八星期發啦!

作者: kong 发表于 2008-3-22 17:46:15
3242 26
種迷岩初期播的種子多數一星期左右發芽,等個多月便認為沒有望,今次等了八星期,我的white sprite 才出現.

有個情況是,當迷岩不出來,我又捨不得棄掉泥土,隨手播下另一品種的迷岩,死囉,第日出來都唔知佢係邊位,好在我只試過一次!
照片 134.jpg
照片 137.jpg
hit 發表於 2008-3-22 20:19:55 |顯示全部樓層
你真係有耐性嗱! 比着我一早就當佢冇得發芽啦
ayclui 發表於 2008-3-22 20:26:16 |顯示全部樓層
Kong姐, 我三月頭播果D white sprite 2-3星期就發芽啦, 我覺得播種後有太陽曬下會發得快D
kong 發表於 2008-3-22 20:33:13 |顯示全部樓層
原帖由 ayclui 於 2008-3-22 20:26 發表
Kong姐, 我三月頭播果D white sprite 2-3星期就發芽啦, 我覺得播種後有太陽曬下會發得快D

我諗會同種子嘅狀態,當時嘅氣候,光照等有關.因我只採用燈管來照種子,先前的幾日就發芽,今次卻要八星期.
有可能是播種子時天氣冷,所以它休眠了,現在天氣暖和就趕快爬出來
kong 發表於 2008-3-22 20:34:09 |顯示全部樓層
原帖由 hit 於 2008-3-22 20:19 發表
你真係有耐性嗱! 比着我一早就當佢冇得發芽啦

你隻貓有冇事呀?
Viovio 發表於 2008-3-22 21:29:25 |顯示全部樓層
好可愛呀, 請問哪裡有種子買? 我去過花墟找不到...
aj~kiss 發表於 2008-3-22 21:56:02 |顯示全部樓層
好彩見到你,我d都快八星期還未發
oivoiv 發表於 2008-3-22 23:17:29 |顯示全部樓層
White Sprite will look like this when it's grown up?
Sinningia pusilla 'White Sprite' --> http://www.gesneriads.ca/sinni009.htm
kong 發表於 2008-3-22 23:59:07 |顯示全部樓層
原帖由 oivoiv 於 2008-3-22 23:17 發表
White Sprite will look like this when it's grown up?
Sinningia pusilla 'White Sprite' --> http://www.gesneriads.ca/sinni009.htm

對呀!

原帖由 Viovio 於 2008-3-22 21:29 發表
好可愛呀, 請問哪裡有種子買? 我去過花墟找不到...

多d 留意分享版,出售版及義賣版,好多時都有嫁!
kong 發表於 2008-3-23 00:00:53 |顯示全部樓層
原帖由 aj~kiss 於 2008-3-22 21:56 發表
好彩見到你,我d都快八星期還未發

希望佢地快d 出黎啦!
八王爺 發表於 2008-3-23 10:27:56 |顯示全部樓層
同溫度有关。

下次等到八星期后都唔出,咁又奌呢?
tata 發表於 2008-3-23 10:32:31 |顯示全部樓層
我都落咗泥呀, 都成個月未有氣息, 咁要再等吓先
kong 發表於 2008-3-23 10:40:38 |顯示全部樓層
原帖由 八王爺 於 2008-3-23 10:27 發表
同溫度有关。

下次等到八星期后都唔出,咁又奌呢?

盡人事啦,或者好似我咁,用黎播其它種子囉,他日發芽送d比王爺話佢係a , 點知開花時佢係b,幾驚喜呀
ayclui 發表於 2008-3-23 10:56:28 |顯示全部樓層
原帖由 kong 於 2008-3-23 10:40 發表

盡人事啦,或者好似我咁,用黎播其它種子囉,他日發芽送d比王爺話佢係a , 點知開花時佢係b,幾驚喜呀

或者有 A 又有 B 呢, 重 HAPPY
kong 發表於 2008-3-23 12:33:03 |顯示全部樓層
原帖由 ayclui 於 2008-3-23 10:56 發表

或者有 A 又有 B 呢, 重 HAPPY

ayclui 你真樂觀 ! 剛才發現 pusilla 的菓夾已經成熟並且爆開左,因為太多植物所以發覺唔到!
趕快剪下來用咭紙塾住,見小小種子從菓夾裂縫彈出,好奇用放大鏡望下,發覺種子不是飽满身材的,而是萎縮的,
這情況即是種子是不能發芽了,隨手播落母株的腳邊,唔知道今次有冇意料之外嘅結果呢!
dick 發表於 2008-3-23 12:46:56 |顯示全部樓層

回復 15# 的帖子

點解新鮮的種子都會萎縮咖??
kong 發表於 2008-3-23 14:21:57 |顯示全部樓層

回復 16# 的帖子

有時都會遇到呢種情況,佢唔係自然授粉,是人工幫過佢,唔知係唔係期間出現不明原因呢,又或者結菓筴期間氣温太低影響呢!
ayclui 發表於 2008-3-23 16:32:34 |顯示全部樓層
原帖由 kong 於 2008-3-23 12:33 發表

ayclui 你真樂觀 ! 剛才發現 pusilla 的菓夾已經成熟並且爆開左,因為太多植物所以發覺唔到!
趕快剪下來用咭紙塾住,見小小種子從菓夾裂縫彈出,好奇用放大鏡望下,發覺種子不是飽满身材的,而是萎縮的, ...

樂觀唔好咩, kong 姐
有時我收D迷岩種子都好似淡淡地色咁...唔知發唔發到芽添
sam 發表於 2008-3-23 16:48:26 |顯示全部樓層
vio..iov...vio...oiv...!
kong 發表於 2008-3-23 18:09:50 |顯示全部樓層
今天又發覺於2月5日播的另一盆 white sprite 發了芽,差不多七個星期,不同時間播的種子於同一時間發芽,相信與温度有關.
照片 156.jpg
12下一頁