心靈園丁

作者: Skbugs 发表于 2008-3-21 10:58:51
183713 1595
Skbugs 發表於 2008-4-21 23:28:48 |顯示全部樓層
原帖由 kelly 於 2008-4-21 23:13 發表

香港出產架!

多謝 Kelly! Really, I am made in Hong Kong!
Skbugs 發表於 2008-4-21 23:41:19 |顯示全部樓層
原帖由 Skbugs 於 2008-4-21 23:28 發表

多謝 Kelly! Really, I am made in Hong Kong!

哈哈,老盛兄看了,定必儍笑起來,其實文章書寫也會混入當地方俚語,台灣友人也常取笑我,不能意會港式文化。
jellyfishy 發表於 2008-4-22 00:23:37 |顯示全部樓層
水母想起, 以前看台灣的 forum時, 花友們都愛說 :粉美啊,粉漂亮啊...
那時不明'粉'字是甚麼意思,還在想'粉'在廣東話語音似粗口呢~
Skbugs 發表於 2008-4-23 00:21:24 |顯示全部樓層
Angel's Petticoats (S. Sorano) Double chimera medium pink/white stripe, green ruffled edge. Medium green, wavy. Standard
Angel's Petticoats.jpg
MTRLB_CHRIS 發表於 2008-4-23 03:32:53 |顯示全部樓層
原帖由 Skbugs 於 2008-4-23 00:21 發表
Angel's Petticoats (S. Sorano) Double chimera medium pink/white stripe, green ruffled edge. Medium green, wavy. Standard

嘩..lee盆好靚..
請問高手有咩心得種捲葉品種?thx
Fleur 發表於 2008-4-23 10:40:17 |顯示全部樓層
其實我想問吓skybug用D?牌子嘅泥同肥, 因為我發現似乎唔同牌子嘅泥生出嘅葉健康情況好似有啲唔同呢!
Skbugs 發表於 2008-4-23 22:22:29 |顯示全部樓層
原帖由 MTRLB_CHRIS 於 2008-4-23 03:32 發表

嘩..lee盆好靚..
請問高手有咩心得種捲葉品種?thx

簡單而言,用心來種,那有何難之處。

事實這個苦孩兒,我已照顧了二十餘年,是老師於1986年從 Sidney Sorano 買回來,送給我的禮物,已鼓勵學生於沙田大會堂花展,以 Polly Doodle 奪取斑葉組冠軍。
Skbugs 發表於 2008-4-23 22:32:54 |顯示全部樓層
原帖由 Fleur 於 2008-4-23 10:40 發表
其實我想問吓skybug用D?牌子嘅泥同肥, 因為我發現似乎唔同牌子嘅泥生出嘅葉健康情況好似有啲唔同呢!

培養土之介紹,大可以說五花八門,道聽途說,走馬看花,其實最實際便是培養土DIY,按種植環境來調配理想的培養土。
小花朵 發表於 2008-4-23 23:10:04 |顯示全部樓層
原帖由 Skbugs 於 2008-4-23 22:22 發表

事實這個苦孩兒,我已照顧了二十餘年,是老師於1986年從 Sidney Sorano 買回來,送給我的禮物,已鼓勵學生於沙田大會堂花展,以 Polly Doodle 奪取斑葉組冠軍。 ...

二十年對於我這樣的新手是不可想像,年長了花還是很艷麗。
我也希望花花一直陪伴自已,尤其是最初種的幾盆。
Skbugs 發表於 2008-4-24 07:24:57 |顯示全部樓層
My naughty boy - Evergrace Sport
jellyfishy 發表於 2008-4-24 09:54:34 |顯示全部樓層
原帖由 Skbugs 於 2008-4-23 22:22 發表

事實這個苦孩兒,我已照顧了二十餘年,是老師於1986年從 Sidney Sorano 買回來,送給我的禮物,已鼓勵學生於沙田大會堂花展,以 Polly Doodle 奪取斑葉組冠軍。 ...

嘩~ 水母那時還要大人拖住...
Salute~!

Polly Doodle 現在都沒有了,可惜  發表於 2012-4-12 13:02
kendrew 發表於 2008-4-24 10:07:09 |顯示全部樓層
原帖由 kim 於 2008-4-24 09:54 發表

Salute~!

果震你都唔細喇喎
kendrew 發表於 2008-4-24 10:09:17 |顯示全部樓層
原帖由 Skbugs 於 2008-4-23 00:21 發表

真係好靚好靚好靚...
noel 發表於 2008-4-24 17:38:54 |顯示全部樓層

嘩! 咪好似嫁粧咁...
Fleur 發表於 2008-4-24 22:39:45 |顯示全部樓層
原帖由 Skbugs 於 2008-4-23 22:32 發表

培養土之介紹,大可以說五花八門,道聽途說,走馬看花,其實最實際便是培養土DIY,按種植環境來調配理想的培養土。

Thanks SKbug老師, 嘻嘻, 我沖涼時估你喺?過....我唸喺你啦
Skbugs 發表於 2008-4-24 23:41:43 |顯示全部樓層
原帖由 noel 於 2008-4-24 17:38 發表

嘩! 咪好似嫁粧咁...

哈哈 Noel, 送你一個嫁............眾裡尋它千百度 驀然回首 那人卻在燈火闌珊處....
Skbugs 發表於 2008-4-24 23:49:16 |顯示全部樓層
原帖由 Fleur 於 2008-4-24 22:39 發表

Thanks SKbug老師, 嘻嘻, 我沖涼時估你喺?過....我唸喺你啦

呵!心有靈犀一點通...
Skbugs 發表於 2008-4-24 23:50:45 |顯示全部樓層
原帖由 kendrew 於 2008-4-24 10:07 發表

果震你都唔細喇喎

Hi, we are borned to know everything.  We are still young!
Skbugs 發表於 2008-4-25 00:11:03 |顯示全部樓層
原帖由 kim 於 2008-4-24 09:54 發表

Salute~!

唔好扭計,哥哥帶你買糖糖。
kelly 發表於 2008-4-25 12:42:30 |顯示全部樓層

唉 ! 我幾時先至可以種到咁靚?