返回列表 發新帖

大埔農X有售的skin care - 她是誰?

作者: new1 發表于 2011-10-2 10:07:19
4043 31
jellyfishy 發表於 2011-10-3 13:58:26 |顯示全部樓層
maywong918 發表於 2011-10-3 13:47
話懶,我咪仲懶,家下只係用洗面+左旋c+搽面,本來去完海南島返來懶得整左旋c(甘易整都唔整就知我几懶. ...

嘻~~~ 我都係俾人問候,先乖乖地調較左旋C~  係喎,你現在用到幾多 %? 我用緊7%左右~

次次用完左旋 C, 個鼻會反光,可能因為無左死皮,好攪笑~

我都係甘上下,因為試過10%會"那" @@  發表於 2011-10-3 14:18
回復

jellyfishy 發表於 2011-10-3 14:02:24 |顯示全部樓層
new1 發表於 2011-10-3 13:57
我都是dry & 有雀斑
是不是開始時要用很多油的配方?
是不是好像prescriptixn 那隻牌子, 時常都要比人看sk ...

油的事,真係要自己做下功課,可以看看ck 個帖,佢好似都有提每種油的特質.
我乾性皮膚,但又唔潤得,好易出油脂粒,成日打波好大汗容易塞毛孔,所以用的油要粒子細密又要保濕得宜.
我一向會用少少sweet almond oil, jojoba oil, 很少的橄欖油/山茶花油... (呢d油全是我平時用來做手工皂的油~)

玫瑰果油和月見草油係好好的油,很少機會出油脂粒,但又好潤,不過保存期很短,所以我比較少用.如果真係好乾,先會用佢地.

每個人皮膚都唔同,首先要暸解佢乾,係因為缺水定缺油。另外亦要留意有無內分泌不平衡問題,唔睇到皮膚真係好難斷症。  發表於 2011-10-6 11:54
so professional, thx for your advice; I think my skin condition is similar to yours  發表於 2011-10-3 14:05
回復

maywong918 發表於 2011-10-3 14:17:04 |顯示全部樓層
new1  jellyfish說你和candy曾經義賣diy護膚品, 可不可以做一些給我試, 我會比番錢(dry & 有雀斑)  發表於 6 分鐘前

我無賣過呀,因為覺得都几大責任,每個人皮膚都唔同,我覺得好用,但未必你都0岩,萬一出事既話就..........所以我之前都係整來送俾D朋友試下咋~
candy,ck,水母,多多等几位專業好多,你問下佢地喇~
回復

maywong918 發表於 2011-10-3 14:22:27 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2011-10-3 14:02
油的事,真係要自己做下功課,可以看看ck 個帖,佢好似都有提每種油的特質.
我乾性皮膚,但又唔潤得,好 ...

我家下都係用玫瑰果同月見草油~我自己就唔覺油~,加D透明質酸,玫瑰精油,天竺葵,胡蘿卜籽精油甘囉~

嘩~~~ 好正呀~~仲好香~~ 最後你忍唔到手買100%玫瑰精油?~ 不過我都係~~ 嘻~~~  發表於 2011-10-3 14:23
回復

maywong918 發表於 2011-10-3 14:30:33 |顯示全部樓層
jellyfishy  嘩~~~ 好正呀~~仲好香~~ 最後你忍唔到手買100%玫瑰精油?~ 不過我都係~~ 嘻~~~  發表於 4 分鐘前

多得妳落毒囉,我果次去買左2千几蚊精油呀~ 我買左奧圖玫瑰呀~仲有咩乳香,沒藥............1+支..............

