試著用葉芽繁殖我家的睡蓮

作者: cowslip 發表于 2011-9-17 16:27:53
4189 8

前幾日試著用葉芽繁殖我家的(粉紫色)睡蓮,今日去睇,葉芽中再出小葉子了!
原來睡蓮是那麼易繁殖的植物,等到下年,我家又會多出幾盆美美的睡年了。
嘿嘿!我媽咪看到這些小小的葉芽上的葉子,她覺得好得意好可愛,她可高興了。
現在我多剪幾片來繁殖,等它們長大點時上分享版看看找不找到人換其他色的睡蓮
哈哈,我好開心呀!
有小葉子了,嘿嘿

母株的圖
花樣
葉芽的樣子
葉芽的近鏡,葉子中心白色的一點
用手指摸下,會感覺有1粒硬的東東,那粒東東就係芽了,等到粒芽有綠豆大少,就可以把那片葉剪下
之後用盆or筒放水,底下放d泥再把葉子放上去,葉面向上.....等............4,5,日會睇到有芽嫁啦
金剛 發表於 2011-9-17 17:08:31 |顯示全部樓層
有機會試吓先,以前我都有提過,去問老師用葉芽繁殖的技巧,他竟答我唔可以,又說d書老作,
所以自己試好過問人!
回復

cowslip 發表於 2011-9-17 17:23:46 |顯示全部樓層
金剛 發表於 2011-9-17 17:08
有機會試吓先,以前我都有提過,去問老師用葉芽繁殖的技巧,他竟答我唔可以,又說d書老作,
所以自己試好過問 ...

我都係自己無無聊聊走去試下,好容易嫁!
把有芽的葉子剪下來,放落盆水(盆水早上有太陽矖倒)到就ok啦,4-5日見到有芽出嫁啦!
汗...反正d睡蓮多葉,剪兩三片來試下對母株的影響不大
回復

金剛 發表於 2011-9-17 17:34:58 |顯示全部樓層
cowslip 發表於 2011-9-17 17:23
我都係自己無無聊聊走去試下,好容易嫁!
把有芽的葉子剪下來,放落盆水(盆水早上有太陽矖倒)到就ok啦,4-5日 ...

等我向睡蓮埋手先^^但我仲未入貨
回復

fnv234 發表於 2011-9-18 00:43:44 |顯示全部樓層
唔係每種睡蓮都可以,子母蓮即係香水蓮?
http://flowers.hunternet.com.tw/archive/index.php/t-116591.html
回復

cowslip 發表於 2011-9-18 02:22:56 |顯示全部樓層
fnv234 發表於 2011-9-18 00:43
唔係每種睡蓮都可以,子母蓮即係香水蓮?
http://flowers.hunternet.com.tw/archive/index.php/t-116591.ht ...

呀!原來正確的方法係咁,明天我要把葉子放落泥下面了...
很有用的帖子,謝謝了!
我都唔知子母蓮係唔係香水蓮呀,唔多覺佢有香味,我盆睡蓮係花墟38蚊一盆好常見那種!
回復

cowslip 發表於 2011-10-2 21:15:33 |顯示全部樓層
myaisha0435 發表於 2011-10-2 20:38
托你的福我家的睡蓮也繁殖出一棵了 xd

太感動了~!!

我係在水面浸出小葉子和根,
見到有芽出後3日左右,在主葉中心(葉芽的位置)放小小泥(塘泥or普通泥)
由得佢1過星期至10日左右就會見到有根啦
之後用盆子or其他物品(不要太高太深的物品,影響光線會壞掉葉芽的)(我用屋企壞左把手的煲面的煲)清潔好,底下放d濕左的泥(1-2飯碗左右)--->放下出左根的葉(不過我有試把只有小葉沒有根的主葉用同一方法,也還好,生長得不太差)--->把濕泥加在主葉同根上(半碗-1碗泥)唔好加到小葉子上,最少有1片小葉見到光的。--->慢慢慢在盆邊慢慢的輕輕的加水,小心d泥返出來,加水到剛剛在小葉子的葉面上就ok啦,E加係比佢生根,等佢慢慢大,慢慢把水位加高。
我e加就在慢慢加高水位的情況。遲d大個仔d根生得多d先換深d的桶
回復

古老 發表於 2011-10-3 18:33:35 |顯示全部樓層
HI   大定好..其實除了葉芽繁殖, 還有一種是由根部伸展出來繁殖出一棵小睡蓮的.........至於<葉芽繁殖>可以任由其在水中直至長出根後, 才種一樣可以, 無須太多程序
回復

cowslip 發表於 2011-10-3 18:53:41 |顯示全部樓層
古老 發表於 2011-10-3 18:33
HI   大定好..其實除了葉芽繁殖, 還有一種是由根部伸展出來繁殖出一棵小睡蓮的.........至於可以任由其在水 ...

原來咁都得,真係好簡單呀
我係睇人地的帖子話可以剪下有芽的葉子之後浸多1棵睡蓮,但過程就找不到////
所以自己係到慢慢試,想著反正葉子多,剪幾片不會影響到母株的健康
回復