救助!石斛的葉片黃化

作者: chan1988 发表于 2011-9-21 21:15:03
3378 34

各位,我的石斛的葉片漸漸黃化 請問是什麼造成,我該怎樣做
種植環境
天台,陽光十分充足,或許應說猛烈,貪方便放在自動灑水器旁 ,自動灑水器每天向範圍內的植物澆水一次
我在想會不會是陽光太猛,或是灑水太密,導致太濕
而家點算
skyfox 發表於 2011-9-21 21:20:41 |顯示全部樓層
有相看嗎?????
fuwing369 發表於 2011-9-21 21:22:13 |顯示全部樓層

..............
chan1988 發表於 2011-9-21 21:32:51 |顯示全部樓層
fuwing369 發表於 2011-9-21 21:22
有冇收水??有相睇?根路如何??

D相整緊,好快,根有長大和長,但葉片卻和當初一樣,好像沒長大,而且開始黃化 ,仲有有少少葉比蟲咬
鹿子公主 發表於 2011-9-21 21:35:28 |顯示全部樓層
過濕。。。
chan1988 發表於 2011-9-21 22:18:21 |顯示全部樓層
有相片了,到底咩事
fuwing369 發表於 2011-9-21 22:24:41 |顯示全部樓層

.........................
avery 發表於 2011-9-21 22:43:34 |顯示全部樓層
石斛的葉片漸漸黃化

但你完全冇提係乜石斛, 用乜植料, 點樣種, 用乜盆, 盆幾大, 等等 ~

天台,陽光十分充足

又唔講附近有冇遮擋, 全日照 ? 半日照 ?

叻仔小朋友, 係邊個教你一定唔可以正午淋水架 ?? 自己諗下啦 ~
lalanalala 發表於 2011-9-21 22:43:34 |顯示全部樓層
Looks like fungus to me, try 杀菌剂
lalanalala 發表於 2011-9-21 22:43:39 |顯示全部樓層
Looks like fungus to me, try 杀菌剂
chan1988 發表於 2011-9-21 22:56:27 |顯示全部樓層
avery 發表於 2011-9-21 22:43
石斛的葉片漸漸黃化

但你完全冇提係乜石斛, 用乜植料, 點樣種, 用乜盆, 盆幾大, 等等 ~

春石斛,底蘭石,面水苔,一般啡色膠盆,盆口直徑8CM,高7CM
天台全日照,冇遮擋,自動灑水器係共用既,所以唔知D人有無改過SETTING,通常為每6小時淋5-10mins或每12小時淋15-30mins
fuwing369 發表於 2011-9-21 23:27:01 |顯示全部樓層

......................
透心涼 發表於 2011-9-21 23:33:38 |顯示全部樓層
做mug唔影全相?mug棵野只剩番果幾塊葉?
chan1988 發表於 2011-9-21 23:42:32 |顯示全部樓層
透心涼 發表於 2011-9-21 23:33
做mug唔影全相?mug棵野只剩番果幾塊葉?

因為我係蘭花新手,所以只係買d苗仔學下野先 所以好細棵
透心涼 發表於 2011-9-21 23:49:21 |顯示全部樓層
chan1988 發表於 2011-9-21 23:42
因為我係蘭花新手,所以只係買d苗仔學下野先  所以好細棵

其實我都係新手~
不過石斛就算係苗都應該有幾枝莖聚埋一齊 其他莖亦應有一些葉吧
而且棵野仲出緊根 都己經係個好好o既信號了
avery 發表於 2011-9-21 23:49:57 |顯示全部樓層
fuwing369 發表於 2011-9-21 23:27
係水傷~!!!啡色一點點果D係藥傷~!!日光上澆水~!!水未乾時會熱熟~!!所以做成水傷~!!!你咪鬼理果條友講話((唔 ...

種成個蘭場都唔知冬天十度八度要响正午淋花你真係叻極有限 ~

香港有幾多個蘭場我未去過呀 ~ 你咩蘭場咁巴閉呀 ??

連我咩料都未知就串 ~ 細路 ~
fuwing369 發表於 2011-9-21 23:55:52 |顯示全部樓層

......................
avery 發表於 2011-9-21 23:57:27 |顯示全部樓層
chan1988 發表於 2011-9-21 22:56
春石斛,底蘭石,面水苔,一般啡色膠盆,盆口直徑8CM,高7CM
天台全日照,冇遮擋,自動灑水器係共用既,所以唔知D ...

苗仔除左秋末至春天之外, 不宜全日照, 你一係揾其他植物遮擋, 一係拉塊遮光網俾佢

苗仔用盆植我會建議細盆全水苔壓實種, 一係你可以上板種, 但都要保持大乾大濕既原則, 否則極易爛根
chan1988 發表於 2011-9-22 00:01:06 |顯示全部樓層
fuwing369 發表於 2011-9-21 23:27
係水傷~!!!啡色一點點果D係藥傷~!!日光上澆水~!!水未乾時會熱熟~!!所以做成水傷~!!!你咪鬼理果條友講話((唔 ...

即係我應該改為自己淋水和淋肥,唔好用自動灑水器,唔淋葉面,咁就唔會淋到d葉黃?
avery 發表於 2011-9-22 00:04:42 |顯示全部樓層
fuwing369 發表於 2011-9-21 23:55
人地話呢家呀~!!呢家係冬天十度八度咩~!!!冬天係日光淋~!夏天要晚上淋~!!專家大C~!!我做得你大佬啦細路~! ...

你邊隻眼睇到我話而家呢下 ??! 攞黎講 ~

見你叻唔切先陰你咋 ~ 慘得過又有人俾我陰到 ~  

做得我大佬 ?? 你又知我幾大 ?? 即使年紀你唔細, 心智完全係個o靚仔囉 ~

"發表帖子無分加~!!貼圖又無得加~!!有排都去唔到10分~!!"
http://hkplants.com/forum.php?mo ... ;tid=83634#lastpost

仲未講你邊間蘭場咁巴閉呀 ?? 過吓招吖 ~

12下一頁