農村柴火燒鵝, 燒雞, 叉燒

作者: 比得大帝 發表于 2011-9-1 10:47:27
2392 8

昨晚去咗間真正農村飯店, 食真正嘅農村柴火燒烤, 鵝和雞都係自家養, 走地, 即叫即劏, 還有自家魚塘, 都係即叫即網即劏.
DSC_0098 (Small).jpg

DSC_0090 (Small).jpg

要用荔枝柴, 因為荔枝柴少煙, 無味

DSC_0094 (Small).jpg

最重要係哩個土製燒烤爐, 柴要燒到變炭, 才可放鵝和雞入去

DSC_0091 (Small).jpg
DSC_0093 (Small).jpg
DSC_0095 (Small).jpg
DSC_0097 (Small).jpg

約燒半個鐘就有得食, 重跟多個叉燒

DSC_0100 (Small).jpg
DSC_0099 (Small).jpg
DSC_0101 (Small).jpg

依家香港食唔到新鮮燒鵝, 都係雪鵝, 香港一般燒雞都係油炸, 好少有真正燒雞
wince 發表於 2011-9-1 12:31:32 |顯示全部樓層
Peter,好正喎!响大陸邊處?
回復

claudiatang 發表於 2011-9-1 13:31:24 |顯示全部樓層
等秋涼組團去食呀.................
回復

比得大帝 發表於 2011-9-1 14:45:15 |顯示全部樓層
wince 發表於 2011-9-1 12:31
Peter,好正喎!响大陸邊處?

好偏僻咖, 寶安長圳村, 你聽過未?
回復

比得大帝 發表於 2011-9-1 14:45:53 |顯示全部樓層
claudiatang 發表於 2011-9-1 13:31
等秋涼組團去食呀.................

在深圳要坐個幾鐘車才到, 好遠咖
回復

Cora 發表於 2011-9-1 15:04:49 |顯示全部樓層
比得大帝 發表於 2011-9-1 14:45
好偏僻咖, 寶安長圳村, 你聽過未?

見過"長圳"呢個路牌(由東莞返深圳之公路上).....
回復

八王爺 發表於 2011-9-1 15:17:37 |顯示全部樓層
啲水污染咗,咪一样喺污染牲畜。
回復

比得大帝 發表於 2011-9-1 15:54:03 |顯示全部樓層
八王爺 發表於 2011-9-1 15:17
啲水污染咗,咪一样喺污染牲畜。

又有邊個農場水冇污染?

你要咁講, 水唔污染, 空氣都污啦, 不如唔好食嘢囉.
回復

owlcyr 發表於 2011-9-1 16:45:57 |顯示全部樓層
其實污染真係要睇下咩位,始終中國都好大o既,o的"偏遠"o的o既地仲有好山好水好食材o既~
因為佢地主要唔係賣,一般有以下優點
1. 養殖時間夠
2. 養殖期間唔駛用激素果o的o野
3. 養殖地方"較好"
4. 煮果時唔會落咁多古古怪怪o野
回復