香港貓咪俱樂部非法出租義賣檔 每月穩收18萬元

作者: owlcyr 發表于 2011-9-16 10:19:58
1727 5
真係唔知真定假,蘋果o既可信性又成疑....

【本報訊】街頭義賣籌款到處可見,掛上慈善團體招牌,義工身份卻真假難辨。《蘋果》踢爆註冊慈善團體「香港貓咪俱樂部」向政府申領在街頭義賣及籌款牌照後,非法將檔位以日租 400元租給小販「攞正牌」做生意,每月穩收 18萬元,「善款」則全數由小販「落袋」。記者假扮小販成功租檔,負責人更教記者扮義工,揚言「冇人理你」,甚至明言會「做番條數,廉署查都冇事」。
記者:陳達浩 黃偉民 馮樂琳

大律師陸偉雄指出,將有關牌照轉租他人營商有違發牌和市民行善原意,相關團體可能干犯欺詐罪,租檔小販亦有機會干犯串謀罪,一旦罪成,兩者皆可判監 14年。

記者「放蛇」輕易租檔
09年註冊為慈善團體的香港貓咪俱樂部主要為流浪貓狗進行絕育,該會分別向社署及食環署申領牌照,長期進行街頭籌款及義賣,本月獲批地點便多達 52個,遍佈全港 13區,每個檔位獲批開檔 2至 24日不等。記者計算後,估計該團體分租義賣檔,單是 9月份已獲 18.2萬元收入。該會負責人王雪晶過去接受訪問時,自稱曾在會計師樓工作,但該會賬目從沒公開。
記者上周假扮賣首飾小販,到屯門市廣場附近,與旁邊香港貓咪俱樂部義賣檔的霞姐閒聊,假稱「成日走鬼好辛苦」。半天過後,霞姐主動兜搭說:「見你哋咁辛苦,我租個檔畀你啦!」記者表示想在沙田擺檔,霞姐看看手上文件,撥幾個電話,即向記者開價 4,000元租檔 10天。記者稱想小試牛刀,只租 4天,霞姐答應,甚至提議記者與其他租客分租,每日租金 250元至 300元,又說中西區、油尖旺區等熱門地段早已悉數租出,日租同為 400元。

善款箱、義工證裝模作樣
要做足戲,道具、場景缺一不可,霞姐將食環署和社署的證明文件等道具交給記者,直言:「畀埋 banner(橫額)你,畀埋錢箱你當義賣,全部都係旺場。」她更教記者如何擺檔,又說首日開檔會到場親身指導。問霞姐若市民直接入「善款」該怎辦,她直言:「我畀埋錢箱鎖匙你,你有自己鎖匙,鍾意點搞都得。」她將義工證給記者時更笑笑口說:「掛個義工證,好多人捐錢畀你㗎,咪自己袋埋。」記者問:「自己袋?」霞姐放輕聲線說:「係,畀你賺埋。」
霞姐與記者交易期間一直謹慎,收據沒寫團體名稱,連番叮囑記者不要離開指定位置擺檔。記者見食環署文件收件人是「 Jane Wong」,即貓咪俱樂部創辦人王雪晶,問霞姐與其關係,霞姐推說「唔使理啦」,記者連番追問,霞姐始承認自己是機構負責人之一,專責義賣檔租務事宜,問她王雪晶是否知情,她反應極大說:「(王雪晶)點會唔知!我家都係分佣畀佢,就係咁簡單!」她透露兩人協議拆賬兩成半予王雪晶。

「做條數,廉署查都冇事」
交易落實後,霞姐稍為鬆懈,說:「我要做份文件畀社署,要做番條數,廉署查都冇事,社署查時有數交,條數做得好咪得,呢啲係個會㗎嘛,啲單做得好咪得。」
曾辦過義賣活動的香港愛護動物協會社區發展總監王灝鳴說,分租義賣檔有濫用政府福利之嫌,以銅鑼灣呎租逾千元計, 18呎義賣檔所繳租金極低,市民變相資助小販做生意。王灝鳴強調不會外判檔位籌款,因協會有良好聲譽,外判職員未必能向市民講解協會宗旨,恐影響形象。

http://hk.apple.nextmedia.com/te ... amp;art_id=15608610
Tamarillo 發表於 2011-9-28 19:32:24 |顯示全部樓層
咁大間蘋果亂作吾驚比人告咩,呢D事香港人做慣做熟。
回復

Tamarillo 發表於 2011-9-28 19:32:35 |顯示全部樓層
咁大間蘋果亂作吾驚比人告咩,呢D事香港人做慣做熟。
回復

shanshan 發表於 2011-9-28 22:36:22 |顯示全部樓層
有時係街邊果D真係好可疑架, 雖然名稱唔同, 明顯同一模式.
所以都係捐俾信得過果D
回復

金盞花 發表於 2011-9-28 23:36:22 |顯示全部樓層
宜家通街擺出嚟都係幫山區小童/老人/貓狗~~~  有真有假
但係有d大家熟識團體係用錢請人募捐, 已經係公開秘密.  仍然會捐錢, 已經好少隨街叫就投$$$俾個團體, 當有需要時咪直接捐去就最好.  另, 更唔會做月捐 (即自動銀行過數)~~~呢樣我好堅持.
回復

owlcyr 發表於 2011-9-30 09:36:28 |顯示全部樓層
金盞花 發表於 2011-9-28 23:36
宜家通街擺出嚟都係幫山區小童/老人/貓狗~~~  有真有假
但係有d大家熟識團體係用錢請人募捐, 已經係公開秘 ...

點解唔做autopay呢?驚有事cut唔切?

個人睇法, 每次捐錢1次搞掂, 覺得有能力嘅時候就捐, 正一今日唔知聽日事, 始終控制權在我手. 平日麻煩事夠多啦! 想終止時唔想做d麻煩嘢.  發表於 2011-9-30 10:45
回復