返回列表 發新帖

社區園圃一問

作者: chan1988 發表于 2011-9-28 18:20:52
1966 26
new1 發表於 2011-10-2 12:36:10 |顯示全部樓層
monstergary  咁好似唔覺話一定要用有機方法,不過見佢話發展有機種植。搵到網頁: http://www.richmond.org.hk/e/default_home.asp 然後入服務範圍->其他計畫->西貢樂活農莊

開放時間好短
回復

monstergary 發表於 2011-10-2 13:04:55 |顯示全部樓層
new1 發表於 2011-10-2 12:36
monstergary  咁好似唔覺話一定要用有機方法,不過見佢話發展有機種植。搵到網頁: http://www.richmond.org ...

其實改o左啦,不過佢呢塊不鏽鋼牌無改到,而家係一至日朝九晚七,星期三休息。
等陣都要落去睇睇,除草同噴吓d苦棟油先得。
回復

chan1988 發表於 2011-10-2 20:26:56 |顯示全部樓層
大家提供果D地方都唔錯,只係對我來講比較遠,唔知有無D係將軍澳,調景嶺,西貢區果邊呢
回復

mono 發表於 2011-10-2 22:55:28 |顯示全部樓層
洪水橋個個場我都睇過。乜人都可以入去,所以我無租。

有阿姐睇場既,頭兩個星期去,都俾阿姐問我租o左邊塊田  發表於 2011-10-3 00:25
回復

mono 發表於 2011-10-3 12:35:23 |顯示全部樓層
monstergary 你覺得好就得,我都係講我所見嘅。

哈哈~ 唔緊要~ 大家交流o下o者 ^o^  發表於 2011-10-3 13:02
回復

菲愛花 發表於 2011-10-5 19:42:50 |顯示全部樓層
喔!西貢又無咗一個租田的好地方囉
據利民會網址顯示︰「由於政府收回用地,《利民會西貢樂活農莊》 於2011年9月停止運作,如有興趣繼續享受耕種樂趣,歡迎各農友遷移致元朗洪水橋之《利民會與你農莊》。」

種「毒」太深吾可以停,擴大我的耕地,由1.5x1.5米>80平方呎 & 240平方尺,都無計幾多錢/呎,喜歡種又計得幾多呀!我揾到個環境適合就,都捨近取遠(離開咗一班好好的社區園圃園友),走咗去無雷公甘遠繼續農‧耕‧樂
回復

rongeddie 發表於 2011-10-8 22:40:10 |顯示全部樓層
有无人只租天台給人種花種草-荃灣中心的我要
回復