社區園圃一問

作者: chan1988 發表于 2011-9-28 18:20:52
1964 26
各位,我果邊有個的社區苗圃計劃,請問400元有1米X1米的社區園圃算便宜嗎?可用4個月
RCC 發表於 2011-9-28 20:12:07 |顯示全部樓層
$400 4個月 10平方尺; 1平方尺 40蚊.
大約一平方尺可種一棵番茄, 每棵番茄所生產的番茄就是需要40蚊,
再加肥料, 剎蟲水, 種子, 心機的價錢, 可能要60蚊以上! 其實係好貴
不過~有時錢又不能代表一切
回復

C.C 發表於 2011-9-29 04:50:49 |顯示全部樓層
有時唔係平貴問題, 而係咁o岩可以係就近lor, 有好多人要去到好遠/誇區先有得種野呀.
仲有, 園圃係1.5米x1.5米
回復

chan1988 發表於 2011-9-29 09:38:30 |顯示全部樓層
C.C 發表於 2011-9-29 04:50
有時唔係平貴問題, 而係咁o岩可以係就近lor, 有好多人要去到好遠/誇區先有得種野呀.
仲有, 園圃係1.5米x1.5 ...

我果個係大廈同D區議員搞既,唔係康文署果D,就係我樓下= = ,不過得1米X1米
原來康文果D都係得1.5米,咁都唔係差好多姐,而且我好近,不過我好多寶貝,1米好唔夠 ,放棵鬼椒就無左一半位.....

1.5 x 1.5 x 3.3 x 3.3 = 24.5025平方呎  發表於 2011-10-2 01:25
唔係差唔多喎! 1x1米=10平方呎, 1.5x1.5米大約=23平方呎, 多一倍唔只喎!  發表於 2011-9-30 11:02
回復

vivio 發表於 2011-9-29 21:06:19 |顯示全部樓層
有時不單是錢的問題,近到係樓下,淨係日日可以對住佢地都唔同啦
回復

mono 發表於 2011-9-29 21:51:09 |顯示全部樓層
比我屋企櫢下有,租多塊我都願。

咁近,真係方便又開心得多  發表於 2011-10-1 17:36
我都想>.<  發表於 2011-9-29 23:23
回復

jacwong226 發表於 2011-9-30 02:26:14 |顯示全部樓層
我都係在社區園圃種植,唯一可惜是4個月轉一次,而且並不是每次都咁好彩抽到租借呢!
回復

new1 發表於 2011-9-30 07:23:46 |顯示全部樓層
玩了一次後, 用相同的名去抽, 是很難抽; 是夏季才易抽?

用齊全家人去抽會唔會易d呢?  發表於 2011-9-30 08:02
回復

Karine 發表於 2011-9-30 13:04:02 |顯示全部樓層
我覺得社區園圃保安好, 又每星期有導師實地教授, 是非常超值.
回復

new1 發表於 2011-9-30 13:34:31 |顯示全部樓層
llaus  用齊全家人去抽會唔會易d呢?  發表於 5 小時前

有人試過寫10個名去抽, 都抽不到

bty, 邊區咁難抽呀?  發表於 2011-10-1 17:37
可能你抽的區好多人抽  發表於 2011-10-1 17:36
抽簽當然要有運氣才抽到啦  發表於 2011-9-30 14:07
回復

new1 發表於 2011-10-1 20:49:13 |顯示全部樓層
bty, 邊區咁難抽呀?  發表於 3 小時前
Tuen Mun

大圍都難抽  發表於 2011-10-2 12:06
塊地有1m x 4m大,佢會係公田種菜苗,你可以掘出o黎放去自己田繼續種。 $700 / 3個月,肥料係雞屎肥、骨粉、花生麩,有公家架生提供。  發表於 2011-10-1 22:47
我係剛剛洪水橋租o左地,包淋水同有肥料。  發表於 2011-10-1 22:22
原來青田咁緊張架  發表於 2011-10-1 20:53
回復

new1 發表於 2011-10-1 21:02:39 |顯示全部樓層
vivio  原來青田咁緊張架  發表於 7 分鐘前

March to July - some vacancies left for 公開後補 but Sept to Dec - no vacancies for 公開後補

咁夏天一向都係高難度種植季節麻,又風又雨,自己係田做野又曬又熱又怕中暑.  發表於 2011-10-1 21:22
回復

new1 發表於 2011-10-1 21:46:39 |顯示全部樓層
咁夏天一向都係高難度種植季節麻,又風又雨,自己係田做野又曬又熱又怕中暑.  發表於 13 分鐘前

我時常對自己說: 夏天都捱得到(真的又多蚊又熱又口渴但又怕要去厠所, 搽完防蚊膏, 我的面熱到好像比火燒, 紅到像關公), 秋天, 冬天, 春天會很舒服

我試過夏天沒有食早餐, 落完田後, 口渴+全個人火燒+累透+頭痛 = 差一點中暑(如有人大力推我一下, 我會pk, 失去知覺)

回復

faylo 發表於 2011-10-1 21:57:09 |顯示全部樓層
粉嶺某慈善基金有機園圃, 約120-150平方尺,900元一個月,包種籽,有機肥,工具,竹枝,咁你可以比較下

是否綠田X?  發表於 2011-10-1 22:16
回復

faylo 發表於 2011-10-1 22:18:45 |顯示全部樓層
bingo, 不過我吾糸100%肯定費用.......just my relative rent the land there, and i went there once have a look
回復

new1 發表於 2011-10-1 22:31:33 |顯示全部樓層
faylo 發表於 2011-10-1 22:18
bingo, 不過我吾糸100%肯定費用.......just my relative rent the land there, and i went there once have ...

你覺得貴不貴?
回復

faylo 發表於 2011-10-1 22:35:38 |顯示全部樓層
if u compare to #1..............then i will say, not expensive...900/120=7.5per sq ft per month
#1 is 100/10 =10 dollar per sq ftper month...and he even not mention what support that organisation given...
the agency i mentioned, they are full support....from fertilizer to tools, to young plant, seedlings..
as you know, fertilizer are so expensive
回復

faylo 發表於 2011-10-1 22:36:20 |顯示全部樓層
just going to fanling is not convenient to many ppl.........KCR...........>minibus

not convenient for me  發表於 2011-10-2 01:25
回復

new1 發表於 2011-10-2 01:22:25 |顯示全部樓層
monstergary  塊地有1m x 4m大,佢會係公田種菜苗,你可以掘出o黎放去自己田繼續種。 $700 / 3個月,肥料係雞屎肥、骨粉、花生麩,有公家架生提供

$700/3/(3.3x4x3.3) = 每呎$5.36

是否有機認証農場?

係利民會同元朗大會堂合辦,社會福利署資助。  發表於 2011-10-2 11:21
回復

new1 發表於 2011-10-2 11:32:05 |顯示全部樓層
monstergary  係利民會同元朗大會堂合辦,社會福利署資助。  發表於 9 分鐘前

是否規定一定要用有機方法種植?

咁好似唔覺話一定要用有機方法,不過見佢話發展有機種植。 搵到網頁: http://www.richmond.org.hk/e/default_home.asp 然後入服務範圍->其他計畫->西貢樂活農莊   發表於 2011-10-2 12:12
回復

12下一頁