高壓迷迭香(母株開花P.7)

作者: 草民 發表于 2008-3-20 16:17:35
70948 270
fianfumy 發表於 2009-3-1 17:59:43 |顯示全部樓層

係喎 ...真係可喜可賀呀 ... 洋蔥 .. 叻.gif
回復

littlecuitegirl 發表於 2009-3-1 19:22:26 |顯示全部樓層
恭喜,恭喜
回復

cobie 發表於 2009-3-1 19:44:32 |顯示全部樓層
草民兄,cobie有事請教,pepper-mint的中文是甚麼.多謝
回復

草民 發表於 2009-3-1 21:42:23 |顯示全部樓層
pepper-mint的中文是胡椒薄荷。
有關薄荷資料請睇呢度:
http://www.tsherb.com.tw/indexDataDetail.php?herb_id=141
回復

corina 發表於 2009-3-1 21:46:56 |顯示全部樓層
好專業呀,真係學到好多嘢!
回復

alilovebyj 發表於 2009-3-1 22:01:17 |顯示全部樓層
點解dun晒d泥佢,連埋d泥唔係好d咩?
草民,你好得!
回復

mei524 發表於 2009-3-3 15:03:25 |顯示全部樓層
草民兄
首先恭喜你成為推薦主題!!
另想問桂花樹可否用高壓法呢?
因現有個棵桂花樹有個大叉位想分株。
Tks!!
回復

muitau 發表於 2009-3-3 15:53:44 |顯示全部樓層
我有種了年多的月桂葉,上面我葉很大塊,下面的較少及很擠迫似的,
我想分枝可以嗎?10日前我插了一支(連5塊葉),不過開始葉黃了.
是不是剪芽頂5寸插泥就可以呢?
同埋下面的業有一點一點的黃點,是不是不夠肥?(放在半日照通風地方)
回復

草民 發表於 2009-3-3 16:53:32 |顯示全部樓層
點解dun晒d泥佢,連埋d泥唔係好d咩?
草民,你好得!
alilovebyj 發表於 2009-3-1 22:01

D泥冇咩營養,拆開膠袋剪落黎已跌哂啦。
草民兄
首先恭喜你成為推薦主題!!
另想問桂花樹可否用高壓法呢?
因現有個棵桂花樹有個大叉位想分株。
Tks!!
mei524 發表於 2009-3-3 15:03

多謝!
桂花樹可以插枝、壓條(低壓法,用接近地面枝條壓入泥中生根,再切離母株獨立栽種),高空壓條(環狀剝皮包泥)幾種方法繁殖,以壓條較插枝易成功,現在是插枝、壓條好時機。
我有種了年多的月桂葉,上面我葉很大塊,下面的較少及很擠迫似的,
我想分枝可以嗎?10日前我插了一支(連5塊葉),不過開始葉黃了.
同埋下面的業有一點一點的黃點,是不是不夠肥?(放在半日照 ...
muitau 發表於 2009-3-3 15:53

插10枝有1~2枝都好丫,插1枝太少。
月桂要問下貓貓囉,佢話種得耐要換泥削根。
回復

bearbear 發表於 2009-3-3 19:10:16 |顯示全部樓層
D泥冇咩營養,拆開膠袋剪落黎已跌哂啦。

多謝!
桂花樹可以插枝、壓條(低壓法,用接近地面枝條壓入泥中生根,再切離母株獨立栽種),高空壓條(環狀剝皮包泥)幾種方法繁殖,以壓條較插枝易成功,現在是插枝、壓條好 ...
草民 發表於 2009-3-3 16:53

壓條係咪唔使「環狀剝皮」? 點解唔使gei?
回復

muitau 發表於 2009-3-3 23:39:20 |顯示全部樓層
"月桂要問下貓貓囉,佢話種得耐要換泥削根"

唔好意思草民兄,請問那個帖或點可問到他呢,唔該.
回復

草民 發表於 2009-3-4 00:08:48 |顯示全部樓層
"月桂要問下貓貓囉,佢話種得耐要換泥削根"

唔好意思草民兄,請問那個帖或點可問到他呢,唔該.
muitau 發表於 2009-3-3 23:39

換泥削根即係整盆倒出黎,去除舊泥,梳理下D根及剪去部份舊根,再種入新泥盆中。
回復

athernas 發表於 2009-3-4 00:28:06 |顯示全部樓層
草民兄,我最近用種子種ROSEMARY,但到現在都冇嘢睇.係唔係真係咁耐架?
回復

草民 發表於 2009-3-4 01:03:36 |顯示全部樓層
草民兄,我最近用種子種ROSEMARY,但到現在都冇嘢睇.係唔係真係咁耐架?
athernas 發表於 2009-3-4 00:28

未見過種子,聽說極難發芽。
回復

farfeifar 發表於 2009-3-4 01:33:43 |顯示全部樓層
未見過種子,聽說極難發芽。
草民 發表於 2009-3-4 01:03

係呀, 因為rosemary一遇水
就會好似食糖水個d黑珍珠咁起o左個保護膜咁,
同埋粒種子都幾硬, 所以發芽都有一定難度...
點解我會知? 因為我衰o左n咁多次law! haha~
(其實發到1-2棵架, 不過種唔大之ma~)
回復

CarolTse 發表於 2009-3-4 02:42:28 |顯示全部樓層
望落去仲以為係松樹添......add7icon 冇諗過rosemary可以咁!
不過草民你真係種得好好!
回復

mei524 發表於 2009-3-4 18:29:35 |顯示全部樓層
多謝草民兄,
之前正頭痛如何分株,
等我試下高壓(因從未試過),
成功後再報告。
Thank you
回復

kwanyeehui 發表於 2009-3-4 20:14:28 |顯示全部樓層
我por太陽神太高啦! 等我又環狀剝皮包泥先.
等佢返老還童.
回復

貓貓 發表於 2009-3-4 23:03:11 |顯示全部樓層
同埋下面的業有一點一點的黃點,是不是不夠肥?(放在半日照 ...
muitau 發表於 2009-3-3 15:53

如果你上面葉片大,証明唔係唔夠肥啦!不過通常春、秋季俾返d肥都無錯ge。
下面d葉太密咪修剪下,等通風d,唔係好易有病。
我果棵月桂種左差唔多3年,近呢半年不停有蟲為患,用左好多方法都失敗,仲野埋俾其他植物,最終都 certified 左佢。
我而家都留返兩條莖扦插,睇下生唔生。插左兩個禮拜未死,又唔等於成功,都係睇定d先。
我係剪左芽頂3吋左右,葉就剪剩一對,我都係第一次試,唔知啱唔啱嫁。葉黃都無問題,仲可以睇住先,最緊要係枝莖有無黑先?黑左就唔得嫁喇。
葉底黃色的一點點,要睇相至知喎。
回復

muitau 發表於 2009-3-5 00:36:32 |顯示全部樓層
貓貓
唔該晒你呀,我仲腥左私人信息比你添,你唔使答那邊了.
原來葉片大係唔夠肥,我仲以為好惦好健康tim.
插杆支莖好似無變黑掛,啡色囉,尋晚我覺得佢都係唔得又抽出來睇下,又無根播,又插番佢入泥囉.

相我估都要過幾日至得了,映左我再請教你.
回復