斬頭後的 Rob's Fo Fum

作者: peggykyw 发表于 2011-9-7 13:49:02
1098 7

今年六月初從友人手上接過Rob's Fo Fum, 見佢咁樣衰, 一於至諸死地而後生, cut頭重種! 頂芽重植後長得好翠綠, 棵頭cut後嘗試繼續種, 點知有意外收穫!
20110830 (2).JPG
20110831 (19).JPG
20110831 (18).JPG
ylee 發表於 2011-9-7 13:54:06 |顯示全部樓層
Oh! very beautiful!

Thanks, ylee!  發表於 2011-9-7 14:17
mono 發表於 2011-9-7 13:57:42 |顯示全部樓層
真係意外收獲!恭喜晒!

多謝, mono! hehe.......係意外"斬獲"!!!  發表於 2011-9-7 14:19
saolan 發表於 2011-9-7 14:22:31 |顯示全部樓層
好一招“至諸死地而後生” 恭喜恭喜。

多謝, saolan!  發表於 2011-9-7 14:29
比得大帝 發表於 2011-9-7 14:32:51 |顯示全部樓層
都唔算意外吖, 出新苖是意料中事, 對嗎?  不過6月咁熱嚟斬頭, 你都幾勇.  睇嚟你的種植環境唔錯, 苖長得很好.
peggykyw 發表於 2011-9-7 14:44:36 |顯示全部樓層
比得大帝 發表於 2011-9-7 14:32
都唔算意外吖, 出新苖是意料中事, 對嗎?  不過6月咁熱嚟斬頭, 你都幾勇.  睇嚟你的種植環境唔錯, 苖長得很 ...

大帝, 我未試過做昵個大工程嘛!
haha....我無諗過"咁熱"昵個問題, 只見佢咁樣衰--->難忍受!!!
擺起office種,  hehe.....有冷氣&夠光, 種植環境都OK喇!
Dreamer 發表於 2011-9-7 18:24:16 |顯示全部樓層
確實幾樣衰
你的種植環境實在 super......
90 days 就重生且有花
流哂口水啦

haha....Dreamer, tissue pls!  發表於 2011-9-8 12:34
charles604498 發表於 2011-9-7 19:24:44 |顯示全部樓層
種老左用呢個方法棵花好快會返老還童,又有一堆backup!