即食噁左旣氮肥

作者: yukyo 發表于 2011-9-24 12:47:05
1099 3
唔該各位園友,知唔知有無即食氮肥喱樣野?係邊處買?新手唔留意要噁花生麩水,現在要追肥。唔該晒!
silicon 發表於 2011-9-24 18:48:41 |顯示全部樓層
可以在菜種行購買已腐熟的肥料

唔該silicon。咁我去搵吓。  發表於 2011-9-24 19:10
回復

麥煞那 發表於 2011-9-24 18:53:36 |顯示全部樓層
危險品 : 尿素 , 水溶性 , 可以開水即用 XD ( 純氮肥 )

不過份量唔arm可以好大獲 XD

尿素唔同尿 wo... see info below, ching posted  發表於 2011-9-27 16:41
shi shi? ok wow! 但要開得稀d啵  發表於 2011-9-24 20:12
唔該麥煞那。尿?我唔敢試呀。我係新手,又論盡,無心理準備用尿,好唔自在。我記著到最後無辦法至用。唔該晒。  發表於 2011-9-24 19:31
危險品 : 尿素 , 水溶性 , 可以開水即用 XD ( 純氮肥 ) = 尿 ???  發表於 2011-9-24 19:27
回復

麥煞那 發表於 2011-9-24 20:00:11 |顯示全部樓層
麥煞那 發表於 2011-9-24 18:53
危險品 : 尿素 , 水溶性 , 可以開水即用 XD ( 純氮肥 )

不過份量唔arm可以好大獲 XD ...

尿素是由碳、氮、氧和氫組成的有機化合物,又稱脲(與尿同音)。其化學公式為 CON2H4、(NH2)2CO 或 CN2H4O,國際非專利藥品名稱為 Carbamide。外觀是白色晶體或粉末。它是動物蛋白質代謝後的產物,通常用作植物的氮肥。

尿素在肝合成,是哺乳類動物排出的體內含氮代謝物。

商用尿素的原料是氨與二氧化碳。後者在以焦炭或烴(如天然氣和石油)為原料生產氨的過程中,會大量產生。尿素因此直接從這些原料中就產生了。

90%以上的生產的尿素被用作肥料。在所有的一般使用的估計氮肥料中尿素的含氮量最高(46.4%),因此相對而言其每氮營養的運輸費最低。尿素在水中的可溶性非常高,因此非常適合被加在可溶的肥料中。

全世界每年工業的尿素產量約為十億噸。中國目前尿素產能在6400萬噸,年產量約5700萬噸。商業尿素是通過氨與二氧化碳的反應生產的,成品尿素可以為藥片狀、顆粒狀、片狀、晶體或者溶液。尿素一般以藥片或者顆粒的形式上市。

全部係 copy and paste 出來的

全文請參考 http://zh.wikipedia.org/wiki/%E5%B0%BF%E7%B4%A0

因為尿素 ( 肯定係化肥 ) 既含氮率超高 所以 開水既比例出錯既話 可以有好嚴重既後果 XD
回復