紫草花
風鈴子 發表於 2011-10-4 16:56:20 |顯示全部樓層

你好,我想買 3)
交收方式 (b)(星期五除外) or (c) - 荃灣

唔...請問該怎麼用pm?  
回復

peggykyw 發表於 2011-10-4 17:03:35 |顯示全部樓層
起我相頭下click "發消息"就可以喇!
回復

孖吉 發表於 2011-10-4 19:39:28 |顯示全部樓層
紫草(Comfrey) 雖然係綠肥,但係佢根極深,隨時易請難送,大家種植前應小心考慮種植地點。
回復

sasock 發表於 2011-10-5 00:17:16 |顯示全部樓層
我要(5)
回復

peggykyw 發表於 2011-10-5 00:01:02 |顯示全部樓層
孖吉 發表於 2011-10-4 19:39
紫草(Comfrey) 雖然係綠肥,但係佢根極深,隨時易請難送,大家種植前應小心考慮種植地點。
...

多謝孖吉提醒!
我提議最好用高身的盆來種, 非常粗生易種!
回復

小野貓 發表於 2011-10-5 00:11:38 |顯示全部樓層
我想要(7) 選A交收方法~
回復

孖吉 發表於 2011-10-5 00:12:25 |顯示全部樓層
peggykyw 發表於 2011-10-5 00:01
多謝孖吉提醒!
我提議最好用高身的盆來種, 非常粗生易種!

紫草啲根會好似泵咁將深層地底的鉀抽上地面,所以能提供鉀肥,個盆再深都唔係果回事 lu 。

不過你張相真係好吸引,睇到我都心郁郁
回復

peggykyw 發表於 2011-10-6 11:17:33 |顯示全部樓層
sasock 發表於 2011-10-5 00:17
我要(5)

OK, thanks!
sasock, pls check your PM box
回復

Springonions 發表於 2011-10-6 14:01:28 |顯示全部樓層
孖吉 發表於 2011-10-5 00:12
紫草啲根會好似泵咁將深層地底的鉀抽上地面,所以能提供鉀肥,個盆再深都唔係果回事 lu 。

不過你張相真 ...

點解"個盆再深都唔係果回事"
回復

孖吉 發表於 2011-10-6 14:34:40 |顯示全部樓層
Springonions 發表於 2011-10-6 14:01
點解"個盆再深都唔係果回事"

種 紫草 之所以 "賺到" 鉀肥,因為佢根超深,將其他植物的根去不到的深層 鉀肥 輸送到 莖/葉,你再將佢莖葉作綠肥,咁你的作物咪可以响表層泥土吸收到鉀用囉。

即係用深層泥的鉀補淺層泥的不足。

但你用深盆種,佢只可以吸盆泥的鉀,吸完就冇。而且如果盆泥含鉀的話,就算你唔種紫草,就咁用來種嘢己經可以被作物吸收,根本唔使紫草。所以用盆種紫草係收唔到提供鉀肥的目的。

況且紫草的根十分肥厚,也會消耗盆泥的鉀肥,盆種實在弊多於利。

多謝孖吉大師的參考資料!  發表於 2011-10-7 14:51
回復

Springonions 發表於 2011-10-6 14:51:42 |顯示全部樓層
孖吉 發表於 2011-10-6 14:34
種 紫草 之所以 "賺到" 鉀肥,因為佢根超深,將其他植物的根去不到的深層 鉀肥 輸送到 莖/葉,你再將佢莖 ...

但係紫草可以做有機鉀肥. 市面上只有海藻肥係有機鉀肥, 但含鉀成份較低. 紅牛鉀肥只係礦物, 唔算絶對有機. 所以就算逹唔到種泥的好處, 都可以提供另一個有機鉀肥的途徑.  唔知我呢個諗法對不對?

Sorry! 一時手快快,我意思係 "何謂有機" 好多書都有講,你會發覺和一般花友心目中的所謂 "有機" 好唔同咖 ^^  發表於 2011-10-6 15:08
另外礦物鉀肥 **** 係 **** 有機,你睇多啲書,了解乜野叫有機吧  發表於 2011-10-6 14:54
不對,鉀唔係 "生" 出來咖,係轉化咖,冇得吸就唔會有鉀  發表於 2011-10-6 14:53
回復

peggykyw 發表於 2011-10-7 14:57:01 |顯示全部樓層
風鈴子 發表於 2011-10-4 16:56
你好,我想買 3)
交收方式 (b)(星期五除外) or (c) - 荃灣

Calling, calling...... 小野貓, pls check & reply PM, thanks!
回復

小野貓 發表於 2011-10-7 23:41:32 |顯示全部樓層

好彩你係度call我...我成日miss call~

哈哈....最終聯絡到就得喇!  發表於 2011-10-8 00:15
回復

Bonnie.Y 發表於 2017-7-8 15:28:28 |顯示全部樓層
請問仍有紫草嗎?
回復