你有養過的寵物

作者: gtrnismo 发表于 2008-3-20 15:35:00
21206 81
悠遊鳥 發表於 2008-4-13 22:17:20 |顯示全部樓層
總共有八種左右,但現家淨得三種……好想養多d,但又無時間照顧,學業為重嘛……儲錢中……等退休個陣慢慢玩……
tigger 發表於 2008-4-26 15:58:55 |顯示全部樓層
嘩,原來我都養過11種!!
自己都覺我好意想不到
keroppihung 發表於 2008-5-7 18:25:33 |顯示全部樓層
我養魚+蝦+寄居蟹+龜+貓.....@@@@
有時淨係打理佢地都攪到我人都癲@@@
amyfung 發表於 2008-5-20 17:28:11 |顯示全部樓層
我自己養過13種
moto1068 發表於 2008-5-25 00:39:05 |顯示全部樓層
我細過時,養過龜,雞,鼠,麻雀(但我冇用籠養 ,但又唔係鸚鵡/貓頭鷹果類,所以冇剔到,
用左條繩綁住雀仔腳,諗住教佢飛 )
kawing3310 發表於 2008-6-10 19:14:26 |顯示全部樓層
諗諗下...
我真係養過好多動物~!=3=
cedric523 發表於 2008-6-12 18:41:15 |顯示全部樓層
有無人養過陸寄居蟹?
我依家養緊, 遲少少 post 上來俾大家睇吓
Tony 發表於 2008-6-12 21:38:51 |顯示全部樓層
原帖由 cedric523 於 2008-6-12 18:41 發表
有無人養過陸寄居蟹?
我依家養緊, 遲少少 post 上來俾大家睇吓

我都有養緊呀,不過相機張卡爆晒,要買過張新ge至有相睇~~~
你有幾多隻呀?我有3隻,養咗1個半月倒
佢地而家冇咁怕人lu,又肯開口食野,最鍾意食蘋果,好鬼死可愛ga
cedric523 發表於 2008-6-13 09:49:59 |顯示全部樓層
原帖由 Tony 於 2008-6-12 21:38 發表

我都有養緊呀,不過相機張卡爆晒,要買過張新ge至有相睇~~~
你有幾多隻呀?我有3隻,養咗1個半月倒
佢地而家冇咁怕人lu,又肯開口食野,最鍾意食蘋果,好鬼死可愛ga ...

我都係養咗一個星期多, 我有養兩隻灰白陸寄居蟹。
其中一隻我懷疑要脫殼了, 另外一隻好驚人同燈.....
我試過喂 apple 俾佢食, 當我要清理時, 佢居然同我搶番個 apple
好搞笑~
Tony 發表於 2008-6-13 14:08:18 |顯示全部樓層
我3隻都係灰白喎 ,我有一隻就快要換貝殼啦,周圍搵貝殼,好得意
cedric523 發表於 2008-6-13 17:45:52 |顯示全部樓層
佢哋兩個都鑽咗入沙到
Tony 發表於 2008-6-13 18:31:42 |顯示全部樓層
我有隻周圍崛沙,但崛完就走佬,去第二度再崛過......
cedric523 發表於 2008-6-13 22:10:49 |顯示全部樓層
如果我兩隻都一齊崛沙, 會唔會弄到脫殼的那一隻死架?
我今晚見到怕人的那一隻出來, 好驚佢會搞到係沙三日嗰隻.....
我想問你那三隻灰白係咩色? 我那兩隻都係深啡色 ( 怕人的那一隻的背係白白哋, 另外那隻全身都係啡色 )
我曾經見到有一間近賣臭豆腐的 reptile's shop 有賣白+淡紫的灰白( 幾靚), 不過我無係嗰度買.....有少少後悔
cedric523 發表於 2008-6-13 22:15:33 |顯示全部樓層
我想問吓邊一度可以買到佢要o既螺殼 ?
( 我要一粒一粒揀 , 唔係一包幾十個, 唔係好難 fix 到佢個 size )
如果你有唔要o既, 可否送給我 。
因為我見佢哋都想想哋換殼, 但無得換///
Tony 發表於 2008-6-13 23:32:07 |顯示全部樓層
魚街有間係一粒一粒咁揀,係許X山嗰條街ge中段
我都係得2個貝殼比佢揀,得閒出去買多幾粒比佢揀先
cedric523 發表於 2008-6-14 10:41:45 |顯示全部樓層
你o既意思係魚街的中段的十字路口位, 轉彎去許留x的位置呀?
Tony 發表於 2008-6-14 13:32:27 |顯示全部樓層
萬寧同許留X嗰條街ge中段,近水草店同卡奇(好似係咁上吓啦,)
我上次見過有幾隻size,唔知而家仲有冇呢
cedric523 發表於 2008-6-14 14:05:52 |顯示全部樓層
我下星期一睇吓有無, 我上前去得太早, 可能佢哋未開.....
我要揾 Green Color o既殼, 佢哋好似幾鐘意....
cedric523 發表於 2008-6-17 15:46:57 |顯示全部樓層
我星期一去過金魚街, 發現有幾間都有賣一粒的殼, 但有些過大, 有些太細, 而且種類太少(無得揀)....最後都無買到!!!!
另外, 我又買多隻灰白(粉紫) to my sister, 不過佢一日到黑都係度發呆(只望一個方向), 唔知道這正不正常? 因為我前兩隻都沒有依個問題~~~
如果佢習慣咗新環境先 post 張相上嚟啦
Tony 發表於 2008-6-17 16:56:03 |顯示全部樓層
我3隻灰白,一隻個身係灰白色,一隻係橙紅色,一隻係好淡嘅紫色(真係好淡,係D關節位深D )