我老細成日催我要同佢買支玫瑰.........  發表於 2011-10-6 19:13
唉~~~玫瑰呀...玫瑰.....我諗我都係走唔甩....有機會我都要再買番d玫瑰...  發表於 2011-10-6 11:56
播毒播毒播毒~~ 呵呵呵~~~  發表於 2011-10-3 14:37
回復

new1 發表於 2011-10-6 19:11:31 |顯示全部樓層

cklife  你想要既其實係咩呢? 只係想改善皮膚問題,定係只想改用一下比較天然既野呢?  YES還是對市面產品有恐懼呢? SOME 可唔可以講多d你既睇法呢?  I want to use extremely low preservative (safe type) or even NO PRESERVATIVE skin care products發表於 7 小時前
手痛中, 遲D再寫

回復

cklife 發表於 2011-10-7 16:37:26 |顯示全部樓層
new1 發表於 2011-10-6 19:11
cklife  你想要既其實係咩呢? 只係想改善皮膚問題,定係只想改用一下比較天然既野呢?  YES還是對市面產 ...

要再三問你係因為唔想你迷失係diy既大海度....

如果係要用最少量或避開防腐劑既方向,你要心理準備,就係要有對抗廣告既心...
廣告上面所講既功效,一般有加化工野既護膚品都唔易做到,唔想加化工野呢...範圍會再窄d...

一般我會比你既方向係,盡量用天然植物材料,例如︰精油、礦物粉、植物油、花水等等作為材籵。
見效會比化工野慢d,作用範圍會細d,但會比較自然。要鑽研既材料亦相對簡單d(化工野年年出新款,比較花時間去追)
但如果有皮膚問題既朋友(尤其敏感),依個方向就最適合,長期下來,可以改善好多皮膚問題。

但因為盡量少用防腐劑、增稠劑等等既野...可能你要改變一下護膚既習慣。
(面霜就係大比例水+小比例油,因水量用得多,一定要加防腐劑。唔用防腐劑,你就要改變用面霜或乳液既習慣。)

我自己呢...依家用既基本護膚產品都無加防腐劑既...

洗面油(第一層清潔,去除油脂及塵垢,柔軟皮膚。要去紙巾輕輕抺去。)
手工皂(第二層清潔,洗去洗面油,但能適度保留皮膚油脂。)
玫瑰花水(保濕之外,唔同花水有自己本身既功能。可以適度加入甘油,增加保濕力。)
潤膚油(一般會視乎皮膚性質同需要,幾隻油混合,再加入精油使用。)

面膜用礦物泥/海草粉(深度清潔,亦有去死皮作用。)

依個方向,要暸解既野就係各種油對皮膚既作用同影響。如果想要加特別功效,可能仲要暸解各種精油既藥理特性。

(精油同花水都係全株植物提煉,算係比較天然既材料。
有d化工野都係用植物提煉,但佢既既方向,係比較集中係植物既某一種成份上面。濃度會比較高,用錯比例會出事,例如︰果酸。
精油雖然係全株植物提煉,成份上比較全面,但因為濃度高,而且藥理作用強,比例上亦唔可以掉以輕心。
我係當佢藥品咁處理,但係佢係好短間內就可以進入血液而起到作用。)

如果你係我講既依個方向,咁就要去搵d芳療晝睇下囉....

做產品好簡單....最重要係挑選適合既材料。

真係好詳細, 想問下呢, 其實我地用緊果d油脂係咪都有防腐劑既呢?  發表於 2011-10-7 21:51
又上左一課了! ^^  發表於 2011-10-7 18:44
cklife ,真係又要讚多你一次,你真係好好心機,好有耐性啊  發表於 2011-10-7 17:19
回復

new1 發表於 2011-10-8 00:37:42 |顯示全部樓層
cklife 發表於 2011-10-7 16:37
要再三問你係因為唔想你迷失係diy既大海度....

I don't know how to select the most appropriate materials for making skin care products for myself & different time eg Autumn & different skin condition at different time
回復

Apple818 發表於 2011-10-8 02:34:50 |顯示全部樓層
new1 發表於 2011-10-8 00:37
I don't know how to select the most appropriate materials for making skin care products for myself ...

new1, I am a bit confused to what you want. Do you want to buy the DIY "skin care products" or you want to "do it yourself"?

