高壓迷迭香(母株開花P.7)

作者: 草民 发表于 2008-3-20 16:17:35
70838 270
草民 發表於 2009-3-11 00:45:16 |顯示全部樓層
草兄

超級媽媽去左邊? 我幫她寄養的...還在我這裡。
gtrnismo 發表於 2009-3-10 23:41

吓,仲喺你度?錦上近你呀,等我短下先。
gtrnismo 發表於 2009-3-11 14:18:22 |顯示全部樓層
短下先?

短什麼? 錦上系邊架?
草民 發表於 2009-3-11 14:26:45 |顯示全部樓層
短下先?

短什麼? 錦上系邊架?
gtrnismo 發表於 2009-3-11 14:18

短消息呀超級媽媽唔係你街坊麼?
佢兩個月上一次網,而家又失蹤喇

錦田-上村之間,錦上路。
ChrisTsui 發表於 2009-3-11 15:08:03 |顯示全部樓層
草民兄~
你d迷迭香插砂係唔係百分百出根o架?
我前一排剪o左十幾條插o係珠石+水入面,依家得番2/3存活,但全部未出根~
應該揀老枝定嫩枝會好d呀?
我全部用嫩枝~
草民 發表於 2009-3-11 15:16:07 |顯示全部樓層
草民兄~
你d迷迭香插砂係唔係百分百出根o架?
我前一排剪o左十幾條插o係珠石+水入面,依家得番2/3存活,但全部未出根~
應該揀老枝定嫩枝會好d呀?
我全部用嫩枝~ ...
ChrisTsui 發表於 2009-3-11 15:08

春天扦插係百分百出根呀,我都係剪側邊D枝,應該係老枝。
老枝嫩枝應冇分別,季節、介質較重要。
muitau 發表於 2009-3-11 15:29:17 |顯示全部樓層
人地比左8支百里香同一支檸檬薄荷我係濕泥到杆插, 個零星期,全部死晒
Minijack 發表於 2009-3-12 11:12:10 |顯示全部樓層
我剪左一段rosemary 落黎浸水,但浸極都未出根呢...點算? !  佢又未粗到可以做高壓...
JicJicmom 發表於 2009-3-12 14:04:35 |顯示全部樓層
草民兄棵 "樹" 真係令人大開眼界 ~~~~
我早2星期響賓賓買左一棵迷迭香 , "似" 係樹而唔係蔓生 , 我都想試下咁一開二 ....二開買 ..... 三個月變八棵  .......
lowb_kayee 發表於 2009-3-12 22:57:24 |顯示全部樓層
好似好多人種迷迭香都會死咁...所以唔敢種呀...又唔閒大家都係白草,點解賓賓D迷迭香會比其他香草貴10蚊?

樓主棵迷迭香樹真係好掂呀~~
Jackie 發表於 2009-3-14 11:49:04 |顯示全部樓層

前陣子,我都試過剪咗支迷迭香插係水裏,差不多2-3星期才出了根,之後就放入培養土內,現在又過了數星期(期間每隔2-3天才淋少許水,約1-2茶匙,因為很細棵,怕浸死佢),依家都仍然健在。不過都只『標』高。
而同一天,因為我見還剩下培養土,就試吓剪咗一小段檸檬薄荷直接插入泥裏種,都ok喎,已經慢慢長大中。期間每天略嘖濕葉子,泥土就每2天淋少許水,因為我發覺d檸檬薄荷葉很容易因缺水而捲起,只靠淋水似乎未能解決這問題,而且又怕浸壞d根,所以我每天也會略嘖濕葉子。
軒軒 發表於 2009-3-14 23:38:59 |顯示全部樓層

草民兄,我出去摸過冇芫茜味喎!
草民 發表於 2009-3-14 23:57:03 |顯示全部樓層
草民兄,我出去摸過冇芫茜味喎!
軒軒 發表於 2009-3-14 23:38

摘下半片揉碎再聞一下!
軒軒 發表於 2009-3-16 19:49:05 |顯示全部樓層
草民兄,我揉爛塊葉真你有芫茜味!
lowb_kayee 發表於 2009-3-16 23:42:10 |顯示全部樓層
睇到你地咁成功...我就....
其實係mint,我向花展買了薑味mint...好貴呢,二十蚊得一株超小苗
點知一日就瓜左喇,好傷心
legend 發表於 2009-6-6 10:08:28 |顯示全部樓層
嘩~我終於睇哂這post喇~
真係學到野,
謝謝草民兄!
我想問,
我棵rosemary好似好瘦弱咁,
只長高,d葉唔多壯,
我可以落咩肥呀?幾耐一次?
係邊度買?
d根盆住d泥,我可以點樣換過d沙土?
謝~
vivi2009 發表於 2009-6-6 10:19:12 |顯示全部樓層
其實我沒見過大棵迷迭香 謝謝分享
smoke 發表於 2009-6-8 15:08:12 |顯示全部樓層

我屋企係Bid瘦站,
我種過既迷迭香都係一年內瘦到楛死,而家又重頭泥過
gtrnismo 發表於 2009-6-9 23:01:18 |顯示全部樓層
前陣子,我都試過剪咗支迷迭香插係水裏,差不多2-3星期才出了根,之後就放入培養土內,現在又過了數星期(期間每隔2-3天才淋少許水,約1-2茶匙,因為很細棵,怕浸死佢),依家都仍然健在。不過都只『標』高。
而同一天 ...
Jackie 發表於 2009-3-14 11:49

檸檬薄荷? lemon balm?
蠍子仔 發表於 2009-6-10 17:06:17 |顯示全部樓層
好耐無上來,草民兄的迷迭香高壓法真系超正
我一開二,二開四
而家成地都系了
草民兄送的朱咕叻薄荷又要番盆了
草民 發表於 2009-6-11 14:06:34 |顯示全部樓層
好耐無上來,草民兄的迷迭香高壓法真系超正
我一開二,二開四
而家成地都系了
草民兄送的朱咕叻薄荷又要番盆了
蠍子仔 發表於 2009-6-10 17:06

蠍子哥,做乜咁耐唔黎探我呀,好掛住你啊。
你可以開個貼,介紹下你D香草,等我地開下眼界嘛。