我的文竹

作者: rangooo 发表于 2011-9-1 10:59:32
5336 25
我的文竹

我的文竹

我的文竹
wince 發表於 2011-9-1 12:29:19 |顯示全部樓層
你種得好靚喎!
zoeyuhk 發表於 2011-9-1 14:12:04 |顯示全部樓層
你就好啦, 擺得咁靚, 我嗰盆成個森林咁
aprilhung 發表於 2011-9-1 15:12:57 |顯示全部樓層
我的也是呢~~我的文竹已種了八年,死左又翻生~~試過整棵枯了,家人叫我扔掉,我沒有扔,三年後再成長......如是者種了共10幾年

犀利會翻生,我都想我的熊童子復活, 他枯了你怎種生  發表於 2011-9-8 05:59
rangooo 發表於 2011-9-2 22:33:59 |顯示全部樓層
wince 發表於 2011-9-1 12:29
你種得好靚喎!

Thanks!
rangooo 發表於 2011-9-2 22:35:52 |顯示全部樓層
zoeyuhk 發表於 2011-9-1 14:12
你就好啦, 擺得咁靚, 我嗰盆成個森林咁

比D心機, 你都可以嫁!!

應該唔可以咁清雅啦....佢大棵過我棵辣椒=.=""  發表於 2011-9-2 23:15
rangooo 發表於 2011-9-2 22:36:25 |顯示全部樓層
aprilhung 發表於 2011-9-1 15:12
我的也是呢~~我的文竹已種了八年,死左又翻生~~試過整棵枯了,家人叫我扔掉,我沒有扔,三年後再成長...... ...

咁神奇??
lok_1980 發表於 2011-9-5 11:41:57 |顯示全部樓層
種文竹有乜要注意?
我對佢幾感興趣的。
但我家不可用泥種,可以嗎?
冷夜 發表於 2011-9-5 16:59:47 |顯示全部樓層
哇!靚過我棵多多聲,我棵d葉唔知點解沒甘翠綠...
rangooo 發表於 2011-9-5 18:55:55 |顯示全部樓層
我沒刻意怎樣種, 只是每朝早淋足夠水, 每星期加小小肥, 不要直曬.  
Katie 發表於 2012-4-25 23:27:07 |顯示全部樓層
我盤文竹買左返唻之後就放左o係窗邊曬左一日,跟住就開始變黃喇!!!
我已經即刻放返佢入一個照唔到太陽ge地方,但係都係咁繼續黃...
過左幾日我又發現佢有其中一枝冇葉ge莖係咁生,幾日長左double有多!
長到企唔到,最後我剪左......

佢而家仲黃緊呀...
就唻變"辣""呢"喇...
點算呀......?
waiting 發表於 2012-4-26 00:00:51 |顯示全部樓層
聽舊同事講, 噴下水會靚D...
Juna 發表於 2012-4-26 00:16:24 |顯示全部樓層
Katie 發表於 2012-4-25 23:27
我盤文竹買左返唻之後就放左o係窗邊曬左一日,跟住就開始變黃喇!!!
我已經即刻放返佢入一個照唔到太陽ge地方 ...

太長可以繞圈,唔使剪。
Katie 發表於 2012-4-26 00:31:56 |顯示全部樓層
waiting 發表於 2012-4-26 00:00
聽舊同事講, 噴下水會靚D...

你意思係噴佢"樹頂"?
我買o個陣都有問個老闆娘,問係淋水淋落泥定噴佢D葉?
個老闆娘听我千祈唔好噴葉......
Katie 發表於 2012-4-26 00:34:14 |顯示全部樓層
Juna 發表於 2012-4-26 00:16
太長可以繞圈,唔使剪。

已經剪左...
下次會記得你ge方法~!

但係點解會咁?
佢係無啦啦幾日就生左起碼有成尺長!
正唔正常?
waiting 發表於 2012-4-26 00:37:53 |顯示全部樓層
Katie 發表於 2012-4-26 00:31
你意思係噴佢"樹頂"?
我買o個陣都有問個老闆娘,問係淋水淋落泥定噴佢D葉?
個老闆娘听我千祈唔好噴葉..... ...

係'樹頂'呀! 不過, 佢種在室內, 照光管only. 我諗照陽光會'燶' !
劍狼 發表於 2012-4-26 00:38:06 |顯示全部樓層
Katie 發表於 2012-4-25 23:27
我已經即刻放返佢入一個照唔到太陽ge地方 ...

最近天氣太熱, 曬足一日, 9成是曬傷了, 黃左都冇辦法, 唯有剪左d黃位.
其實佢有新莖生出來, 你點解要剪左佢? 新莖要去到一定高度, 之後先會向橫慢慢長葉. 你是否見佢打橫生誤會左佢企唔穩?

傷左慢慢黃好正常, 只要一日未爛根都仲有希望, 千萬不要再剪新莖了, 俾d時間佢康復啦.
panda8666 發表於 2012-4-26 00:55:42 |顯示全部樓層
耐性呀........ 我也在等我的文竹回來......

全黃了..... 突然又有一枝新莖走出來......

好像一個枯草堆中間有一支綠柱咁..............

希望她會有一天好番......
Katie 發表於 2012-4-26 01:41:26 |顯示全部樓層
劍狼 發表於 2012-4-26 00:38
最近天氣太熱, 曬足一日, 9成是曬傷了, 黃左都冇辦法, 唯有剪左d黃位.
其實佢有新莖生出來, 你點解要剪左 ...

佢o個條"新莖"長得太過份...
即係十個阮小儀之中突然企個姚明咁!
我研究左佢好耐,佢淨係生"高",唔係向橫ge!
係高得滯又唔夠硬企唔穩就垂返落唻...

大家唔好覺得我咁狠心啦...
剪左落唻o個part長到仲可以俾我將佢開2條,試緊插枝可唔可以生到另一盆出唻~
我有努力延續佢ge生命ga!!!
Katie 發表於 2012-4-26 01:43:12 |顯示全部樓層
panda8666 發表於 2012-4-26 00:55
耐性呀........ 我也在等我的文竹回來......

全黃了..... 突然又有一枝新莖走出來......

好彩我o個盆而家淨係葉黃,D枝冇黃!
我都知要俾D時間佢,但係想知仲有冇其他方法我可以幫到佢?
12下一頁