If you really want to start to "do it yourself", I think you need to spend some time to study the basic information and experience shared here or in the internet. You may also read some books like 牛爾的愛美書2. Then you can find quite a lot natural ingredients & formula which are suitable for your skin type. But everybody has his/her own preference for the texture, the handfeel, the smell, etc. So, you need to do some trials to find out what are the most suitable materials/ formular for yourself. With the fundamental knowledge, you will be able to adjust the formula by yourself to meet the seasonal changes.

Please read and study first. You may not need to buy a lot extra ingredients to do the DIY skincare. Many ingredients are already sitting at your home, like the egg white, the honey, the sugar, the salt, the vingear, the oliver oil, green tea, etc. You can make the mask by yourself without adding perservative.
回復

cklife 發表於 2011-10-8 11:56:52 |顯示全部樓層

其實,超市賣既油脂係食用級,而且預算會存放既時間亦唔短,加食用防腐劑一d都唔出奇。(有網友講過,佢地係出廠前就一定會落。)

而且,有時候唔只加抗氧化劑,為左賣相好,有d油會加色素。亦有溝油既做法。

睇書,只會話你知邊隻植物油有咩用,但其實油脂都有分好多唔同既級數,雜誌講得最多既就係橄欖油。

另外,就算係同一用途,同一品種既油脂,唔同廠商出品,亦可以有好大分別(氣味、質感、色澤、養份)。

再者,唔同批次亦會有差別,植物係唔同季節,生長都有差別啦...依樣野大家都明白。

(唔好意思,英文我障礙,所以見到英文好自然閃左。所以,好多時都會睇唔到。)
回復

cklife 發表於 2011-10-8 12:42:22 |顯示全部樓層
new1 發表於 2011-10-8 00:37
I don't know how to select the most appropriate materials for making skin care products for myself ...

對於選擇適合自己皮既護膚品,依個無論係唔係自己diy,其實需要既常識都係一樣。
其實,台灣亦有幾本書出過,針對市面品牌既產品,分析成份,對皮膚產生反應等等。
亦有書講過邊一類產品對皮膚傷害較大等等。

但書睇左好多年,依家唔記左d書名喇...記得圖書館係有得借...好大本書...
因為太長篇大論,或者我扼要d講下....大家買外邊市面產品,可以點睇法...

先聲名,我對市場既識智己經out左,因為科技真係一日千里...
我自己既見解...
越方便既清潔品傷害越大,尤其係果d紙巾式既御妝品。

全面性既護膚品(一種野話改善好多唔同既問題),比針對性(一樽野只針對一種皮膚問題)既見效會慢d同無咁見效果。

街外買既潔面產品,我會首選御妝油(傷害性相對較細)。
爽膚品,直接買花水用就好好用,而且無防腐劑。
潤膚品,係藥房買無香精既蘆薈啫哩,就好清爽保濕。

其實,怕外邊護膚品唔安全,只要選最簡單既,就比較安心。(唔好攪太多野,越攪得多越多問題)

另外,要皮膚好,其實食物比外用護膚品效果更好。
皮膚係身體既一面鏡,皮膚本身唔好,搽幾多野都無補於事。要改善就要從根本著手,皮膚好左自然就靚。

就好似美白咁,好多人唔明自己膚色唔好,其實係血色唔好,面有黃氣(或灰暗氣色),係血既問題,唔係皮膚問題。
一咪去攪皮膚,本來無事都攪到敏感晒,但面色就一d都無改善。
回復

new1 發表於 2011-10-8 13:42:19 |顯示全部樓層
cklife 發表於 2011-10-8 12:42
對於選擇適合自己皮既護膚品,依個無論係唔係自己diy,其實需要既常識都係一樣。
其實,台灣亦有幾本書出 ...

I don't think your knowledge is out of date, 真理永遠是對的(不論任何世紀年代)
回復