發現蟲蟲如何是好 ?!

作者: manlokr 发表于 2008-3-24 10:53:30
3255 12
今日拎d花出黎睇下果時
"meet"走d枯左既野既時間
見到d好細細點 啡啡紅紅既一堆小蟲蟲 @@

想問下各位師兄點算 ?
e排就黎高考唔得閒出魚街
用百菌清有無用 ?

幫幫忙呀唔該大家
manlokr 發表於 2008-3-24 20:11:54 |顯示全部樓層
有圖了
但係e+搵隻蟲都好難搵..
係咩蟲黎 ?
定係二打六黎唔洗理 ?
sammy 發表於 2008-3-24 22:16:56 |顯示全部樓層
唔係葉底, 咁唔係紅蜘蛛, 咁係根蟎??睇唔清楚 試下係泥土搵
manlokr 發表於 2008-4-2 10:30:40 |顯示全部樓層
其實我諗住唔理佢由得佢架喇...
點跳岩岩見到一大堆
搵得相機黎又走得七七八八
希望今次大家睇得清楚d啦...
芝士波 發表於 2008-4-2 12:41:55 |顯示全部樓層
龍劍飛 發表於 2008-4-2 13:33:42 |顯示全部樓層
咩虫o黎o架 ? 有無咬爛o的葉?
chuping 發表於 2008-4-2 14:04:35 |顯示全部樓層

D蟲走出個盆係第度出現仲恐怖!
orchids 發表於 2008-4-2 18:57:29 |顯示全部樓層
我試過一盆用水苔及瓦盆種的蘭花有蟎,這蟎的顏色都係啡紅色,size細到唔郁唔知佢係虫,但模樣像蝨不太像你相片的虫,我留意過這蟎通常留在水苔及瓦盆的青苔上,我估這蟎係食青苔.
manlokr 發表於 2008-4-2 20:44:15 |顯示全部樓層
佢地無走到出黎 + 無咬葉呀...
盆野都係膠盆 蛇木
張相係o係d根基到影

sammy 發表於 2009-6-28 13:35:01 |顯示全部樓層

我的蝴蝶蘭有同樣的蟲: 動作緩慢, 群居於出根處, 惡光. 經查考疑是甲蟎 (oribatid). 目前所知不多, 但據說大部分是腐食性的, 我估那些蟲在啃枯壞的組織, 應該無害的.

http://www.massey.ac.nz/~maminor/mites.html
hontung 發表於 2009-6-29 12:10:04 |顯示全部樓層
竹醋液
燒竹炭會產生煙霧氣,「竹酢液」就是從煙氣當中提取的液體。這裡面有培養土壤之天然成分300多種包含在內。所以「竹酢液」具有改良土壤減低農藥,促進作物成長、堆肥消臭等之效果。同時可以利用到養魚業水質淨化之作用。

竹酢液之特點:
A.所有對誘發癌性物質,或者對植物成長有害物質及其他有關危險因子均取除完成。
B.純天然植物成分,無任何副作用,不會變色。
C.使水分子變小,同時變成運動性能極高之活性水。
D.稀釋後之竹酢液,可直接散布在植物根部,或者讓土壤吸收改良土壤之效果。
E.沐浴用,具抑菌功能。
F.對垃圾、廁所、寵物臭味、做除臭之作用。

竹酢液之用途:
A.園藝用:促進植物成長,驅除蟲害。
B.洗澡用:水分子變小,變成活性水。
C.除臭用:對垃圾、廁所有除臭作用。
D.水槽用:對水槽內之水藻,不容易成長,同時有幫助促進水質淨化作用。
E.肥料添加用:補助園藝肥料用。
F.防腐材用:對木材防腐加工使用。
G.忌避用:使害蟲或者小動物會忌避。
H.土壤改良用:有300多種天然成分幫助土壤之改良。
I. 製造堆肥:促進發酵,使有用之微生物活潑起來。

使用注意要點:
A.本竹酢液酸性特強又特濃。
B.對植物使用時,一定稀釋500倍以上才能使用。
C.對植物使用時,一定要隔兩個禮拜以上才能使用。
D.洗澡時每次竹酢液請稀釋500倍使用。
E.除臭或促進肥料效果可適量稀釋約300-500倍使用。
F.對金屬類、傢俱、木柱、水泥柱等如果染濕時會生鏽之慮。
G. 不注意碰到皮膚、嘴、眼睛,請馬上沖洗,如果對身體感覺有異狀時,即時找醫師診察。

我自己都用緊!都ok好用!
屠子步 發表於 2009-7-1 09:45:37 |顯示全部樓層
我自己用過,對於即時的驅虫都ok有效,而其他活水,肥料,改良土質就唔覺。

而除臭就十分唔認同,因為本身佢好臭,好在佢冇害。
but_310 發表於 2009-7-9 10:58:34 |顯示全部樓層
用水沖.洗走D腐爛既地方...